Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Κοινότητα Βολισσού: Ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Και ασκεί κριτική στο Δήμο για τη μη συζήτηση των προβλημάτων στο δημοτικό συμβούλιο
Παρ, 24/01/2020 - 15:02

Τη λήψη 5 μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κυμάτων κακοκαιρίας που χτύπησαν πριν από ένα 20ημερο την Βόρεια Χίου, ζητά το συμβούλιο Κοινότητας της Βολισσού, το οποίο θεωρεί απαξιωτική τη μη συζήτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ζητά να  ληφθούν ριζικά μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ποταμών, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του συμβουλίου:

" Με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κακοκαιρίες «Ζηνοβία»και «Ηφαιστίων» που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Βολισσού συνεδρίασε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν η κακοκαιρία της 30ης Δεκεμβρίου 2019 και της 6ης – 7ης Ιανουαρίου 2020. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται οι υπερχειλίσεις των χειμάρρων της περιοχής και η εκτροπή της κοίτης τους, οι καταστροφές σε παρόχθιες ιδιοκτησίες, ο αποκλεισμός ανθρώπων, οχημάτων ,αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, αλλά και περιοχών ολόκληρων, η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Σχολείο, η απόφραξη γεφυριών, οι κατολισθήσεις πρανών, η υποχώρηση οδοστρωμάτων, η καταστροφή δρόμων που επέφερε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι καταρρεύσεις τοίχων εντός και εκτός οικισμού κ.α.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη ένταση, η μανία και η διάρκεια των φαινομένων που είχαν ως συνέπεια οι καταστροφές να λάβουν πρωτοφανείς διαστάσεις για τα δεδομένα της Βολισσού τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπήρξε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης – αυτοψίας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουγδάνου και των άλλων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το Συμβούλιο Κοινότητας κρίνει ότι από κάποιες πλευρές υποβαθμίστηκε η σημασία του γεγονότος και δεν δόθηκε η βαρύτητα που θα δινόταν αν οι καταστροφές συνέβαιναν στην πόλη της Χίου. Θεωρεί απαξιωτική τη μη συζήτηση του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και τέθηκε το ζήτημα από τη δημοτική σύμβουλο Αμανής και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί συνέπεια της Καλλικράτειας τεχνητής συγκόλλησης όλων των πρώην Δήμων σε έναν τεράστιο και δυσλειτουργικό Δήμο, όπου «το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό».

Συνεκτιμώντας όλα τα γεγονότα το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού ζητά:

1. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες.
2. Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
3. Να ληφθούν ριζικά μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ποταμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των κατοίκων, τη διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων για να μην πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές και την εξασφάλιση πρόσβασης στις παραποτάμιες κατοικίες, αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες από άλλα σημεία.
4. Να αποκατασταθεί, το συντομότερο, το οδόστρωμα σε όλους τους δρόμους στουςοποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, μετά τις πρόσφατες καταστροφές.
5. Να ξεκινήσει η αντικατάσταση των κουφωμάτων του Σχολείου για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις"

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 21/02/2020 - 17:46

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου Χίου, στο επίκεντρο της συνάντησης των μελών του Τ.Σ Βολισσού (Γιάννη Μαδιανού και Οδυσσέα Κοκκινάκη)  με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Αντιδήμαρχο Βόρειας Χίου Ισίδωρο Ντομάτα και τον εντεταλμένο σε θέματα Αμανής  σύμβουλο Νίκο Αγραφιώτη, ήταν το θέμα της  ολοκλήρωσης της Μαρίνας των Λιμνιών, της αποκατάστασης του δρόμου στα Λευκάθια καθώς και της κατασκευής Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Βολισσό.

Τα μέλη του Τ.Σ  ενημερώθηκαν για την επιτυχή παρέμβαση του δημάρχου στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να «επιταχυνθεί» η  διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπράτησης του έργου της κατασκευής της Μαρίνας Λημνιών (η οποία είχε κολλήσει στις γραφειοκρατικές καλένδες ).

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της αποκατάστασης του δρόμου στα Λευκάθια, που  υπέστη ζημιές λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας  οι οποίες ήδη αποκαταστάθηκαν  αφού από την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία του δήμου υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Βόρειας Χίου Σιδερή Ντομάτα αποκατέστησαν προσωρινά τις ζημιές για να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη ο δρόμος θα στρωθεί με τσιμέντο για να διεξάγεται με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.