Χίος, Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Με άλλο μάτι στον... ρατσισμό και την ξενοφοβία

ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV»
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 15/10/2018 - 17:02
Η Ελένη Κοτσάτου και ο Μανώλης Φύσσας συζητούν για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Τι είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; Βιώνει τέτοια προβλήματα η κοινωνία μας και πώς αντιμετωπίζονται; Σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και στον προβληματισμό που ανακύπτει συζητώντας για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία απαντούν στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» (Δευτέρα 15/10 20.00 & 00.00, Τρίτη 16/10 στις 16.00), η κοινωνική λειτουργός Ελένη Κοτσάτου και ο συνταξιούχος μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Μανώλης Φύσσας.

Και οι δύο συμφωνούν ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα έχει ανασύρει ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, απόρροια των κακών χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης που ζούμε και κυρίως της άγνοιας και του φόβου μας απέναντι σε κάθε τι ξένο και διαφορετικό. Συμφωνούν ακόμη ότι η λύση είναι η γνώση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η κα Κοτσάτου εξηγεί πώς κάποιοι απόγονοι προσφύγων και μεταναστών στέκονται τόσο αρνητικά απέναντι στους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρεπόμενοι στην ουσία από θύματα -του παρελθόντος- σε θύτες του σήμερα, υπεραμύνεται του δικαιώματος εκπαίδευσης όλων των παιδιών -προσφύγων και μεταναστών- σε κανονικό σχολικό περιβάλλον και όχι σε μόρφωμα Σχολείου μέσα στη ΒΙΑΛ, και μας καλεί με ηρεμία, γνώση και δράση, χωρίς να απεμπολούμε τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες μας, συν τω χρόνο, που επουλώνει τις πληγές, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν.

Ο κ. Φύσσας έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχοντας δει από κοντά πολλούς λαούς, μας καλεί να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο σκέψης μας, αποκτώντας κοινωνική συνείδηση, αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται από τους πολιτικούς αφού αυτές οι πολιτικές είναι η γενεσιουργός αιτία και της εξαθλίωσης του λαού μας και των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

vriskomaste_san_koinonia_logo_anasfaleias_se_paniko

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 16/11/2018 - 21:38

Μεγάλη στιγμή για τον Δήμο της Χίου, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος καθώς υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων, ένα σύνολο έργων που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, με την συμπολίτευση και την μείζονα αντιπολίτευση να ταυτίζουν την ψήφο τους σε αυτό τον τομέα.

«Αυτό δείχνει πολιτική ωριμότητα για το καλό της Χίου», σχολίασε ο Μανώλης Βουρνούς  αμέσως μετά την ψηφοφορία του θέματος.

Η συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος κράτησε αρκετή ώρα με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους να καταθέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα έργα που προγραμματίζονται, τους ρυθμούς απορρόφησης άλλα και την χαμηλή χρηματοδότηση που δίνει η ΣΑΤΑ.

Βασικό στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης  έγιναν τα έργα στην Περιφέρεια με την μείζονα αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν προγραμματίζει έργα.

«Έχουμε μεγάλα έργα στην περιφέρεια όπως για παράδειγμα το Λιμάνι των Καρδαμύλων, τους παιδικούς σταθμούς στη Βέσσα και το Χαλκειός, ενώ έχει διατεθεί το μεγαλύτερο ποσό για αγροτική οδοποιία, που ανέρχεται στο 1,8 εκ ευρώ», απάντησε ο Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι το κυριότερο στοιχείο του τεχνικού προγράμματος είναι ότι αντικατοπτρίζει την πολλή και σοβαρή δουλειά που έχει γίνει.

 Επιφυλάξεις  για τον αναπτυξιακό ρόλο κυρίως για την Περιφέρεια εξέφρασε η παράταξη του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, με τον ίδιο να αναφέρει ότι το τεχνικό πρόγραμμα για 5η συνεχόμενη χρονιά είναι φτωχό και μίζερο ενώ αγνοείται η Περιφέρεια.

«Για το λόγο αυτό θα ψηφίσουμε λευκό στην κατανομή της ΣΑΤΑ», ανέφερε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Ως μια απλή διαχείριση των απαραιτήτων αναγκών χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 η Ερμιόνη Φρεζούλη ψηφίζοντας λευκό ενώ το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισε ο Μάρκος Σκούφαλος τονίζοντας την έλλειψη διεκδίκησης των παρακρατηθέντων αλλά και την απουσία έργων πνοής.