Κώστας Μαρδάς: Και διερευνητικές και Άμυνα!

Κυρ, 24/01/2021 - 20:22

«Ναι στις διερευνητικές, αλλά και ναι στην Άμυνα», είπε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος το Σάββατο στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν την συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη .

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του:

• Όλες οι κυβερνήσεις δέχθηκαν συνομιλίες για το Αιγαίο, ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, επί της Πρωθυπουργίας του οποίου υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

• Σύμφωνα με τα πρακτικά 1976- 1981, οι πρώτες συνομιλίες έγιναν μετά την κρίση του Χόρα, τον Αύγουστο του 1976, όταν ο Καραμανλής αναγκάστηκε να παγώσει τις έρευνες στο Αιγαίο για να αποφύγει μια σύγκρουση.

• Μάλιστα, σε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στις 17 Μαρτίου του 1981, μεταξύ του Έλληνα πρέσβη Ρούσου και του Τούρκου ομολόγου του Γκιουρούν, ο Τούρκος ζήτησε να λάβει η Τουρκία το 25 % του Αιγαίου και για το υπόλοιπο οι δύο χώρες να πάνε στη Χάγη. Και βέβαια, ο Έλληνας διπλωμάτης δεν το συζήτησε καν.

• Ορθώς πάμε σε διάλογο, αλλά χωρίς εθνικές αυταπάτες, καθώς είμαστε υπό την απειλή κήρυξης πολέμου, αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, όπως διακήρυξε ο Τσαβούσογλου, μετά τις επαφές που είχε με τους κορυφαίους της Ε.Ε.

• Και θα περίμενα από τον Επίτροπο Εξωτερικών Μπορέλ και από τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, να ζητήσουν από τον Τούρκο υπουργό να ανακαλέσει τη δήλωση πολέμου, εναντίον μιας χώρας μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, από μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ένωσης, αλλά πήρε το χαρακτηρισμό της χώρας προς ένταξη χάρις στη δική μας άρση του βέτο!

• Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη είχε προτείνει στις διερευνητικές την κλιμακωτή επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αλλού στα 8 αλλού στα 10 και μόνο στην ηπειρωτική θάλασσα στα 12. Και όμως, ακόμη και αυτή τη συμβιβαστική πρόταση ο Ερντογάν δεν την δέχθηκε! Πως λοιπόν θα συμφωνήσουμε τώρα; Τι μας δίνει η Τουρκία για να είναι μια διευθέτηση επωφελής; Αυτό δεν το έχουν απαντήσει οι οπαδοί του συμβιβασμού…

• Το ποσοστό του 25 % , που ζήτησε ο Τούρκος , είναι ο σημερινός χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας, που, κατά πάσαν πιθανότητα θα ζητήσει ο Τούρκος εκπρόσωπος να δοθεί… προκαταβολικά στην Τουρκία!

Άρα: Ας είμαστε έτοιμοι για σκληρό διάλογο και για σκληρή Άμυνα!

Και ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος κατέληξε:

«Θα κλείσω με 8 λέξεις: Η Εθνική μας Άμυνα και βράχοι και κυκλάμινα!..».

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής με τον χρόνο παρέμβασής του στα 2.26: https://www.ertflix.gr/ert1/ert-sk/24ian2021-ert-savvatokyriako/

Σχετικά Άρθρα