Κλείστε το ΚΥΤ στην ΒΙΑΛ

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΚΕΙΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ
Πέμ, 08/02/2024 - 16:06

Με δεδομένο ότι νέος χώρος για κέντρο προσφύγων - μεταναστών δε βρίσκεται και η επιλογή του Θόλους παραπέμφθηκε στις καλένδες, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι η ΒΙΑΛ θα συνέχιζε να "φιλοξενεί" το ΚΥΤ. Αυτό έγινε επισήμως και με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης, που παρατείνει την στέγασή του εκεί μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που προκάλεσε  για μια ακόμη φορά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Χαλκειούς, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το νέο Πρόεδρο της Κοινότητας, Νίκο Κουτσουράδη. Με έγγραφό του καλεί το υπουργείο να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι θα πρέπει να παραδώσει το κτίριο στο Δήμο, ενώ ζητά επίσης από το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να προβούν σε όλες τις κατά τον νόμο διαδικασίες - ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χίου ώστε να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

"Η κοινότητα Χαλκειούς κατέχει 3,972 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτά οι μεγάλες εκτάσεις των βοσκότοπων του Κορακάρη, Μισόβουνου και Μύλων. Έγινε πόλος έλξης για την δημιουργία τοπικών βιοτεχνιών, αναπτύχθηκαν νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τέλος συνέβαλλε στην αποκέντρωση της πόλης της Χίου αφού πολλοί κάτοικοι της αγόρασαν γή προκειμένου είτε να επενδύσουν είτε να χτίσουν σπίτια για να διαμείνουν.

Με την δημιουργία ΚΥΤ Μεταναστών στην περιοχή της παλιάς ΒΙΑΛ η οποία βρίσκεται μόλις 200 μέτρα απ΄ την πρώτη κατοικία της κοινότητας μας, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

α. Λεηλασίες σε καλλιέργειες.

β. Βανδαλισμοί σε εκκλησίες.

γ. Εισβολές και κλοπές σε κατοικίες.

δ. Ραγδαία αύξηση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι:

α. Η μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και η μείωση της επαγγελματικής ενασχόλησης των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων.

β. Την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων του χωριού.

γ. Ανασφάλεια των κατοίκων & ιδιαίτερα των παιδιών.

δ. Η αδυναμία ενοικίασης κατοικιών οι οποίες βρίσκονται στην κοινότητά μας.

Κατόπιν των παραπάνω ζητάμε από:

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να σεβαστεί την δικαστική απόφαση του (β) σχετικού του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου που υποχρεώνει το αρμόδιο Υπουργείο να παραδώσει το ακίνητο της ΒΙΑΛ στον νόμιμο κάτοχο που είναι ο Δήμος Χίου.

Τον Δήμαρχο Χίου και το Δημοτικό Συμβούλιο να προβούν σε όλες τις κατά τον νόμο διαδικασίες - ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χίου ώστε να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ το οποίο από 1η Ιαν 2024 είναι παράνομο σύμφωνα με το (α) σχετικό.

Τέλος το ΔΣ της κοινότητας Χαλκειούς ζητάει την παρουσία του στις διαδικασίες - αποφάσεις που θα παρθούν προκειμένου να κλείσει το ΚΥΤ και να επιστρέψει η κοινότητά μας όχι μόνο στην κανονικότητας της αλλά και την ανάπτυξη η οποία διεκόπει με την δημιουργία του ΚΥΤ.

Σχετικά Άρθρα