Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Μ. Βουρνούς: Διπλάσιο... το λιμάνι Καρδαμύλων

Και έργο στο παραλιακό τμήμα από το Λιμενικό Ταμείο
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 29/08/2019 - 14:25

Διπλάσιο σε χωρητικότητα θα είναι το λιμάνι των Καρδαμύλων μετά την ολοκλήρωση του έργου, στο οποίο μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε και την ανακήρυξη του αναδόχου.

Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το τομεακό πρόγραμμα Αλιείας του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αλιευτικών σκαφών της ευρύτερης περιοχής και να καταστεί σε κόμβο αλιευτικών, δίνοντας άλλη οικονομική ώθηση στην περιοχή.

Το Β.Α. τμήμα της Χίου στερούνταν αλιευτικού καταφυγίου, επισήμανε ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης και εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών, ακόμη κι ενός μικρού πλοίου, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα εξεταστεί από τον φορέα διαχείρισής του.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανακατασκευή και προέκταση του μόλου, ενώ η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμο για να γίνει κυματοθραύστης στην περιοχή του μύλου  (Σιρικάρι) δεν εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί σε 2η φάση η διεκδίκηση της χρηματοδότησής του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα από το Λιμενικό Ταμείο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για παρεμβάσεις, ύψους 350.000 ευρώ, στην παραλιακή ζώνη των Καρδαμύλων με διαμόρφωση των χερσαίων χώρων.

Σχετικά Άρθρα

«Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα»
Τρί, 19/11/2019 - 07:33

«Δεν θα δεχτώ άλλο να μας βλέπουν ως χώρο "στάθμευσης" για μετανάστες και πρόσφυγες» διαμηνύει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται την Τρίτη με τίτλο «Μήνυμα από την Αθήνα», οι δημοσιογράφοι της Handelsblatt, ρωτούν τον πρωθυπουργό «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.
 
«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους "στάθμευσης" για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο». 

Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει», ο πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας». 

«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. «Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται.

Την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης  προς τα νησιά στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός από τους περιφερειάρχες κατά την τακτική συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.

Σε ανακοινώσεις για το πού θα γίνουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους μετανάστες θα προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν πρώτα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει παλιές βιομηχανικές μονάδες. 

ΑΜΠΕ - skai.gr