Κώστας Μαρδάς: Με…click away, θέλει το μισό Αιγαίο ο Ερντογάν

Δευ, 14/12/2020 - 07:27

«Με ένα είδους… κλικ αγουέϊ, θέλει να πάρει Ερντογάν το Αιγαίο και μάλιστα δωρεάν, δίνοντας στο… κεντρικό κατάστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,την παραγγελία απέξω, χαράσσοντας τη γραμμή στη μέση», είπε ο Κώστας Μαρδάς, μιλώντας την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο του αθηναϊκού καναλιού BLUE SKY.

Αφού παραδέχθηκε ότι το κείμενο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής έχει επικριτικές αναφορές κατά της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι η μετάθεση κυρώσεων για τον Μάρτιο του 2021, αντικειμενικά , συνιστά μια διπλωματική ήττα, όπως έχει συμβεί σε άλλες συνόδους και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Και αυτό, γιατί -όπως είπε- το ζήτημα υπερβαίνει τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η επιφυλακτικότητα των εταίρων, εκτός των γεωπολιτικών κριτηρίων, έχει σχέση και με τα οικονομικά συμφέροντα , αφού, εδώ και χρόνια, οι Ισπανικές, Ιταλικές και Γαλλικές τράπεζες έχουν δανείσει 70, 60 και 40 δις ευρώ, αντιστοίχως, σε τραπεζικά ιδρύματα της Τουρκίας.

Μίλησε για «δύο παραθυράκια» που άνοιξαν προς την Τουρκία οι εταίροι μας στο κείμενο της συνόδου, κάτι που δεν φώτισαν οι αναλυτές:

«Το πρώτο… παραθυράκι λέει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής , Ισπανός Μπορέλ, εντέλλεται να προχωρήσει στην οργάνωση Περιφερειακής Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ζητήσει ο Ερντογάν να κληθεί και η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», μαζί με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, Λιβύη.

Ευτυχώς, υπό τον όρο να συμφωνήσουν όλα τα μέρη για το ποιος θα συμμετάσχει.

«Το άλλο… παραθυράκι προτρέπει την Ελλάδα και την Τουρκία σε απευθείας διάλογο με συνέχιση των προσπαθειών για διεύρυνση αυτού του διαλόγου, δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις  του…κλικ αγουέϊ, πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Υπογράμμισε την άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να αποδεχθεί συζήτηση για όλα, αλλά υποστήριξε πως  θα πρέπει να περιμένουμε πιέσεις από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ για… μεγάλο τραπέζι υποχωρήσεων , υπό τον εκβιασμό μιας νέας εξόδου του Ορούτς Ρέις:

«Άρα, ας είμαστε έτοιμοι για όλα…».

Αναφερόμενος στην δήλωση Τραμπ, ότι θα θέσει βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο ύψους740 δις δολαρίων, όπου έχει ενσωματωθεί διάταξη για την εφαρμογή κυρώσεων κατά στελεχών, υπουργών, εταιρειών και θεσμών, εξήγησε πως ο αμερικανός Πρόεδρος το κάνει επικαλούμενος ότι οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης- που τον έχουν λογοκρίνει - παίρνουν με ειδική διάταξη ασυλία έναντι αγωγών από θιγόμενους των αναρτήσεων.

Εξήγησε ότι, μετά το βέτο, για να ισχύσει το νομοσχέδιο, πρέπει να επαναψηφισθεί με ηυξημένη πλειοψηφία 2/ 3 από τη Βουλή, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και από τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι:

«Αν δεν υπερψηφισθεί, θα κληρονομήσει το θέμα ο Μπάϊντεν… Και ας μην περιμένουμε ότι ο νέος Προέδρος θα  αγκαλιάσει εμάς και θα αρχίσει να… χαστουκίζει τον Ερντογάν»…        

Σχετικά Άρθρα