Κώστας Μαρδάς: «Αλέξανδρε Παναγούλη: Σε υμνούμεν, σε ευλογούμεν!»

Κυρ, 20/11/2022 - 21:05

Στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, (14/11) έγινε η παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ- ΠΡΟΒΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, που έχει γράψει ο Χιώτης δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του δημάρχου Νίκου Χουρσαλά με αφορμή την καταδίκη -δις εις θάνατον- από το Στρατοδικείο Αθηνών στις 17 Νοεμβρίου 1968 του αγωνιστή που αποπειράθηκε την εκτέλεση του δικτάτορα Παπαδόπουλου με ανατίναξη του αυτοκινήτου του στο 35 ο χιλιόμετρο της οδού Αθηνών - Σουνίου, απ΄όπου περνούσε στις 8 παρά 20 το πρωί της 13ης Αυγούστου 1968, πηγαίνοντας στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο Γιάννης Μπενέτος, πρώην περιφερειακός , που ως φαντάρος είχε συμμετοχή στο κίνημα του Ναυτικού το 1973, αφού περιέγραψε τους αγώνες και τα βασανιστήρια του Παναγούλη, καθώς και την μαχητική συστράτευση όλης της οικογένειας, είπε ότι «ο αναγνώστης ,με τον τρόπο γραφής του Κώστα Μαρδά και τα τεκμήρια που παρουσιάζει, δεν διαβάζει απλώς ένα βιβλίο, αλλά ζει τα γεγονότα».

Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης, με βιώματα από τη Ρώμη όπου είχε καταφύγει ο αντιστασιακός πατέρας της αναφέρθηκε « στο… εμμονικό πάθος του συγγραφέα για την ερευνητική δημοσιογραφία και την λογοτεχνία ,γεγονός που τον οδήγησε να γράψει ένα ρεπορτάζ μυθιστορηματικό». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολεμική του Αλέξανδρου Παναγούλη όχι μόνο κατά των συνταγματαρχών, αλλά και κατά των δημαγωγών της μεταπολίτευσης, αναφέροντας τα λόγια του Παναγούλη: «Σοσιαλιστής δεν γίνεσαι επειδή έχεις… τρία κουμπιά ξεκούμπωτα στο πουκάμισο»…

Η ηθοποιός Ηρώ Κισσανδράκη διάβασε ποιήματα της φυλακής του ήρωα με χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Θέλω να νικήσω αφού δεν μπορώ να νικηθώ».

Ο εκδότης Νίκας Νίκας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον συγγραφέα και στον αδελφό και συναγωνιστή του ήρωα, Στάθη Παναγούλη, γιατί του εμπιστεύθηκαν την επανέκδοση.

Ο Κώστας Μαρδάς, χαρακτηρίζοντάς τον Παναγούλη «επαναστάτη της αστικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας», είπε ότι είναι ευγνώμων στον εκδότη:

«Όταν άλλοι εκδότες μου έλεγαν ότι το βιβλίο είναι δυνατό, αλλά..."τέτοια θέματα δεν πουλάνε πια...", εκείνος αποδέχθηκε με όλη του την καρδιά την έκδοση». Και σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Και εγώ λέω: Ο ηρωισμός δεν ξεπουλιέται…».

Όπως έγραψε στο facebook, νοιώθει ένας απλός γραμματικός της ηρωικής οικογένειας ως χρέος τιμής.

Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολίτες από το δήμο Κορυδαλλού, έκλεισε με τα παρακάτω λόγια του συγγραφέα:

«Κυρίες και κύριοι… Σήμερα και πάντα θα τιμούμε τον ήρωα!

Σήμερα δοξάζουμε τον μαχητή της Ελευθερίας!

Σήμερα απαγγέλουμε τον ποιητή!

Αλέξανδρε Παναγούλη!

Σε υμνούμεν! Σε ευλογούμεν!

Σοι ευχαριστούμεν, κύριε και δεόμεθά σου ο Θεός ημών!».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα