Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Κλείνει η Σούδα σε δύο μήνες, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ανοίξει μια άλλη...

Εκτός αν το Δημοτικό Συμβούλιο... εξαερώσει τους μετανάστες - πρόσφυγες
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 27/09/2016 - 06:21

Το κλείσιμο του καταυλισμού στη Σούδα μέσα στο επόμενο δίμηνο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Το κλείσιμο του καταυλισμού ήταν και το μοναδικό κοινό σημείο που συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, καθώς στην τρίωρη συζήτηση του θέματος ακούσηκαν διάφορες απόψεις, θέσεις και προβληματισμοί, που επί της ουσίας απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος μονοπωλεί την καθημερινότητα των αιρετών αλλά και των πολιτών της Χίου.

Ο Μανώλης Βουρνούς, που από την πρώτη στιγμή είχε ορίσει ένα τρίπτυχο (κλείσιμο Σούδας, ορισμό χρονοδιαγράμματος, σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής), απέφυγε να αναφερθεί στην ίδρυση νέας δομής, καθώς αυτό είχε οδηγήσει σε «ναυάγιο» την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

«Η θάλασσα δεν πίνεται, αλλά δοκιμάζεται», ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Δημάρχου Χίου προς τους δημοτικούς συμβούλους, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν το κλείσιμο της Σούδας, ως μια αρχή με την ελπίδα οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί να προωθηθούν στην ενδοχώρα, καθώς παραμένει «σημαία» της δημοτικής αρχής η φιλοξενία τόσων προσφύγων όσων μπορεί να αντέξει το νησί.

Μάλιστα ο Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, είχαμε 700 αφίξεις και 800 αναχωρήσεις, προσφύγων – μεταναστών ενώ ο αριθμός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νησί δεν ξεπερνά τα 2.400 άτομα.

 Οι αντιπολιτεύσεις από την πλευρά τους δεν συμμερίστηκαν την «αισιοδοξία» του Δημάρχου αναφορικά με το ρυθμό αναχωρήσεων, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να ορίζει την «κόκκινη γραμμή» στη δημιουργία νέας δομής, θέμα στο οποίο ο Μανώλης Βουρνούς αρνήθηκε... επιμελώς να αναφερθεί, ενώ ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή αν δεν μπει ξεκάθαρα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο όρος μη ίδρυσης νέας δομής και μη επαναλειτουργίας του Μερσινιδίου.

Ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου κατέθεσε τη δική του πρόταση που περιελάμβανε, εκτός από το κλείσιμο της Σούδας και τη μη ίδρυση νέου καταυλισμού, την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη Ελλάδα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και τη σύσταση πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής με τον επικεφαλής κάθε δημοτικής παράταξης συν τον δήμαρχο, πρόταση που ψηφίστηκε όμωςμόνο από τα μέλη του συνδυασμού Λαμπρινούδη.

Τη διαφωνία της σε μια νέα δομή κατέθεσε για μια ακόμη φορά η Ερμιόνη Φρεζούλη, εκτιμώντας ότι η δημοτική αρχή πλαγίως, μέσω του κλεισίματος της Σούδας, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα νέο μεγαλύτερο camp, με «προίκα» τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που έχει προσφέρει ο Γιάννης Μουζάλας.

Στο «σπάσιμο» της συμφωνίας της Ε.Ε. – Τουρκίας, ως το μόνο μέσο προώθησης των προσφύγων στην ενδοχώρα, αναφέρθηκε ο Μάρκος Σκούφαλος, ζητώντας να στοχοποιηθούν οι θύτες και όχι τα θύματα του πολέμου.

Την πρότασή του για δημιουργία νέας δομής, με καταλληλότερο σημείο ίδρυσης το «18» στο Αίπος, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας «κινούμενη άμμο» το μεταναστευτικό και τονίζοντας ότι ο στόχος πρέπει να παραμένει το «άδειασμα» του νησιού από τους πρόσφυγες. Παράλληλα ο κ. Κάρμαντζης, προανήγγειλε την πραγματοποίηση σύσκεψης το πρωί του Σαββάτου, στην Π.Ε. Χίου, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετέχουν  οι δύο βουλευτές, ο δήμαρχος και φορείς του νησιού προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη προκάλεσε την αντίδραση του Στέλιου Καμπούρη που τόνισε ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο αποφάσεων για τον δήμο Χίου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση διεκόπη για περισσότερο από μισή ώρα, σε μια προσπάθεια του Μανώλη Βουρνού να υπάρξει μια σύγκλιση απόψεων και προτάσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή πρόταση, που θα τύχει ομόφωνης αποδοχής, κάτι που δεν έγινε, καθώς η κάθε παράταξη στήριξε τη δική της θέση, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η πρόταση της δημοτικής αρχής που διαθέτει και την πλειοψηφία στο σώμα.

Ενδιαφέρον θα έχει, ωστόσο, η σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που ψηφίστηκε μεν, αλλά με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06