Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Κατάμεστη από κόσμο η ΠΕΚΕΒ για το προσφυγικό

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΑΙΠΟΣ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 17/02/2020 - 20:36

Δυναμικό και βροντερό ήταν το παρόν των πολιτών, που συγκεντρώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση που διοργανώθηκε από την επιτροπή αιρετών και πολιτών του Βροντάδου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν αλλά και να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέας δομής στο 17ο χλμ. Χίου-Βολισσού.

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΠΕΚΕΒ κάτοικοι όχι μόνο του Βροντάδου αλλά και από όλη τη Χίο, ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας δομής σε κανένα μέρος της Χίου, τονίζοντας ότι αρκετά τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών τα τελευταία 5 χρόνια.

Ζητώντας αποσυμφόρηση των νησιών, κλείσιμο της ΒΙΑΛ, και ισοκατανομή των προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι πολίτες δήλωσαν έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψουν το σχεδιασμό της.

Στη διάρκεια της τρίωρης Λαϊκής Συνέλευσης έντονη ήταν η δυσφορία των παρευρισκόμενων τόσο για την απουσία του Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, όπου όπως ανέφεραν για δεύτερη φορά δεν έρχεται στη λαϊκή συνέλευση του Βροντάδου, όσο και για τις τοποθετήσεις αιρετών εκτιμώντας ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.

Αυτό που οι πολίτες ζήτησαν να ειπωθεί ξεκάθαρα είναι τα… πρακτικά μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία της δομής, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το ραντεβού θα είναι στο Αίπος για όλους, ζητώντας παράλληλα και τη στήριξη Περιφέρειας και Δήμου στον αγώνα τους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, όπως όλα δείχνουν, οι ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να εμποδιστούν τα μηχανήματα στην εκτέλεση εργασιών για τη νέα δομή, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που πιθανά θα συγκληθεί μετά από κοινό αίτημα των αντιπολιτεύσεων.

Μετά την συγκέντρωση εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα: 

Στην Λαϊκη Συνέλευση που προκλήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Αιρετών και κατοίκων της Χίου στην  Π.Ε.Κ.Ε.Β. αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

Ανανεώνουμε την απόφαση της προηγούμενης Λαικής Συνέλευσης του Βροντάδου και προσθέτουμε:

  1. Δεν δεχόμαστε καμία νέα δομή ούτε στο Αίπος ούτε πουθενά αλλού σε όλη τη Χίο, αλλά ύπαρξη μόνο μιας μικρής δομής ταυτοποίησης και καταγραφής. Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα.  Κλείσιμο της ΒΙΑΛ.
  2. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει δράσεις και κινητοποιήσεις, που θα στοχεύουν στην ματαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ειδικότερα ζητάμε να συνδράμει ο Δήμος άμεσα με τοποθέτηση μηχανημάτων και βαρέων οχημάτων που θα βοηθήσουν την κινητοποίηση στο Αίπος ή οπουδήποτε αλλού.
  3.  Καλούμε τους Χιώτες Αντιπεριφερειάρχες να εμπλακούν άμεσα και να υποστηρίξουν τις πιο πάνω δράσεις.
  4. Καλούμε τους αιρετούς όλων των βαθμίδων να δημοσιοποιούν τα πρακτικά όλων των συναντήσεων που θα κάνουν στο εξής και θα αφορούν το μεταναστευτικό ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και σωστή ενημέρωση
  5. Καλούμε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες  και κυρίως τις όμορες με τον Βροντάδο να προχωρήσουν σε Λαϊκές Συνελεύσεις και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις με μέλη που θα ορίσουν στην Επιτροπή.
  6. Καλούμε όλους τους φορείς επαγγελματιών της Χίου να αποδείξουν έμπρακτα την υποστήριξη τους λαμβάνοντας αποφάσεις για επαναλαμβανόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων με παράλληλη ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, που θα διεξαχθούν όταν επιχειρηθεί η έναρξη εργασιών στο Αίπος.
  7. Εξουσιοδοτούμε τη Συντονιστική Επιτροπή  να υποστηρίξει και να οργανώσει δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη Χίο και στην περιοχή του Αίπους.
  8. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι ενωτικές δυναμικές και ειρηνικές.
Το προεδρείο στη Λαϊκή Συνέλευση του Βροντάδου, που έγινε στην ΠΕΚΕΒ

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 01/04/2020 - 22:52

Καμία Κυβέρνηση και καμία Παγχιακή...
...δεν θα μπορούσε αντίστοιχα, να αποτρέψει ή να δημιουργήσει, το παλλαϊκό τσουνάμι αντίδρασης!

* (17-2-2020) - Οι πολιτικοί της ανεπάρκειας συνεχίζουν στην λογική...νησιώτες προτείνετε την καταστροφή σας.

* (20-2-2020) - Νότη Μηταράκη σε ευχαριστούμε!

