Χίος, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

Μάθημα… Μακεδονίας από τον Χίου κ. Μάρκο στη «Στέγη της Μαρίας» στα Καρδάμυλα

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 27/01/2018 - 18:23
Μάθημα ιστορίας στο Σπίτι της Μαρίας

Ένα λιτό χαιρετισμό θέλησε να κάνει ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων, το μεσημέρι του Σαββάτου στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, παρουσία των αρχών, πολύ κόσμου των Πρεσβευτών Βραζιλίας και Ν. Κορέας και του οικοδεσπότη καπ. Παναγιώτη Τσάκου.

Βρισκόμαστε σε μαθητικό χώρο είπε, κομμάτι της παιδείας, οπότε επιτρέψτε μου να σας μιλήσω ως… Καθηγητής. Το Μέγαρο στη Λεωφόρο Συγγρού, που στεγάζει τον Ομιλο Τσάκου φέρει το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, αλλά επειδή στις μέρες μας ξανάγινε… επίκαιρο, επιτρέψτε μου μια μικρή αναδρομή στην ιστορία και την ελληνική γλώσσα.

Με την άνεση του λόγου, που τον διακρίνει αλλά και με απλά και συνάμα επιστημονικά συνεπώς ατράνταχτα επιχειρήματα, ο Μητροπολίτης Χίου, άρχισε από την ανάλυση της λέξης Μακεδονία, που ως γνωστόν είναι παράγωγο της ελληνικής λέξης Μακεδνός, που σημαίνει αυτός, που είναι εύσωμος, ψηλός ή έρχεται, προέρχεται από τα υψηλά μέρη, τα όρη. Λέξη που αναφέρεταιστην η' ραψωδία στην Οδύσσεια, που είναι το πρώτο ναυτικό κείμενο στην ιστορία.

Συνέχισε με την αναφορά της συμμετοχής των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου έπαιρναν μέρος μόνο έλληνες, την εξάπλωση του ελληνικού πνεύματος μέχρι την Βακτριανή, από τον Μέγα Αλέξανδρο, γιό του Φιλίππου (του φίλου των ίππων, των αλόγων) συνέχισε με την μακεδονική δυναστεία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και έφτασε μέχρι τις επιστολές στα ελληνικά πάντα του Αποστόλου Παύλου, προς Φιλίππους ( η σημερινή Καβάλα) και φυσικά προς Θεσσαλονικείς, για να καταλήξει στην ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, ότι για λόγους ιστορικούς αλλά και για λόγους ουσίας η Εκκλησία δεν συναινεί για κανένα όνομα στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, που να εμπεριέχει είτε σκέτο είτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία.

Πολλοί είπε μιλούν για αλυτρωτισμό, που δήθεν μπορεί απαλειφθεί σε Συντάγματα.

Ο αλυτρωτισμός εμπεριέχεται είπε στο όνομα, μόνο αν δεν υπάρχει αυτό απαλείφεται ο ίδιος ο όρος.

 

pita_sto_spiti_tis_marias

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 19/09/2018 - 16:27

Με το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χίου, συναντήθηκε ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, με τους ΕΚΑΒίτες να παρουσιάζουν τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη προσωπικού, το οποίο σήμερα δεν επαρκεί για να καλύπτονται οι βάρδιες, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης και επισκευής του στόλου των ασθενοφόρων.

Ο κ. Μηταράκης είπε επίσης ότι τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη ΒΙΑΛ και διάθεσης ασθενοφόρου για αποκλειστική χρήση, ώστε να μειωθεί η πίεση που σήμερα δέχεται τόσο το ΕΚΑΒ, όσο και το νοσοκομείο Χίου.