Χίος, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Με την στήριξη των Μ. Βουρνού και Γ. Καραβασίλη ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου

Στ. Κάρμαντζης: Μέσα από σφιχτές και νοικοκυρεμένες πρακτικές να δημιουργήσουμε ένα δήμο εύρωστο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 10/01/2020 - 21:47

Με την στήριξη των δημοτικών παρατάξεων των Μανώλη Βουρνού και Γιάννη Καραβασίλη, αλλά και την λευκή ψήφο «ανοχής» όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, του Κώστα Τριαντάφυλλου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ο πρώτος προϋπολογισμός της Δημοτικής αρχής Κάρμαντζη για το 2020.

Κατά την τρίωρη συζήτηση του θέματος τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Χάρης Μπουρνιάς, όσο και ο δήμαρχος Χίου  Σταμάτης Κάρμαντζης, τόνισαν το «νοικοκύρεμα» που πρέπει να γίνει στο δήμο αλλά και την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Με την προτροπή να μπουν χρήματα για μελέτες αλλά και την στήριξη της δημοτικής αρχής στον πρώτο της προϋπολογισμό ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της δημ. παράταξης «Πρωτοβουλία για την Χίο» Μανώλης Βουρνούς, έδωσε θετική ψήφο.

«Διαφωνώ σε πολλά, όπως για παράδειγμα την χρηματοδότηση των σχολικών επίτροπων και τα χρήματα για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού, αλλά θα σπάσω την παράδοση που θέλει τις αντιπολιτεύσεις να καταψηφίζουν και θα ψηφίσω υπέρ, πιστεύοντας ότι η δημοτική αρχή πρέπει να μπορεί να κάνει αυτό που θέλει», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

Τις δικές του παρατηρήσεις κατέθεσε και ο επικεφαλής της δημ. Παράταξης «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης ζήτησε  να δοθούν κονδύλια σε νέες τεχνολογίες και νέες ιδέες ψηφίζοντας  τον προϋπολογισμό.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα χρήματα για τα ερειπωμένα χωριά και στοχευμένες δράσεις, αλλά θα δώσουμε θετική ψήφο για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στην πληρωμή προμηθευτών του δήμου» ανέφερε ο Γ. Καραβασίλης.

Λευκή ψήφο «ανοχής» όπως την χαρακτήρισε, έδωσε ο επικεφαλής της δημ παράταξης «Συμμαχία Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται δεν υπηρετεί τον εκσυγχρονισμό του δήμου.

«Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση αλλά και εκσυγχρονιστικές δράσεις που θα βοηθήσουν τη Χίο να μπει στην νέα περίοδο, προσελκύοντας επισκέπτες και ξεφεύγοντας από τον χαρακτηρισμό του «προσφυγότοπου», τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος επαναφέροντας την πρόταση του συνδυασμού του για την λειτουργία γραφείου Επιχειρηματικότητας.

Λευκό έδωσε και ο Μανώλης Στάθης, ενώ τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι Μάρκος Σκούφαλος και Δημήτρης Αντωνόγλου.

 

Ο Δήμαρχος Χίου τόνισε στην εισήγηση του: 

 

Σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία με πολλά, ετερόκλητα και σημαντικά προβλήματα εθνικά, τοπικά και κοινωνικά θέλουμε μέσα από σφιχτές και νοικοκυρεμένες πρακτικές να δημιουργήσουμε ένα δήμο εύρωστο, ένα δήμο που να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, έναν δήμο κοντά στους δημότες του, με την παροχή σωστών και άρτιων υπηρεσιών, με όραμα για το μέλλον πάντα με ανοιχτές πόρτες και έγνοια για τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

 

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται πρωτίστως ρεαλισμό και σταθερότητα. Να πατάμε γερά στη γη χωρίς να ζούμε με το άγχος, το φόβο και την ανασφάλεια ότι τα οικονομικά δεν πάνε καλά και δέχονται κλυδωνισμούς.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Όλα αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα θα είναι και καλό και λυσιτελές και ωφέλιμο για τους δημότες μας που εναποθέτουν πολλά σε μία Δημοτική αρχή με στιβαρά χέρια, μια δημοτική αρχή με πυγμή, με σθένος και αποφασιστικότητα.

Αυτή η Δημοτική Αρχή θα είναι ο ασφαλέστατος πλοηγός που θα οδηγήσει το σκάφος της Χίου σε απάνεμο και ασφαλές λιμάνι, προσβλέποντας στην εκπλήρωση των ελπίδων και προσδοκιών των συμπολιτών μας.

 

Αυτό θα πράξουμε με συνέπεια και πίστη στη σύζευξη λόγων και έργων. Γιατί σημασία δεν έχει απλώς να ζήσουμε στον τόπο μας, αλλά να ζήσουμε καλά και ποιοτικά, προάγοντας όχι μόνο το ζην αλλά το ευ ζην!

 

Αυτό δε χαρίζεται. Αυτό κερδίζεται με συστηματική και επίπονη δουλειά. Με σωστό σχεδιασμό, με όραμα και καθημερινό αγώνα.

 

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, ευχαριστώ τους συναδέλφους που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 19/02/2020 - 14:00

Δυο έργα, ύψους 70.000 το καθένα, δημοπρατεί η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προκειμένου να βελτιώσει την ασφάλεια αλλά και την εικόνα του εθνικού –επαρχιακού οδικού δικτύου.

Συμφώνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, πρόκειται για δυο μικρά αλλά ουσίας έργα που θα διευκολύνουν οδηγούς και πολίτες.

«Θα δημοπρατήσουμε ένα έργο για καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης και ένα έργο για κλάδευση των δέντρων με καλαθορόφο όχημα έτσι ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα των οδηγών που κινούνται στο εθνικό –επαρχιακό δίκτυο», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου.