Κώστας Μαρδάς: Ελληνικός φράχτης στον Ερντογάν  

Παρ, 18/06/2021 - 06:46

«Η Ελλάδα στέκεται σήμερα πιο δυναμικά απέναντι στον Ερντογάν, σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 4 Δεκεμβρίου 2019, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμφωνήσουν να μην χτυπούν πολύ το χέρι στο τραπέζι, εκείνος τον Μάρτιο του 2020 χτύπησε τα τύμπανα του πολέμου, ασκώντας ανθρωπιστική τρομοκρατία μέσω των προσφύγων…Έσπασε όμως τα μούτρα του στον φράχτη του Έβρου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ελληνική αντίσταση στα χρονικά της ελληνο - τουρκικής διένεξης από τα Σεπτεμβριανά του 1955».

Αυτά είπε ο Κώστας Μαρδάς καλεσμένος την Τετάρτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι:

«Για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα συνήψε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο -με το μελανό βέβαια σημείο της μη οριοθέτησης του Καστελόριζου έκανε- τη συμφωνία μεταστάθμευσης δυνάμεων και ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνασκήσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και  παρήγγειλε τα Ραφάλ».

Και έσπευσε  να συμπληρώσει:

«Όμως το καλοκαίρι του 2020 η Τουρκία πραγματοποίησε, επί 82 ημέρες, έρευνες στην εν δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι λέγοντας ότι λόγω... θορύβου χάνονται τα αποτυπώματα, χωρίς φυσικά να ήταν ενδεδειγμένη μια δυναμική απάντηση στο Ορουτς Ρέις, αφού δεν θα είχαμε συμμάχους επί του πεδίου. Διότι ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Αμερικάνοι έχουν δεσμευθεί να υπερασπισθούν τα σύνορά μας. Ας μην περιμένουμε τους Ευρωπαίους να έρθουν να πολεμήσουν υπέρ ημών. Ερευνώντας την ετυμολογία της λέξης Βρυξέλλες βρήκα ότι προέρχεται από την ολλανδική broek που σημαίνει λάσπη- βάλτος και την λέξη sell, που σημαίνει καλύβα - σπίτι. Δηλαδή πάνω σε μια γεωπολιτική λασποκαλύβα δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας…».

Στο ερώτημα των παρουσιαστών αν θα μας υποστηρίξουν οι Αμερικάνοι, απάντησε:

«Οι Αμερικάνοι μέσω ΝΑΤΟ, πράγματι, είχαν δεσμευθεί να πολεμήσουν υπέρ μας έναντι κομμουνιστικής επίθεσης και τώρα απέναντι στη Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος, όχι όμως απέναντι στην Τουρκία. Είναι σχέση κηδεμονίας, αλλά ας την αξιοποιήσουμε υπέρ μας… σίγουρα θα παρέμβουν βάσει της συμφωνίας των Βάσεων, για να αποτρέψουν πόλεμο στο Αιγαίο, όπως έκαναν στα Ίμια, αλλά μια βδομάδα μετά  το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τουρκική ή ελληνική κυριαρχία, αδρανοποιώντας την ελληνική παρουσία».

Για το ρόλο της Γαλλίας σχολίασε:

«Ο Μακρόν δεν υπερασπίσθηκε τα θαλάσσια οικόπεδα της TOTAL 6, 7, 8 όπου ο Ερντογάν έκανε γεωτρήσεις. Ανεπιτυχείς μεν, αλλά έκανε. Και ενώ ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε... ψυχικά άρρωστο , λέγοντας επίσης ότι δεν έχει ούτε το μπόι του… Ναπολέοντα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μέλι γάλα».

Στο τελικό ερώτημα ποια είναι η ενδεδειγμένη πολιτική, απάντησε με το γνωστό του σλόγκαν:

«Σκληρός διάλογος - σκληρή άμυνα!».  

 

(Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής. Χρόνος ανάλυσης του στο 01.56: https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2021-06-16-06)

Σχετικά Άρθρα