ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ : Υποκριτική η εγγύηση Πομπέο    

Με τους Αμερικανούς πρέπει να είμαστε φίλοι όχι δούλοι
Κυρ, 06/10/2019 - 19:57

«Όποιος λέει ότι οι αμερικανικές βάσεις πρέπει να φύγουν άμεσα, εδώ και τώρα, είναι στρατηγικά αφελής! Από την άλλη πλευρά, όποιος θεωρεί τις στρατιωτικές βάσεις, κάτι σαν...ανθόκηπους ή ...ευλογία, είναι εξίσου αφελής !».

Αυτά είπε  , Κυριακή πρωί στον ΣΚΑΊ, καλεσμένος, του Γιώργου Αυτιά, ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς.

Με αφορμή τη υπογραφή της νέας Συμφωνίας των Βάσεων και τη δήλωση του υπουργού Αμερικανού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο ότι σε ενδεχόμενο επίθεσης της Τουρκίας τύπου Ιμίων " θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους , του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας...", ανέπτυξε τα παρακάτω απομυθοποιητικά της αμερικανικής πολιτικής:

 «Κατ΄αρχάς, η δήλωση Πομπέο, που την θεωρώ και θετική, αλλά και υποκριτική και ... έωλη, δεν είναι καινούργια. Υπάρχει στην μέχρι τώρα ισχύουσα συμφωνία 1990- 1998 που υπέγραψε ο πατέρας Μητσοτάκης και συνέχισαν να ανανεώνουν Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, ο οποίος έδωσε...εξτρά προίκα τρείς νέες βάσεις πέραν της Σούδας, σε Βόλο- Λάρισα- Αλεξανδρούπολη ! Μάλιστα, η συμφωνία του πατρός Μητσοτάκη έχει πιο ισχυρή διατύπωση στο προοίμιο , σε σχέση με του υιού, δεσμεύοντας (αμοιβαίως... ) για αποτροπή "ένοπλης επίθεσης", υπονοώντας το Αιγαίο , σύμφωνα με ανάλυση που έχω στο βιβλίο μου ΒΑΣΕΙΣ- ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, εκδόσεις Λιβάνης...».

Ο Κώστας Μαρδάς συνέχισε επικαλούμενος ιστορικά στοιχεία :

«Όμως: Τί έγινε στα Ίμια; Οι Ηνωμένες Πολιτείες , πράγματι, παρενέβησαν αποτρέποντας ελληνο-τουρκικό πόλεμο, αλλά στις δύο νησίδες δεν μπορεί πια να πάει Έλληνας πολίτης, στρατιώτης, ναύτης, αεροπόρος, αφού , όπως έχει τοποθετηθεί από το 1996 το Στέιτ Ντηπάρτμεντ , οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τουρκική , αλλά ούτε και ελληνική κυριαρχία- ιδιοκτησία!».

Στο σημείο αυτό έδειξε στην κάμερα ένα βιβλίο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργώντας αίσθηση στους άλλους καλεσμένους:

«Τη στάση των Αμερικανών κατά της Ελλάδας καταγράφει ο σημερινός Έλληνας Πρωθυπουργός στην πτυχιακή εργασία του στο Χάρβαρντ, ο οποίος ως μελετητής... τους  σούρνει τα μύρια όσα, γράφοντας στην εργασία του που εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο ΟΙ ΣΥΜΠΉΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ , εκδόσεις Πατάκη:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει δεξιές δυνάμεις μετά τον εμφύλιο...Έχουν παίξει το παιχνίδι της Βρετανίας και της Τουρκίας στο Κυπριακό... Αποδέχθηκαν το καταπιεστικό καθεστώς των συνταγματαρχών... Έχουν υποστηρίξει μια επεκτατική Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο..."

«Δηλαδή, ο φοιτητής Μητσοτάκης λέει το...Φονιάδες των λαών!» σχολίασε με χιούμορ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας , τονίζοντας:

 «Πάντως, αν ήθελε η Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την Ελλάδα, όπως διαβεβαίωσε ο κύριος Πομπέο , θα έπρεπε να παρεμποδίσει, ως αρμόδιος υπουργός, τις τέσσερεις γεωτρήσεις που έκαναν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο εξάμηνο! Αντιθέτως, άφησε να διεξαχθούν δύο γεωτρήσεις από το "Φατίχ" και άλλες δύο από το "Γιαβούζ", ενώ το ερευνητικό "Μπαρμπαρός" αφέθηκε να κάνει έρευνες σε όλα τα οικόπεδα από τον Οκτώβριο του 2014».

Ο Κώστας Μαρδάς , κόντρα στο γενικό κλίμα των τηλεοπτικών αναλυτών, επέκρινε  και την παρορμητική κυπριακή ηγεσία:
«Τελικά , η πολιτική των γεωτρήσεων που ξεκίνησαν απερίσκεπτα οι αδελφοί μας Κύπριοι, απέβη - μέχρι τώρα τουλάχιστον - μπούμερανγκ, νομίζοντας πως με τους ξένους κολοσσούς θα γίνουν... Σαουδάραβες!».
Και κατέληξε:

«Θέλουμε φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες... Όχι όμως δορυφορικές!
Φίλοι- Όχι δούλοι !».  

 

Σχετικά Άρθρα