Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Με την στήριξη των Μ. Βουρνού και Γ. Καραβασίλη ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου

Στ. Κάρμαντζης: Μέσα από σφιχτές και νοικοκυρεμένες πρακτικές να δημιουργήσουμε ένα δήμο εύρωστο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 10/01/2020 - 21:47

Με την στήριξη των δημοτικών παρατάξεων των Μανώλη Βουρνού και Γιάννη Καραβασίλη, αλλά και την λευκή ψήφο «ανοχής» όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, του Κώστα Τριαντάφυλλου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ο πρώτος προϋπολογισμός της Δημοτικής αρχής Κάρμαντζη για το 2020.

Κατά την τρίωρη συζήτηση του θέματος τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Χάρης Μπουρνιάς, όσο και ο δήμαρχος Χίου  Σταμάτης Κάρμαντζης, τόνισαν το «νοικοκύρεμα» που πρέπει να γίνει στο δήμο αλλά και την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Με την προτροπή να μπουν χρήματα για μελέτες αλλά και την στήριξη της δημοτικής αρχής στον πρώτο της προϋπολογισμό ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της δημ. παράταξης «Πρωτοβουλία για την Χίο» Μανώλης Βουρνούς, έδωσε θετική ψήφο.

«Διαφωνώ σε πολλά, όπως για παράδειγμα την χρηματοδότηση των σχολικών επίτροπων και τα χρήματα για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού, αλλά θα σπάσω την παράδοση που θέλει τις αντιπολιτεύσεις να καταψηφίζουν και θα ψηφίσω υπέρ, πιστεύοντας ότι η δημοτική αρχή πρέπει να μπορεί να κάνει αυτό που θέλει», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

Τις δικές του παρατηρήσεις κατέθεσε και ο επικεφαλής της δημ. Παράταξης «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης ζήτησε  να δοθούν κονδύλια σε νέες τεχνολογίες και νέες ιδέες ψηφίζοντας  τον προϋπολογισμό.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα χρήματα για τα ερειπωμένα χωριά και στοχευμένες δράσεις, αλλά θα δώσουμε θετική ψήφο για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στην πληρωμή προμηθευτών του δήμου» ανέφερε ο Γ. Καραβασίλης.

Λευκή ψήφο «ανοχής» όπως την χαρακτήρισε, έδωσε ο επικεφαλής της δημ παράταξης «Συμμαχία Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται δεν υπηρετεί τον εκσυγχρονισμό του δήμου.

«Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση αλλά και εκσυγχρονιστικές δράσεις που θα βοηθήσουν τη Χίο να μπει στην νέα περίοδο, προσελκύοντας επισκέπτες και ξεφεύγοντας από τον χαρακτηρισμό του «προσφυγότοπου», τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος επαναφέροντας την πρόταση του συνδυασμού του για την λειτουργία γραφείου Επιχειρηματικότητας.

Λευκό έδωσε και ο Μανώλης Στάθης, ενώ τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι Μάρκος Σκούφαλος και Δημήτρης Αντωνόγλου.

 

Ο Δήμαρχος Χίου τόνισε στην εισήγηση του: 

 

Σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία με πολλά, ετερόκλητα και σημαντικά προβλήματα εθνικά, τοπικά και κοινωνικά θέλουμε μέσα από σφιχτές και νοικοκυρεμένες πρακτικές να δημιουργήσουμε ένα δήμο εύρωστο, ένα δήμο που να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, έναν δήμο κοντά στους δημότες του, με την παροχή σωστών και άρτιων υπηρεσιών, με όραμα για το μέλλον πάντα με ανοιχτές πόρτες και έγνοια για τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

 

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται πρωτίστως ρεαλισμό και σταθερότητα. Να πατάμε γερά στη γη χωρίς να ζούμε με το άγχος, το φόβο και την ανασφάλεια ότι τα οικονομικά δεν πάνε καλά και δέχονται κλυδωνισμούς.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Όλα αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα θα είναι και καλό και λυσιτελές και ωφέλιμο για τους δημότες μας που εναποθέτουν πολλά σε μία Δημοτική αρχή με στιβαρά χέρια, μια δημοτική αρχή με πυγμή, με σθένος και αποφασιστικότητα.

Αυτή η Δημοτική Αρχή θα είναι ο ασφαλέστατος πλοηγός που θα οδηγήσει το σκάφος της Χίου σε απάνεμο και ασφαλές λιμάνι, προσβλέποντας στην εκπλήρωση των ελπίδων και προσδοκιών των συμπολιτών μας.

 

Αυτό θα πράξουμε με συνέπεια και πίστη στη σύζευξη λόγων και έργων. Γιατί σημασία δεν έχει απλώς να ζήσουμε στον τόπο μας, αλλά να ζήσουμε καλά και ποιοτικά, προάγοντας όχι μόνο το ζην αλλά το ευ ζην!

 

Αυτό δε χαρίζεται. Αυτό κερδίζεται με συστηματική και επίπονη δουλειά. Με σωστό σχεδιασμό, με όραμα και καθημερινό αγώνα.

 

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, ευχαριστώ τους συναδέλφους που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».