Το ΚΚΕ για το πρόβλημα του νερού στην Βολισσό

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου
Παρ, 30/07/2021 - 20:25

Το μαρτύριο της σταγόνας του νερού στη Βολισσό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησής του.

Η απαράδεκτη κατάσταση με τις πολυήμερες διακοπές νερού στη Βολισσό, μεσούσης της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου είναι ο καθρέπτης του προβλήματος διαχείρισης του νερού συνολικά στο νησί. Η Δημοτική αρχή Χίου και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογες στους κατοίκους, που σε συνθήκες καύσωνα αφήνουν χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς το βασικότερο αγαθό, το νερό!

Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να λυθεί το πρόβλημα!

Να σταλούν άμεσα -στο μεταξύ- για τις πρώτες ανάγκες υδροφόρες να γεμίσουν τις δεξαμενές στην περιοχή και να παραμένουν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Να δοθεί εμφιαλωμένο νερό για τις άμεσες ανάγκες όπως μαγείρεμα κλπ, να αξιοποιηθεί κάθε άλλο μέσο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.

 Άμεση αντικατάσταση της υπάρχουσας προβληματικής γεώτρησης με νέα που θα πληροί τις προδιαγραφές με δεδομένο ότι η υπάρχουσα έχει καταστεί ανενεργή μετά και από τις τελευταίες φωτιές. Ενεργοποίηση της υδρολογικής μελέτης που αφορά στον ποταμό Μαλαγγιώτη και είναι σε γνώση τόσο της Περιφεριακής όσο και της Δημοτικής αρχής όσο και της ΔΕΥΑΧ.

Έχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά όλες οι Δημοτικές αρχές και οι κυβερνήσεις, που αποδέχονται τη λογική «νερό – εμπόρευμα» άρα και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της ΔΕΥΑΧ. Οι διακηρύξεις περί νερού "κοινωνικού αγαθού", είναι υποκριτικές αφού στην πράξη κυριαρχεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης, που οδηγεί εκτός των άλλων και σε συνεχείς αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο δρόμος αυτός μας οδήγησε στην παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αδιάλειπτης υδροδότησης για όλο το νησί και για όλο το χρόνο.

Έχουν την πλήρη ευθύνη, για την έλλειψη συντήρησης του δικτύου που τη θεωρούν «κόστος», για το ότι δεν εξασφαλίζονται κατάλληλες υποδομές συλλογής και διανομής επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού και καθαρού νερού.

Η πολιτική των αφαλατώσεων, που εφαρμόζουν σε μια περιοχή με σημαντικές βροχοπτώσεις, υπηρετεί τα κέρδη επιχειρηματικών συμφερόντων, που εμπορεύονται το νερό, σε βάρος του λαού.

Στον 21ο αιώνα, είναι παραπάνω από ρεαλιστική η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου καθολικού επιστημονικού σχεδιασμού διαχείρισης του νερού ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκειά του για όλο το χρόνο και με χαμηλό κόστος για τις λαϊκές οικογένειες. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς καμία εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κατάλληλες υποδομές συλλογής και μεταφοράς του όπως η δημιουργία αναβαθμίδων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μικρών φυσικών ανασχετικών φραγμάτων ανάλογα με τη μορφολογία του νησιού, η δημιουργία κορμοδεσιών κ.α.

Το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να στοχεύει ο αγώνας των κατοίκων της Βολισσού και όλων των Χιωτών.

 

Χίος 30/7/2021

Σχετικά Άρθρα