Κώστας Μαρδάς: Ακτίνα τουρκικών ζωτικών συμφερόντων η «Γαλάζια Πατρίδα»

Πέμ, 25/05/2023 - 15:08

Όχι μόνο θέμα παραβίασης του άτυπου μορατόριουμ από την Τουρκία έθεσε ξανά ο Κώστας Μαρδάς, μιλώντας την Τετάρτη στο δελτίο ειδήσεων της Λίνας Κλείτου στο BLUE SKY, αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για μετεξέλιξη του τουρκικού χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, που καλύπτει το μισό Αιγαίο, σε μελλοντική ζώνη εποπτείας της Τουρκίας!

Αφού ανέφερε ότι, πράγματι, τον Απρίλιο οι Τούρκοι δεν έκαναν καμία παραβίαση, αντίθετα, σε επίπεδο δηλώσεων έθεσαν θέμα τουρκικών βραχονησίδων, σκέπασαν τα νησιά μας με την τουρκική ημισέληνο σε βίντεο της Προεδρίας, ζήτησαν… δίκαιη διανομή του Αιγαίου και, επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν μίλησε για «ακτίνα ζωτικών συμφερόντων μήκους  150 χιλιομέτρων από τις ακτές»!

Ο χιώτης δημοσιογράφος εκτίμησε ότι προοπτικά ο Ερντογάν, πιεζόμενος από τους εθνικιστές που τον στηρίζουν  στον δεύτερο γύρο, μπορεί να απαιτήσει από τα ελληνικά πλοία να δίνουν αναφορά στην υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης όταν εισέρχονται στη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα.

(Σχετική πρόταση έχει υποβάλλει ο συγκυβερνήτης του Μπαχτσελί).

Στο ερώτημα της Λίνας Κλείτου αν υπάρχει κίνδυνος από την Τουρκία στο διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκτίμησε ότι οι αμερικανοί ως επόπτες της περιοχής, ειδικά τώρα  με τη χρήση της Σούδας στον ουκρανικό πόλεμο, δεν θα επιτρέψουν μια …παλαβομάρα του Ερντογάν στο Αιγαίο.

Επικαλέσθηκε μάλιστα στοιχεία των πρώτων ετών της ελληνική χρεοκοπίας, που οι παραβιάσεις μειώθηκαν κατά 50% το 2011, 12, 13…

Aκολουθεί το βίντεο στο χρόνο 38.00: https://www.youtube.com/watch?v=GNAcrSVgdEA

Σχετικά Άρθρα