Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Κατάμεστη από κόσμο η ΠΕΚΕΒ για το προσφυγικό

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΑΙΠΟΣ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 17/02/2020 - 20:36

Δυναμικό και βροντερό ήταν το παρόν των πολιτών, που συγκεντρώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση που διοργανώθηκε από την επιτροπή αιρετών και πολιτών του Βροντάδου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν αλλά και να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέας δομής στο 17ο χλμ. Χίου-Βολισσού.

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΠΕΚΕΒ κάτοικοι όχι μόνο του Βροντάδου αλλά και από όλη τη Χίο, ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας δομής σε κανένα μέρος της Χίου, τονίζοντας ότι αρκετά τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών τα τελευταία 5 χρόνια.

Ζητώντας αποσυμφόρηση των νησιών, κλείσιμο της ΒΙΑΛ, και ισοκατανομή των προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι πολίτες δήλωσαν έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψουν το σχεδιασμό της.

Στη διάρκεια της τρίωρης Λαϊκής Συνέλευσης έντονη ήταν η δυσφορία των παρευρισκόμενων τόσο για την απουσία του Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, όπου όπως ανέφεραν για δεύτερη φορά δεν έρχεται στη λαϊκή συνέλευση του Βροντάδου, όσο και για τις τοποθετήσεις αιρετών εκτιμώντας ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.

Αυτό που οι πολίτες ζήτησαν να ειπωθεί ξεκάθαρα είναι τα… πρακτικά μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία της δομής, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το ραντεβού θα είναι στο Αίπος για όλους, ζητώντας παράλληλα και τη στήριξη Περιφέρειας και Δήμου στον αγώνα τους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, όπως όλα δείχνουν, οι ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να εμποδιστούν τα μηχανήματα στην εκτέλεση εργασιών για τη νέα δομή, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που πιθανά θα συγκληθεί μετά από κοινό αίτημα των αντιπολιτεύσεων.

Μετά την συγκέντρωση εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα: 

Στην Λαϊκη Συνέλευση που προκλήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Αιρετών και κατοίκων της Χίου στην  Π.Ε.Κ.Ε.Β. αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

Ανανεώνουμε την απόφαση της προηγούμενης Λαικής Συνέλευσης του Βροντάδου και προσθέτουμε:

  1. Δεν δεχόμαστε καμία νέα δομή ούτε στο Αίπος ούτε πουθενά αλλού σε όλη τη Χίο, αλλά ύπαρξη μόνο μιας μικρής δομής ταυτοποίησης και καταγραφής. Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα.  Κλείσιμο της ΒΙΑΛ.
  2. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει δράσεις και κινητοποιήσεις, που θα στοχεύουν στην ματαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ειδικότερα ζητάμε να συνδράμει ο Δήμος άμεσα με τοποθέτηση μηχανημάτων και βαρέων οχημάτων που θα βοηθήσουν την κινητοποίηση στο Αίπος ή οπουδήποτε αλλού.
  3.  Καλούμε τους Χιώτες Αντιπεριφερειάρχες να εμπλακούν άμεσα και να υποστηρίξουν τις πιο πάνω δράσεις.
  4. Καλούμε τους αιρετούς όλων των βαθμίδων να δημοσιοποιούν τα πρακτικά όλων των συναντήσεων που θα κάνουν στο εξής και θα αφορούν το μεταναστευτικό ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και σωστή ενημέρωση
  5. Καλούμε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες  και κυρίως τις όμορες με τον Βροντάδο να προχωρήσουν σε Λαϊκές Συνελεύσεις και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις με μέλη που θα ορίσουν στην Επιτροπή.
  6. Καλούμε όλους τους φορείς επαγγελματιών της Χίου να αποδείξουν έμπρακτα την υποστήριξη τους λαμβάνοντας αποφάσεις για επαναλαμβανόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων με παράλληλη ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, που θα διεξαχθούν όταν επιχειρηθεί η έναρξη εργασιών στο Αίπος.
  7. Εξουσιοδοτούμε τη Συντονιστική Επιτροπή  να υποστηρίξει και να οργανώσει δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη Χίο και στην περιοχή του Αίπους.
  8. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι ενωτικές δυναμικές και ειρηνικές.
Το προεδρείο στη Λαϊκή Συνέλευση του Βροντάδου, που έγινε στην ΠΕΚΕΒ

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο Δελτίο Ειδήσεων της Deutsche Welle
Τρί, 07/07/2020 - 15:55

Το Λιμενικό Σώμα είναι ενεργό στο Αιγαίο «για να προστατέψει ζωές στη θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, φυσικά είναι λυπηρό, αλλά μια θετική εξέλιξη για τη διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε σημερινή συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της Deutsche Welle, ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για «παράνομες επαναπροωθήσεις».

Ερωτηθείς για τη στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο. Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενοι στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα».

Σχετικά με την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και περιστασιακά το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορά μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως για τις νέες κλειστές δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και «περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ' αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο υπουργός.