Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Κοινότητα Βολισσού: Ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Και ασκεί κριτική στο Δήμο για τη μη συζήτηση των προβλημάτων στο δημοτικό συμβούλιο
Παρ, 24/01/2020 - 15:02

Τη λήψη 5 μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κυμάτων κακοκαιρίας που χτύπησαν πριν από ένα 20ημερο την Βόρεια Χίου, ζητά το συμβούλιο Κοινότητας της Βολισσού, το οποίο θεωρεί απαξιωτική τη μη συζήτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ζητά να  ληφθούν ριζικά μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ποταμών, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του συμβουλίου:

" Με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κακοκαιρίες «Ζηνοβία»και «Ηφαιστίων» που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Βολισσού συνεδρίασε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν η κακοκαιρία της 30ης Δεκεμβρίου 2019 και της 6ης – 7ης Ιανουαρίου 2020. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται οι υπερχειλίσεις των χειμάρρων της περιοχής και η εκτροπή της κοίτης τους, οι καταστροφές σε παρόχθιες ιδιοκτησίες, ο αποκλεισμός ανθρώπων, οχημάτων ,αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, αλλά και περιοχών ολόκληρων, η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Σχολείο, η απόφραξη γεφυριών, οι κατολισθήσεις πρανών, η υποχώρηση οδοστρωμάτων, η καταστροφή δρόμων που επέφερε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι καταρρεύσεις τοίχων εντός και εκτός οικισμού κ.α.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη ένταση, η μανία και η διάρκεια των φαινομένων που είχαν ως συνέπεια οι καταστροφές να λάβουν πρωτοφανείς διαστάσεις για τα δεδομένα της Βολισσού τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπήρξε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης – αυτοψίας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουγδάνου και των άλλων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το Συμβούλιο Κοινότητας κρίνει ότι από κάποιες πλευρές υποβαθμίστηκε η σημασία του γεγονότος και δεν δόθηκε η βαρύτητα που θα δινόταν αν οι καταστροφές συνέβαιναν στην πόλη της Χίου. Θεωρεί απαξιωτική τη μη συζήτηση του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και τέθηκε το ζήτημα από τη δημοτική σύμβουλο Αμανής και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί συνέπεια της Καλλικράτειας τεχνητής συγκόλλησης όλων των πρώην Δήμων σε έναν τεράστιο και δυσλειτουργικό Δήμο, όπου «το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό».

Συνεκτιμώντας όλα τα γεγονότα το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού ζητά:

1. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες.
2. Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
3. Να ληφθούν ριζικά μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ποταμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των κατοίκων, τη διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων για να μην πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές και την εξασφάλιση πρόσβασης στις παραποτάμιες κατοικίες, αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες από άλλα σημεία.
4. Να αποκατασταθεί, το συντομότερο, το οδόστρωμα σε όλους τους δρόμους στουςοποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, μετά τις πρόσφατες καταστροφές.
5. Να ξεκινήσει η αντικατάσταση των κουφωμάτων του Σχολείου για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις"

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».