Κτήριο Λάδης: από το... γκρέμισμα στην ανάδειξη

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 16/06/2017 - 16:25
Η Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Αν μη τι άλλο οι δημοτικές αρχές έχουν… συνέχεια. Έτσι, εκεί που μία δημοτική αρχή θα γκρέμιζε το κτήριο της οδού Λάδης, μία άλλη το ματαίωσε και η σημερινή το αναδεικνύει.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή παρουσίαση στο γραφείο του ΔημάρχουΧίου, Μανώλη Βουρνού, της μελέτης των αρχιτεκτόνων Γιώργου Μπουσέ και Δανάης Αθανασοπούλου, στους οποίους ανατέθηκε η εκπόνησή της για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του κτιηρίου της οδού Λάδης.

“Στόχος μας”, είπε ο Δήμαρχος, “είναι να δώσουμε ένα σύγχρονο κτήριο λειτουργικό, όπου θα στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες, τα γραφεία δύο Αντιδημάρχων και η Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ήδη η μελέτη υπάρχει και θα αναζητηθεί η χρηματοδότησή του από κοινοτικούς πόρους αξιοποιώντας την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και την προσβασιμότητά του, αλλά αναζητώντας και πόρους από δημόσιες επενδύσεις.”

Η μελέτη, που παρουσίασαν οι δύο Αρχιτέκτονες, δημιουργεί ένα μοντέρνο χώρο, όπου ο ένας όροφος θα είναι αμφιθεατρικός για τις ανάγκες συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα περιλαμβάνει και γυάλινη οροφή, ενώ στην ταράτσα του κτηρίου υπάρχουν χώροι ξεκούρασης με πράσινο.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Χίου, Λευτέρη Παπαλάνη, που ήταν παρών στη συνέντευξη, προϋπόθεση για να προχωρήσει ο Δήμος στην ολοκλήρωση, πέραν της εξευρέσεως κονδυλίων είναι και η έγκρισή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.¨

Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα της Αρχιτεκτονικής μελέτης

Α Όροφος 

 Υφιστάμενο: Θα λειτουργήσει ως χώρος γραφείων, με χαμηλά χωρίσματα και διάταξη openplan. Σε κεντρικό σημείο θα υπάρχουν δύο συνεχόμενα γυάλινα meetingroom, με δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως ένα ενιαίο, μεγαλύτερο, για να πραγματοποιούνται εκεί συναντήσεις και παρουσιάσεις.

Νέο κτίριο: Δημιουργείται γυάλινος χώρος γραφείου, και το υπόλοιπο τμήμα του λειτουργεί ως χώρος κίνησης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο ημιυπαίθριος χώρος, που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους έναν χώρο διαλείμματος και αναψυχής, ενώ η ιδιωτικότητά τους εξασφαλίζεται, χάρη στο σύστημα των συρόμενων πάνελ από διάτρητη λαμαρίνα.

Β Όροφος 

 Υφιστάμενο: Θα στεγάσει τα γραφεία δύο αντιδημάρχων και τη γραμματεία τους, τα γραφεία του Δημοτικού Συμβουλίου με 3 θέσεις εργασίας και το ανεξάρτητο γραφείο του προέδρου του Δ.Σ. Ο υπόλοιπος όροφος θα στεγάσει το νέο αμφιθέατρο του  Δημοτικού Συμβουλίου, με θέσεις για τους αιρετούς, το κοινό και τον Τύπο, επαρκείς βοηθητικούς χώρους και γραφεία γραμματειακής υποστήριξης. 

Νέο κτίριο: Προτείνεται να  δημιουργηθεί χώρος κυλικείου, με επίμηκες μπαρ, και ενιαία υαλοστάσια σε όλο το μήκος του.

Δώμα: 

 Υφιστάμενο: Το δώμα πρόκειται να περιλάβει φυτεύσεις, με ελαφρά κεκλιμένα επίπεδα και βλάστηση από φυσικούς χλοοτάπητες έως μικρού ύψους τοπικά θαμνώδη. Η γυάλινη οροφή του αμφιθεάτρου θα δεσπόζει στο χώρο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του δώματος θα καλυφθεί από μεταλλικό στέγαστρο. Πρόκειται να λειτουργήσει ως υπαίθριο καθιστικό και χώρος αναψυχής.

Νέο κτίριο: Ενοποιείται με το δώμα του  παλαιού κτιρίου, καθότι το στέγαστρό τους είναι κοινό, και στο σύνολό του λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό, χώροςαναψυχής και παρατηρητήριο του Κάστρου, που θα μπορούσε να εξυπηρετείται από το κυλικείο του β’ ορόφου.

 

 


 

 

Μανώλης Βουρνούς - Δήμαρχος Χίου - Κτήριο Λάδης: από το... γκρέμισμα στην ανάδειξη

Σχετικά Άρθρα