Μετά τα... εγκαίνια του Αλέξη τρέχουν και δεν προλαβαίνουν στην ΒΙΑΛ

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 29/01/2016 - 18:08

Τρέχουν να προλάβουν οι κυβερνώντες τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι απαιτούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να είναι έτοιμα τα 5 Hot spots στη χώρα μας, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που διαμορφώνεται στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ.

Πέριξ του κτηρίου έχουν τοποθετηθεί ήδη 95 δίχωροι οικίσκοι, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 1.095 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για την πλήρη λειτουργία του ως Κέντρο Υποδοχής.

“Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι τα δίκτυα, κυρίως εκείνο της αποχέτευσης”, τόνισε στο πλαίσιο τηλεοπτικού ρεπορτάζ της “Α” στο υπό διαμόρφωση Κέντρο, ο Αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καραμανής. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα έχει αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτήριο, με ευθύνη πλέον και χρηματοδότηση του Υπουργείου, όπως εκείνες στην οροφή, η απορροή ομβρίων κ.λπ., αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο και στην περίφραξή του.

Στο Κέντρο και σήμερα δούλευαν συνεργεία, τόσο στους εξωτερικούς χώρους, στο αντικείμενο των αποχετευτικών δικτύων, όσο και στο κτήριο, διαμορφώνοντας το διαχωριστικό το οποίο θα αποσυνδέει τις δύο δράσεις που θα συστεγάζονται στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, δηλ. του Κέντρου Προσφύγων από τη μία, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της μονάδας ανακύκλωσης του Δήμου (που ήδη σε ένα τμήμα της στεγάζεται εδώ και αρκετό καιρό εκεί).

Θυμίζουμε ότι η συνολική έκταση φτάνει στα 36 στρέμματα, εκ των οποίων τα 6 είναι στεγασμένοι χώροι, που βάσει της συμφωνίας Δήμου και υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα 2.000 τ.μ. παραχωρούνται για το Hot Spot. Μέσα στο κτήριο έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι στους οποίους θα γίνεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών και στη συνέχεια  θα διαμένουν προσωρινά στα κοντέινερς που τοποθετήθηκαν εξωτερικά.

Η αγορά του κτηρίου έγινε από το Δήμο, με προκαταβολή 200.000 ευρώ (καλύφθηκε από χρηματοδότηση του Υπουργείου) και υπολείπεται η πληρωμή από τον ίδιο ποσού της τάξεως των 470.000 ευρώ.

“Μετά από 3 χρόνια, όπως συμφωνήθηκε, ο χώρος αυτός θα επιστρέψει στο δήμο, με δυνατότητα παράτασης χρήσης του ως Κέντρο για δύο ακόμα χρόνια, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή και ο δήμος και το Υπουργείο”, σημείωσε ο Γ. Καραμανής, υποστηρίζοντας ότι με τη λογική “κόστους - οφέλους” ο Δήμος φαίνεται ωφελημένος από το όλο εγχείρημα. Βέβαια και εκείνος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η διαχείριση του προσφυγικού συνδέεται άμεσα από τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι αν υψώσουν φράχτες… τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει, τα νησιά μας να γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

 

 

 

Τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία για τα Hot spot

Σχετικά Άρθρα