Χίος, Κυριακή 9 Αυγούστου

Κλείνει η Σούδα σε δύο μήνες, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ανοίξει μια άλλη...

Εκτός αν το Δημοτικό Συμβούλιο... εξαερώσει τους μετανάστες - πρόσφυγες
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 27/09/2016 - 06:21

Το κλείσιμο του καταυλισμού στη Σούδα μέσα στο επόμενο δίμηνο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Το κλείσιμο του καταυλισμού ήταν και το μοναδικό κοινό σημείο που συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, καθώς στην τρίωρη συζήτηση του θέματος ακούσηκαν διάφορες απόψεις, θέσεις και προβληματισμοί, που επί της ουσίας απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος μονοπωλεί την καθημερινότητα των αιρετών αλλά και των πολιτών της Χίου.

Ο Μανώλης Βουρνούς, που από την πρώτη στιγμή είχε ορίσει ένα τρίπτυχο (κλείσιμο Σούδας, ορισμό χρονοδιαγράμματος, σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής), απέφυγε να αναφερθεί στην ίδρυση νέας δομής, καθώς αυτό είχε οδηγήσει σε «ναυάγιο» την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

«Η θάλασσα δεν πίνεται, αλλά δοκιμάζεται», ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Δημάρχου Χίου προς τους δημοτικούς συμβούλους, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν το κλείσιμο της Σούδας, ως μια αρχή με την ελπίδα οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί να προωθηθούν στην ενδοχώρα, καθώς παραμένει «σημαία» της δημοτικής αρχής η φιλοξενία τόσων προσφύγων όσων μπορεί να αντέξει το νησί.

Μάλιστα ο Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, είχαμε 700 αφίξεις και 800 αναχωρήσεις, προσφύγων – μεταναστών ενώ ο αριθμός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νησί δεν ξεπερνά τα 2.400 άτομα.

 Οι αντιπολιτεύσεις από την πλευρά τους δεν συμμερίστηκαν την «αισιοδοξία» του Δημάρχου αναφορικά με το ρυθμό αναχωρήσεων, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να ορίζει την «κόκκινη γραμμή» στη δημιουργία νέας δομής, θέμα στο οποίο ο Μανώλης Βουρνούς αρνήθηκε... επιμελώς να αναφερθεί, ενώ ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή αν δεν μπει ξεκάθαρα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο όρος μη ίδρυσης νέας δομής και μη επαναλειτουργίας του Μερσινιδίου.

Ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου κατέθεσε τη δική του πρόταση που περιελάμβανε, εκτός από το κλείσιμο της Σούδας και τη μη ίδρυση νέου καταυλισμού, την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη Ελλάδα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και τη σύσταση πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής με τον επικεφαλής κάθε δημοτικής παράταξης συν τον δήμαρχο, πρόταση που ψηφίστηκε όμωςμόνο από τα μέλη του συνδυασμού Λαμπρινούδη.

Τη διαφωνία της σε μια νέα δομή κατέθεσε για μια ακόμη φορά η Ερμιόνη Φρεζούλη, εκτιμώντας ότι η δημοτική αρχή πλαγίως, μέσω του κλεισίματος της Σούδας, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα νέο μεγαλύτερο camp, με «προίκα» τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που έχει προσφέρει ο Γιάννης Μουζάλας.

Στο «σπάσιμο» της συμφωνίας της Ε.Ε. – Τουρκίας, ως το μόνο μέσο προώθησης των προσφύγων στην ενδοχώρα, αναφέρθηκε ο Μάρκος Σκούφαλος, ζητώντας να στοχοποιηθούν οι θύτες και όχι τα θύματα του πολέμου.

Την πρότασή του για δημιουργία νέας δομής, με καταλληλότερο σημείο ίδρυσης το «18» στο Αίπος, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας «κινούμενη άμμο» το μεταναστευτικό και τονίζοντας ότι ο στόχος πρέπει να παραμένει το «άδειασμα» του νησιού από τους πρόσφυγες. Παράλληλα ο κ. Κάρμαντζης, προανήγγειλε την πραγματοποίηση σύσκεψης το πρωί του Σαββάτου, στην Π.Ε. Χίου, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετέχουν  οι δύο βουλευτές, ο δήμαρχος και φορείς του νησιού προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη προκάλεσε την αντίδραση του Στέλιου Καμπούρη που τόνισε ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο αποφάσεων για τον δήμο Χίου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση διεκόπη για περισσότερο από μισή ώρα, σε μια προσπάθεια του Μανώλη Βουρνού να υπάρξει μια σύγκλιση απόψεων και προτάσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή πρόταση, που θα τύχει ομόφωνης αποδοχής, κάτι που δεν έγινε, καθώς η κάθε παράταξη στήριξε τη δική της θέση, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η πρόταση της δημοτικής αρχής που διαθέτει και την πλειοψηφία στο σώμα.

Ενδιαφέρον θα έχει, ωστόσο, η σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που ψηφίστηκε μεν, αλλά με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 08/08/2020 - 10:32

 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στον τοπικό  τύπο, προτάσεις του δημάρχου , κυρίως προς την παράταξη  «Πρωτοβουλία για τη Χίο» του κ. Βουρνού, για μελλοντική συνεργασία και ανταπαντήσεις εκ μέρους του, που επιζητούν θεσμικούς διεξόδους , για μια επικειμένη συνεργασία.

Το πολιτικό τοπίο δεν μας ξενίζει, άλλωστε οι πολιτικές  «εξαγορές και συγχωνεύσεις» , είναι κάτι συνηθισμένο στις παρατάξεις του αστικού τόξου , πολύ δε περισσότερο όταν είναι του ίδιου πολιτικού χώρου, το είδαμε και με το «καλημέρα» της νέας δημοτικής περιόδου στη συγκρότηση των προεδρείων των νομικών προσώπων.

Από την άλλη , υπάρχει κοινή μήτρα που φέρνει κοντά τις δυο παρατάξεις του δημάρχου και του κ. Βουρνού. Η συμφωνία τους για ένα μοντέλο Τοπικής διοίκησης , ξένο προς τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, στο ίδιο μήκος κύματος με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, νεροκουβαλητή της πολιτικής της, αλλεργικό στους λαϊκούς αγώνες, γι αυτό και μαζί καταψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη του νόμου εκτρώματος για τις διαδηλώσεις. 

«Περί όνου σκιάς» λοιπόν τσακώνονται, αφού συμφωνούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και αμφότεροι έχουν σαφή δείγματα πλέον στις θητείες τους.

Να λοιπόν γιατί λέγαμε ότι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι ψήφος που και μετά τις εκλογές , παραμένει σταθερή στο πλευρό του λαού, ψήφος λαϊκής αντιπολίτευσης, που δεν αλλοτριώνεται , δεν «πωλείται».

ΧΙΟΣ 8/8/2020