Κώστας Μαρδάς: «Βρυξέλλες» σημαίνει «δομή σε βάλτο»!

Σάβ, 12/12/2020 - 16:11
Ο Κώστας Μαρδάς, μίλησε στο ραδιόφωνο Metropolis της Θεσσαλονίκης

«Η χλιαρή στάση στη σύνοδο κορυφής της ηγεσίας των «Βρυξελλών», αντιστοιχεί στην ετυμολογία της λέξης, αφού η προέλευση της ονομασίας της πόλης, προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel (broek - βάλτος και sel -κτίσμα / δωμάτιο εκ του λατινικού cella) που σημαίνει «οίκημα στον βάλτο», «δομή σε ελώδη νερά»… Και από ένα τέτοιο βαλτώδες γεωπολιτικό οικοδόμημα ζητούμε- ματαίως- αμυντική συνδρομή…».

Το είπε ο Κώστας Μαρδάς, το Σάββατο το πρωί, στην εκπομπή του Κώστα Παπαζαφειρίου, στο ραδιόφωνο Metropolis της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι έχει βυθισθεί στα βιβλία, ετοιμάζοντας ένα νέο πόνημα για την εν εξελίξει κρίση.

Και συνέχισε: «Μπορεί η σύνοδος να μετέφερε την απειλή κυρώσεων για το Μάρτιο του 2021, όμως, για να εξευμενίσουν την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν ένα είδος… κύρωσης διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας, ζητώντας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας να ξεκινήσει την οργάνωση περιφερειακής διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου -που είναι ιδέα του Ερντογάν- για να συζητηθούν θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος, ενέργειας και θαλασσίων ζωνών! Φαντασθείτε, λοιπόν, να κληθούν να συμμετάσχουν Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - Λίβανος - Ισραήλ - Αίγυπτος - Λιβύη - Ιταλία… Τότε η Τουρκία θα ζητήσει να συμμετάσχει και η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Κάτι, βέβαια, που μπορεί, θα μπλοκάρει η ελληνο-κυπριακή πλευρά, πατώντας στο κείμενο της προηγούμενης συνόδου 1 - 2 Οκτωβρίου, που μιλάει για συμμετοχή μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των μερών. Το θέμα όμως είναι ότι, μέχρι το Μάρτη, δύσκολα θα αποφύγουμε τις πιέσεις, από Αμερική και Ευρώπη, για διάλογο σε τραπέζι με όλα επάνω...».

Αναφερόμενος στην ελληνική αυταπάτη έναντι του «ελώδους οικοδομήματος» των Βρυξελλών, ανέλυσε το στρατηγικό του δόγμα:

«Η σύνοδος απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την στρατιωτική άμυνα των συνόρων μας στο Αιγαίο, καθώς η υπεράσπισή τους ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών, κάτι που ξεκαθαρίζει η ιδρυτική Συνθήκη της Ε.Ε. Συνεπώς, ας πάψουμε να τα ρίχνουμε όλα στους ξένους…».

Υπογράμμισε μετά την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα στην κρίση που ξεκίνησε, στις 21 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη, ταπεινωτικά -κατά την άποψή του- για την Ελλάδα με την έξοδο του Ορούτς Ρέις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά όμως μη οριοθετημένη:  

«Ο Πρωθυπουργός πέτυχε τη μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υπέγραψαν τη μεταστάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αγοράζοντας παράλληλα το ελληνικό ομόλογο, ύψους 2 δισ. ευρώ… Εξτρά ποσό που γράφτηκε στο νέο προϋπολογισμό για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών – πέραν των 3 δισ. λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Άμυνας».

Για τη ματαιωθείσα διαπραγμάτευση με τη Γαλλία:

«Όσο για την θρυλούμενη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, την οποία απεμπόλησε δήθεν η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία του Μακρόν –ο οποίος αποδείχθηκε πολύ… Μικρόν- ζητούσε 2 δισ. για κάθε φρεγάτα, γυμνή από συστήματα αυτοπροστασίας και περιοριζόταν σε μια γενική δέσμευση περί αλληλεγγύης, τη δύσκολη στιγμή μιας ελληνο-τουρκικής αναμέτρησης».

Για άλλη μια φορά μίλησε για μια διττή πολιτική έναντι των Αμερικανών:

«Γι’ αυτό, με όρους ρεαλισμού, πρέπει να αξιοποιήσουμε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι, εφόσον τους δίνουμε βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στο Βόλο, στη Λάρισα και στη Σούδα, για πόλεμο κατά της… Ρωσίας, ρισκάροντας πυρηνικά αντίποινα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πούτιν, θα κάνουμε χρήση του ειδικού άρθρου της συμφωνίας που δίνει το δικαίωμα στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Και αυτό, όσο διάστημα η Ουάσινγκτον θα ανέχεται στρατιωτική δράση του Αττίλα σε νησί μας…».  

Καταλήγοντας, ο Κώστας Μαρδάς, απήγγειλε το ποίημα «Γύριζε», του Κωστή Παλαμά, που έγραψε το 1908, δηλαδή σε μια Ελλάδα που είχε υποστεί τη χρεοκοπία του δημοκράτη… φορομπήχτη Τρικούπη το 1893 και μια επονείδιστη ήττα από τους Τούρκους το 1897 με ευθύνη του λαϊκιστή της Μεγάλης Ιδέας Διλιγιάννη:

Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι  κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι....

Σχετικά Άρθρα