Κώστας Μαρδάς: Διερευνητικές με την Τουρκία, «προδοσία» και ρεαλισμός

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 31/07/2020 - 17:57

«Πανηγυρίζουμε για μια εκεχειρία απέναντι στην απειλή πολέμου του Ερντογάν μέσω του Ορούτς Ρέις, που, ναι μεν, χάρις στην ελληνική αποφασιστικότητα δεν βγήκε για έρευνες στο Καστελόριζο, αλλά ήδη μας ανάγκασε από το… κάψιμο του εχθρού, να παρακαλούμε τη Μέρκελ να μας καθίσει στο… σκαμνί των διερευνητικών συνομιλιών, που θα σημάνει συζήτηση για όλα»…

Αυτά είπε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος την Πέμπτη στη μεσημβρινή εκπομπή του αθηναϊκού καναλιού BLUE SKY, με παρουσιαστή τον Γιάννη Κανελλάκη.

«Αν ισχύσει η δήλωση του ερντογανικού συμβούλου Καλίν ότι ο ελληνο-τουρκικός διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και όχι η δήλωση του Έλληνα υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη ότι θα συζητήσουμε μόνο την ΑΟΖ και χωρίς παραβιάσεις, τότε οι διερευνητικές θα είναι πάνω στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αφού εμείς δεν έχουμε διεκδικήσεις» προειδοποίησε ο Χιώτης δημοσιογράφος.

«Προσωπικά -συνέχισε- έχω παρουσιάσει προτάσεις ιδεών για ελληνικές αξιώσεις έναντι της Άγκυρας, που θα ξεκινούν από απόδοση νησιών που κατέχει πέραν των έξι μιλίων κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, μέχρι και διεκδίκηση αναπτυξιακής διόδου στη Σμύρνη. Αλλιώς, αν αναγκασθούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είναι μόνο για να δώσουμε!».

Ο συμπατριώτης μας ανέλυσε πώς, μετά την παρεμπόδιση του «Χόρα» τον Αύγουστο του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας χάσει τη δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για προσωρινά μέτρα κατά του πλοίου, αναγκάστηκε να αποδεχθεί το πάγωνα των ερευνών – γεωτρήσεων με τη Συμφωνία της Βέρνης. Και, πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία… «παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας», υποχρεώθηκε και αυτός να ακυρώσει τη γεώτρηση της καναδικής εταιρείας Ντένισον στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποδεχόμενος το πάγωμα - γκριζάρισμα του Συμφώνου της Βέρνης και τη Συμφωνία του Νταβός. Το έκανε, αφού έμεινε μόνος χωρίς στήριξη από ΗΠΑ, ΕΟΚ και Σοβιετική Ένωση και υπό την πολεμική απειλή του Οζάλ ότι θα κάνει και η Τουρκία γεώτρηση!.. Όπως τώρα!

Ο δημοσιογράφος υπογράμμισε την αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Ορούτς Ρέις, αλλά και την αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα, επί των ημερών του οποίου έγινε τον Οκτώβριο του 2018 παρεμπόδιση του «Μπαρμπαρός» από τη φρεγάτα μας «Νικηφόρος Φωκάς». Παρεμπόδιση που - όπως είπε- διήρκησε μια ημέρα, γιατί το πλοίο αποχώρησε, όταν το τουρκικό ερευνητικό, ύστερα από τις παρενοχλήσεις με ελιγμούς, επέστρεψε συνοδευόμενο από τρία πολεμικά… Οπότε το ελληνικό πλοίο αποχώρησε προκειμένου να αποφευχθεί γενική ρήξη. Όπως τώρα!

Στο ερώτημα του Γιάννη Κανελλάκη ,αν ο Ερντογάν θα επανέλθει, ο Κώστας Μαρδάς απάντησε:

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα βουλιμικό άγριο θηρίο, που δεν θα ικανοποιηθεί αν δεν δαγκώσει!.. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική της Άγκυρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου που πήγε και προκάλεσε ακαίρως το θηρίο, χωρίς να διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία όπλα! Βλέπετε, εκτός από τις αυταπάτες ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και οι κυπριακές αυταπάτες, ότι η Exxon Mobil θα… πολεμούσε υπέρ της κυπριακής ΑΟΖ! Και ας σταματήσουν κάποιοι καθηγητές να ονειρεύονται ότι θα πάρουν την Πόλη μέσω της… ΑΟΖ!».

Καταλήγοντας, ο Κώστας Μαρδάς διάβασε από το βιβλίο του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, απόσπασμα από τις απόρρητες διερευνητικές συνομιλίες που διεξήχθησαν μετά την κρίση του «Χόρα» και συνεχίστηκαν έως το 2016. Βάσει των πρακτικών, ο Τούρκος διπλωμάτης-διαπραγματευτής Καμ Γκιουρούν προτείνει στον Έλληνα ομόλογό του Σπύρο Ρούσο:

«Να λάβει η Τουρκία, προκαταβολικώς, το 25% του Αιγαίου και άλλο τόσο η Ελλάδα και το υπόλοιπο να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων ή προσφυγής»! Όπως τώρα…

Και ο δημοσιογράφος–συγγραφέας κατέληξε:

«Θα πω λόγια πικρά, αλλά αληθινά… Αυτό που σήμερα θεωρείται προδοσία, αύριο μπορεί να θεωρείται σωφροσύνη ή… ρεαλισμός!».

 

(Ακολουθεί η παρέμβασή του.

Χρόνος βίντεο: Από 20.00 έως 38.00)  

 

 

rantevoy_me_tin_epikairotita_300720

Σχετικά Άρθρα