Χίος, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

Κώστας Μαρδάς για τον ελληνοτουρκική κρίση: Φονιάδες των λαών: Σταματήστε τους Τούρκους, αλλιώς…

Πέμ, 18/07/2019 - 17:22

Αξιοποίηση των Βάσεων για εξασφάλιση από τις ΗΠΑ αποτροπής μιας τουρκικής επίθεσης στο Αιγαίο -  σταδιακή αποδέσμευση από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς -  ανάπτυξη ενός συστήματος Παλλαϊκής Άμυνας χωρίς εθνοφυλετισμό -  αποφυγή παρορμητικών ενεργειών ανεξέλεγκτων προσώπων -  συντονισμό των αδελφών μας κυπρίων με το  «εθνικό κέντρο- Αθήνα», ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια ανάφλεξη από έναν «ενεργειακό μεγαλοϊδεατισμό».

Αυτό το στρατηγικό πεντάπτυχο  ανέπτυξε ο Κώστας Μαρδάς, βάσει του πρόσφατου βιβλίου του ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, καλεσμένος στο αθηναϊκό κανάλι ΑΡΤ , την Τετάρτη .

Ο συμπατριώτης μας , κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ,  αφού χαρακτήρισε τις κυρώσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης «χάδι» μπροστά στο μέγεθος της προσβολής,  μίλησε για «παραμύθιασμα από Τσίπρα- Αναστασιάδη σχετικά με τις… ισχυρές συμμαχίες που θα εμπόδιζαν τους Τούρκους». 

   Και ανέδειξε το ανησυχητικό γεγονός των ελληνοκυπριακών λαθών :

« Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, μήτε η Ρωσία, μήτε ο ΟΗΕ, αναγνωρίζουν στις ανακοινώσεις τους την νομιμότητα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μιλούν γενικά για «Ανατολική Μεσόγειο» και «διεκδικούμενα κυπριακά ύδατα». Διότι η Λευκωσία , δρώντας πέραν των δυνάμεών της,  όχι μόνο δεν εξασφάλισε την αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ αλλά και δεν οριοθέτησε τη θαλάσσια  πλευρά προς την Τουρκία  και προς τη Συρία, δίνοντας- χωρίς, βέβαια,  να το θέλει-  πάτημα σε …εχθρούς, φίλους και συμμάχους, να ανεχθούν την πολιορκία της Μεγαλονήσου από τρία τουρκικά πλοία γεωτρύπανα και ένα ερευνητικό και έπεται και τέταρτο …».

Παραδεχόμενος πως, πράγματι, οι δαιμόνιοι Κύπριοι έφεραν τους κολοσσούς Exxon Mobil , Νοble Energy  στα οικόπεδα 10 και 12 ,  επεσήμανε   ότι – εκτός απροόπτου - έφθασαν στο όριό τους προκαλώντας την , μέχρι πρότινος, σύμμαχό τους Ρωσία. Γιατί; Διότι στο πολυδιαφημισμένη νομοσχέδιο του αμερικανού φιλέλληνα Μενέντεζ, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην ελεύθερη Κύπρο, μπήκε τελευταία στιγμή τροπολογία η οποία ορίζει ότι για να γίνει αυτή η άρση, πρέπει η κυβέρνηση της Κύπρου να επιβάλλει εμπάργκο στα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που ανεφοδιάζονται από τα κυπριακά λιμάνια, δρώντας στην Ανατολική Μεσόγειο!

 «Δυστυχώς στα ελληνικά μίντια έχει περάσει στο… ντούκου αυτή η είδηση», παρατήρησε ο Κώστας Μαρδάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται στον κλασικό τίτλο… «χαστούκι στον Ερντογάν!»… Μόνο που, από τα πολλά χαστούκια που του έχουν δώσει,  θα έπρεπε να είχε πέσει λιπόθυμος…».

Για την αποκοπή της Τουρκίας από την αγορά των F-35, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν έχασε στρατηγικά, αλλά προοπτικά θα βρεθεί κερδισμένος οικονομικά, καθώς δικαιούται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από διαφυγόντα κέρδη ύψους 9 δις δολαρίων!

Σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, τόνισε πως πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους, ότι δεν υπάρχει λόγος να  … φιλοξενούμε πέντέξι Βάσεις, μέσω των οποίων βομβαρδίζουν τον μισό πλανήτη, προκαλώντας κύματα κατατρεγμένων και να αφήνουν ανεξέλεγκτη την Τουρκία να ετοιμάζει επίθεση στο μέτωπο Κύπρος- Αιγαίο … «Φονιάδες των λαών… σας ευχαριστούμε που μας σώσατε από την υπαγωγή της Ελλάδας το 1949 στο σοβιετικό μπλοκ, αλλά το κάνατε για να μας μετατρέψετε σε στρατιωτικό προτεκτοράτο !». 

Προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα ανέτοιμη σε μια τουρκική ενέργεια , πρότεινε να ακολουθηθεί το σουηδικό μοντέλο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης  που προβλέπει ετήσια ολιγοήμερη επανεκπαίδευση ανδρών και γυναικών στα όπλα και στις υπηρεσίες,  αντιστοίχως.   

Όσο για τους παρορμητικούς παράγοντες, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Χίου , στηλιτεύοντας, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη θέση του από την εκκλησία στα Ψαρρά, για μια ελληνική απάντηση με το… «γεωτρύπανο» του μπουρλοτιέρη Κανάρη, επισημαίνοντας πως τέτοιες πολεμικού χαρακτήρα αναφορές και μάλιστα μέσα στο ναό, εκ του ασφαλούς, από αναρμόδια χείλη, δημιουργούν πολεμική έξαψη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της  αδύναμης- ακόμη -  χώρας μας… 

      

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 20/10/2019 - 21:12

Η φυσική του συστολή τον αδικεί, γιατί κρύβει ένα δυναμικό χαρακτήρα, ενώ δείχνει έτοιμος από καιρό για τον νέο ρόλο, που ανέλαβε, που δείχνει να τον.. απολαμβάνει.

Αναφερόμαστε στον νέο Δήμαρχο Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, Δικηγόρο και γνωστό κυρίως μέχρι σήμερα, εκτός βεβαίως από τους Αιγνουσιώτες, στους Χιώτες των Αθηνών, αφού για χρόνια, από το 1987 βρίσκεται στην ηγεσία του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών (ΣΦΟ) και από το 1991, του ιστορικού «Κοραή» του Συλλόγου των Χιωτών της Αθήνας, ένα από τα αρχαιότερα Χιακά Σωματεία.

Ο Γιώργος Δανιήλ, με καταγωγή από το Εγγλεζονήσι της Σμύρνης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, νανουρισμένος… Αιγνουσιώτικα, αφού όπως λέει στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, από τότε που γεννήθηκε για την Αιγνούσα ακούει. Ο πατέρας Αιγνουσιώτης Καπετάνιος, το ίδιο και η μητέρα του, δείγμα της εποχής, θέλουν το παιδί τους σπουδαγμένο, γι’ αυτό και φροντίζουν η βασική του μόρφωση να γίνει στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή, από την οποία δεν ήταν δύσκολο να εισαχθεί στην Νομική Αθηνών.

Μετά τον Στρατό ανοίγει γραφείο, αλλά ανοίγει και φτερά για την πολιτική, ως Σύμβουλος για δυό χρόνια του υπουργού Αιγαίου αείμνηστου Γιώργου Μισαηλίδη.

Απορροφάται από την εργασία του, κάνει οικογένεια, έχει ένα γιό, διαβάζει πολύ, ακούσει κλασική μουσική, όντας πιανίστας ο ίδιος και έχει ένα… χόμπι, τις Οινούσσες.

Ασχολείται με τα κοινά ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Οινουσσών το 2006 με Δήμαρχο τον Ευάγγελο Αγγελάκο, συνεχίζει στην Αντιπολίτευση και στις τελευταίες εκλογές αναλαμβάνει το Δημαρχιακό τιμόνι και στην κυριολεξία βάζει τις Οινούσσες στο χάρτη.

Δεν τα πάει καλά με τον λαϊκισμό, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη … πέτρινη σημαία των Οινουσσών, γίνεται μέγα θέμα στα κανάλια, ξεκαθαρίζει ότι πίσω από την πρωτοβουλία δεν είναι ο Δήμος, την επικροτεί και χαίρεται, που συμπτωματικά το σημείο που βρίσκεται αντικρύζει την… Ελλάδα, η οποία θυμάται τόσο καλά το ακριτικό του νησί, που διατηρεί ΦΠΑ 24% κάτι που ο Γιώργος Δανιήλ χαρακτηρίζει απόλυτη καταστροφή.

Νεοδημοκράτης ο ίδιος, δεν διστάζει να πεί ότι θα συγκρουστεί με το Κόμμα του, αν δεν δεί έργο και ενδιαφέρον στα ακριτικά νησιά.

Αν δεν μπορούν να καταλάβουν με το καλό στην Αθήνα, μας λέει, ότι άλλο Ιθάκη, που συνορεύει με την… Κεφαλονιά και άλλο Οινούσσες, που συνορεύουν με την… Τουρκία, θα τους δώσουμε να το καταλάβουν με τους αγώνες μας.

Με όραμα, με σχέδιο, με μόνιμη κατοικία στις Οινούσσες, ο Γιώργος Δανιήλ αναλύει το όραμα του, άκρως προσγειωμένο και μεθοδικό, κάτι που αξίζει να ακούσει κανείς με λεπτομέρειες στην σχετική συνέντευξη.

Κρατήστε μόνο αυτό. Οι Οινούσσες ξαναμπαίνουν στο κάδρο του νησιού αλλά και της πανελλαδικής επικαιρότητας και μπαίνουν δυναμικά.