Χίος, Κυριακή 19 Μαΐου

Με άλλο μάτι στον... ρατσισμό και την ξενοφοβία

ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV»
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 15/10/2018 - 17:02
Η Ελένη Κοτσάτου και ο Μανώλης Φύσσας συζητούν για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Τι είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; Βιώνει τέτοια προβλήματα η κοινωνία μας και πώς αντιμετωπίζονται; Σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και στον προβληματισμό που ανακύπτει συζητώντας για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία απαντούν στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» (Δευτέρα 15/10 20.00 & 00.00, Τρίτη 16/10 στις 16.00), η κοινωνική λειτουργός Ελένη Κοτσάτου και ο συνταξιούχος μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Μανώλης Φύσσας.

Και οι δύο συμφωνούν ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα έχει ανασύρει ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, απόρροια των κακών χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης που ζούμε και κυρίως της άγνοιας και του φόβου μας απέναντι σε κάθε τι ξένο και διαφορετικό. Συμφωνούν ακόμη ότι η λύση είναι η γνώση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η κα Κοτσάτου εξηγεί πώς κάποιοι απόγονοι προσφύγων και μεταναστών στέκονται τόσο αρνητικά απέναντι στους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρεπόμενοι στην ουσία από θύματα -του παρελθόντος- σε θύτες του σήμερα, υπεραμύνεται του δικαιώματος εκπαίδευσης όλων των παιδιών -προσφύγων και μεταναστών- σε κανονικό σχολικό περιβάλλον και όχι σε μόρφωμα Σχολείου μέσα στη ΒΙΑΛ, και μας καλεί με ηρεμία, γνώση και δράση, χωρίς να απεμπολούμε τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες μας, συν τω χρόνο, που επουλώνει τις πληγές, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν.

Ο κ. Φύσσας έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχοντας δει από κοντά πολλούς λαούς, μας καλεί να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο σκέψης μας, αποκτώντας κοινωνική συνείδηση, αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται από τους πολιτικούς αφού αυτές οι πολιτικές είναι η γενεσιουργός αιτία και της εξαθλίωσης του λαού μας και των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 17/05/2019 - 19:38

Το Εργατικό Κέντρο Χίου καταδικάζει την επίθεση, σωματική και λεκτική, κατά των εργαζόμενων διασωστών στο ΕΚΑΒ Χίου που δέχτηκαν κατά την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους σε περιστατικό διακομιδής ασθενούς στο νοσοκομείο του νησιού.

Από το περιστατικό προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στο ασθενοφόρο το οποίο για σημαντικό χρονικό διάστημα θα παραμείνει ακινητοποιημένο προκειμένου να επιδιορθωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που παραστεί κάποια ανάγκη.

Το Εργατικό Κέντρο θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που εργάζονται με ζήλο στον ιδιαίτερο και δύσκολο τομέα της υγείας.

Τέλος, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας του νησιού μας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.