Και στα δικά μας... Φουλάρει το Καρά - Τεπέ στη Λέσβο και στήνει σκηνές ο στρατός!

Πέμ, 21/09/2023 - 15:05

Η αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας αρχίζει να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων σε κέντρα διαμενόντων με πιο χαρακτηριστική περίπτωση του κέντρου στην περιοχή Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπου κλήθηκε να συνδράμει ο στρατός για την τοποθέτηση μεγάλων σκηνών φιλοξενίας, αφού μπορεί το κέντρο στην επίσημη σελίδα του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου να εμφανίζεται ότι έχει δυναμικότητα 8.000 ατόμων, πλην όμως αυτό αφορούσε την περίοδο της αρχικής μεταστέγασης που οι μετανάστες διέμεναν σε σκηνές.

Σχετική αναφορά κάνει σήμερα η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi. Ωστόσο μια ματιά στα στοιχεία του υπουργείου που αφορούν τις ροές και τους διαμένοντες δείχνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα – δηλ. μείωση ροών ή αύξηση των μετακινούμενων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα- σύντομα και στη Χίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα ζητήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με ημερομηνία 19/9/2023 οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 12.611 εκ των οποίων 4.721 στη Λέσβο (στους οποίους μόνο χθες, από 3 περιστατικά εισόδου που αναφέρει το υπουργείο ναυτιλίας προστέθηκαν άλλοι 115!). Από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι έχουμε 777 διαμένοντες στη Χίο, 3.282 στη Σάμο, 1857 στη Λέρο και 1.971 στην Κω.

Στη Χίο από τους 777 οι 764 μένουν στο ΚΥΤ στην πρώην ΒΙΑΛ με χωρητικότητα 1.014.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Λέσβου:

"Με προφορική εντολή του στρατού, ΕΠΟΠ και ΟΒΑ (Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης) βάζουν πλάτη από το πρωί της Πέμπτης στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ για να στηθούν τρεις μεγάλοι χώροι Rub Hall που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 300 άτομα.

Θυμίζουμε ότι περί τις 4.500 ανέρχονται οι φιλοξενούμενοι στο ΚΥΤ, ενώ η χωρητικότητά του είναι στις 3.400. Και μπορεί τα στοιχεία του υπουργείου Μτανάστευσης και Ασύλου να κάνουν λόγο για δυναμικότητα 8.000 ανθρώπων, οι αριθμοί αυτοί όμως είναι παρελθοντικοί και αφορούν στην εποχή που ο αχανής χώρος του πρώην πεδίου βολής φιλοξενούσε σκηνές.

Συνεπώς η χωρητικότητα σήμερα του καταυλισμού έχει ξεπεραστεί κατά 1.000 άτομα με τις ροές να είναι αμείωτες και με τα στελέχη του ΚΥΤ να προσπαθούν καθημερινά να μετακινούν κόσμο προς την ενδοχώρα.

Μάλιστα προετοιμάζεται το έδαφος για να τοποθετηθούνν ακόμα 100 μικρά κοντέινερ, δυναμικής 5 ατόμων το καθένα."

Σχετικά Άρθρα