ΛΑΣ: Η Περιφερειακή Αρχή υπόλογη απέναντι στους Ελαιοπαραγωγούς της Χίου.

Aνακοίνωση της παράταξης
Τετ, 05/07/2023 - 16:39

H τοποθέτηση του Γιώργη Αμπαζή στην Οικονομική Επιτροπή της Π. Β.Α. (4-Ιούλη 2023), για την ανάδειξη αναδόχου στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2023 στην Π.Ε. Χίου:

«Η συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Π. Βορείου Αιγαίου ,για «την παροχή  υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιόδεντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2023 στην Π.Ε.Χίου» έφερε για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο τις ευθύνες της Περιφερειακής αρχής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), που «τρέχει» να την αναθέσει -τη δακοκτονία- σε εργολάβους, γενόμενη:

Αφ’ενός έρμαιο των οικονομικών παιγνιδιών των  αναδόχων εταιρειών, δεδομένου ότι ο προσωρινός ανάδοχος  της 8ης Μάη 2023, που αναφέρεται στο 1ο πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως όφειλε, ώστε να κατακυρωθεί η ανάληψη της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κατάσταση σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής στις 12 Ιούνη 2023 όπου με νέο πρακτικό όρισε το δεύτερο συμμετέχοντα σε «νέο προσωρινό ανάδοχο» απ’ τη γειτονική Λέσβο, οδηγώντας σε μεγάλη καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών.

Αφ’ ετέρου δεν αφουγκράστηκε στο ελάχιστο τις σκέψεις και προτάσεις των ελαιοπαραγωγών της Χίου  απ’ τα χωριά της Ιωνίας, του Ανέμωνα, των Μαστιχοχώρων και της Αμανής ότι έχει «φύγει» όλος ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της δακοκτονίας  απ’ αυτούς που πονούν τον καρπό και ζουν απ’ το μαξούλι.

Δεν άκουσε στο ελάχιστο την κραυγή αγωνίας τους ότι η  υλοποίηση της δακοκτονίας  πρέπει να ξεκινά από την άνοιξη και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες -επιχειρηματίες- που «ανοίγουν»  δουλειές στα νησιά μας και δεν κάνουν το ράντισμα σωστά!!!! -κατά πως λένε οι παραγωγοί- αφού προσλαμβάνουν όλο και λιγότερους επόπτες και εργάτες για τους ψεκασμούς και τα τρακτέρ περνούν και ραντίζουν εξ αποστάσεως από τους αγροτικούς δρόμους, χωρίς έτσι να καλύπτεται το σύνολο των δέντρων του κάθε αγροκτήματος, καθώς και δε δίνεται η δυνατότητα -γνώμης και ελέγχου- στο Τοπικό συμβούλιο της κάθε κοινότητας επί του έργου που υλοποιείται στη γεωγραφική περιοχή του, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται μεγάλο μέρος των χωραφιών.

Η στήριξη της  ελαιοκαλλιέργειας στα νησιά μας είναι αναγκαία αφού υφίστανται ανηλεή οικονομικό πόλεμο, απ’ τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον τομέα αυτό στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) της Ε.Ε. και δεδομένης της  αντιαγροτικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), ως προς την ελαιοκαλλιέργεια  και τους ελαιοπαραγωγούς, που αντανακλάται σ’ όλα τα επίπεδα, με τη μη στήριξη σε έλαιο-καλλιεργητικά μέσα, λιπάσματα, καθώς και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση της δακοκτονίας και οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα τους αγρότες του τομέα αυτού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου  απευθύνεται για μια ακόμα φορά στους ελαιοπαραγωγούς της Χίου και των νησιών μας τονίζοντας ότι και φέτος κινδυνεύει η σοδειά, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής

Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να αντιδράσουν διεκδικώντας:

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ».

 

Σχετικά Άρθρα