* (24-2-2020) - Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να προασπίσει το εθνικό του συμφέρον, αλλά είναι πανέτοιμο να χτυπήσει τους ΑΚΡΙΤΕΣ με τα ΜΑΤ.
Η απάντηση από την Χιακή κοινωνία θα είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ.

Αυτά "φώναζε" η χιακή κοινωνία, κανείς όμως δεν την άκουσε (πολιτικά) και έστειλαν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την λύση (επί ματαίω).
Ως λύση είχαν στο (κυβερνητικό) μυαλό τους ότι ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ότι οι υπερδομές των 7.000 ήταν επιβεβλημένες και σχεδόν κατασκευασμένες, η Τουρκία ήταν αξιόπιστη στις συμφωνίες, ότι το γρήγορο άσυλο και οι επιστροφές θα έφερναν την αποσυμφόρηση, ότι οι νησιώτες είναι φιλήσυχοι και δεν θα αντιδράσουν!
Ότι όλα αυτά που μας έλεγαν και επιχειρηματολογούσαν, ανατράπηκαν εντός ολίγων ημερών (γεγονότα εισβολής στον Έβρο, κορωνοϊός) προφανώς λίγη σημασία έχει γι αυτούς (αν και ως μετά Χριστόν προφήτες, ισχυρίζονται τώρα ότι τα είχαν προβλέψει).
Ποιο άλλωστε είναι το πολιτικό τους έργο, ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι την αφουγκράζονται και ότι γίνεται κάποια προσπάθεια, για κάτι καλύτερο; Απολύτως κανένα, τουναντίον διχάζουν!

Τι μας έδειξαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα; Ότι οι πολιτικοί δυστυχώς δεν διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε εκρηκτικές καταστάσεις δεν γίνεται να υπάρξει αδράνεια.
Είτε αποστασιοποιημένοι στον υπουργικό θώκο από τον περίγυρο, είτε λόγω έμφυτης ανικανότητας, είτε περιτριγυρισμένοι από κομματικούς ή οικονομικά εξαρτώμενους κόλακες, είτε επειδή εκστασιάζονται από την φιλαρέσκεια της θέσης που έχουν καταλάβει, αντιλαμβάνονται λάθος τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία. Πιστεύουν ότι τα λάικ και οι φατσούλες από τις αντιδράσεις στο fb καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε δεν λένε ότι είναι όλοι του καναπέ;
Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διότι όταν το διακύβευμα φτάνει σε σημείο υπαρξιακό ο κάθε ένας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Θα αψηφήσει και τα ΜΑΤ και τα "απειλητικά",διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά μηνύματα που λαμβάνει από τον Υπουργό (επειδή έκανε το ''έγκλημα'' να κάνει λάικ στην τελευταία ανάρτηση της Παγχιακής)!
Γυρίσαμε δυστυχώς σε άλλες εποχές ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ και καταγράφοντας ακόμη και τα λάικ των πολιτών στα μέσα δικτύωσης.
Συνεχίζει ο υπουργός να προκαλεί και να διχάζει.Του θυμίζουμε ότι παρά τις εξαγγελίες του περί μη μόνιμης παραμονής στα νησιά, ότι το ΕΣΤΙΑ μέχρι τις 23 Μαρτίου αφορούσε σε 5% συμμετοχή των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με 1159 ωφελούμενους. Ας σταματήσει τους πανηγυρισμούς και ας αντιληφθεί ότι ένα μέτρο με το οποίο δίνεις μετρητά και δωρεάν στέγη αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών ,με εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εξαγγέλει (την δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών σε βάθος χρόνου , το 2021) .Ακόμη και ο πιό αφελής θα το καταλάβαινε ότι δίνοντας προσελκυστικά προνόμια πρίν καν κριθείς πρόσφυγας ,μόνο με την αίτηση ασύλου (μετρητά κλπ ) μόνο απώθηση δεν προκαλείς.Τις σημερινές ροές προφανώς θα τις εντάξει στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του 2022.
(http://estia.unhcr.gr/…/estia-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8 e%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b7-94/ ).
Συνεχίζει επίσης να θέλει μέσα στην κορύφωση της πανδημίας να θέλει να "στήσει" παράλληλες νέες δομές στα νησιά με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης ,ενώ κάθε βάρκα που φτάνει στα νησιά αποτελεί από μόνη της μία βιολογική βόμβα.Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του πιό κάτω συνδέσμου.
https://infognomonpolitics.gr/…/isvoli-paranomon-metanast…/… ).
Ας σταματήσει τους "εκφοβισμούς", τα ψέματα, τον λαϊκισμό και το κυνήγι μαγισσών.
Διότι αν για τον κ. Μηταράκη παίζεται το πολιτικό του μέλλον, για την Χίο και τους κατοίκους της παίζεται η ύπαρξη του τόπου τους και της ζωής τους.
Ενίοτε η καταστροφή ενός τόπου, σημαίνει και πολιτική ανέλιξη. Αυτό δεν μας έχει διδάξει η ιστορία?

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