Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Α. Μιχαηλίδης: Κάποιοι δεν λένε την αλήθεια για το προσφυγικό

Δήλωση του Βουλευτή του Σύριζα
Τρί, 26/11/2019 - 17:13

Μετά τις σημερινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για το μέγεθος των σχεδιαζόμενων κλειστών δομών στα νησιά και ότι ακόμα δεν γνωρίζει για το που ακριβώς αυτές θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με αντίστοιχες δηλώσεις του Δημάρχου Χίου Στ. Κάρμαντζη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Θυμίζουμε ότι μόλις προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η επιλογή των περιοχών έχει γίνει «σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές». Ανάλογη εικόνα συνεννόησης μετέφερε και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ κ. Μηταράκης.

Είναι προφανές πως κάποιοι δεν λένε αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται ανάγλυφα όχι μόνο η αναξιοπιστία της ΝΔ συνολικά γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και ο αιφνιδιαστικός, αδιαφανής και εν τέλει αυταρχικός τρόπος μέσω του οποίου επιχειρείται η εφαρμογή μέτρων στα νησιά όχι πρόσκαιρου και διαχειριστικού, αλλά μείζονος και μόνιμου χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 14:48
Ο Δημήτρης Αντωνόγλου

 

Απαίτηση για διαφάνεια, καθαρές απαντήσεις, απεγκλωβισμός των προσφύγων και υγειονομική φροντίδα.

· Τα δημόσια συλλογικά όργανα και οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν ξεκάθαρες και διαφανείς τοποθετήσεις. Ρωτάμε ευθέως λοιπόν και απαιτούμε απάντηση ποιοι είναι οι ιδιωτικοί χώροι που πρότεινε ο δήμαρχος για χώρους καραντίνας, ποιοι οι ιδιοκτήτες τους, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

· Εμείς επιμένουμε στην άμεση ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων. Με τρόπο οργανωμένο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, και ύψιστο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην υγεία, με υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα. Αυτά τα δικαιώματα τα έχουμε όλοι και όλες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά την αποσυμφόρηση των νησιών, και η κυβέρνηση και το ανεκδιήγητο Υπουργείο Μετανάστευσης επιμένουν να παίζουν τους μαθητευόμενους μικροπολιτικούς μάγους και τοπικά.

· Θεωρούμε ότι πρόταση για «δομή καραντίνας» θα οδηγήσει σύντομα σε μια νέα, μια δεύτερη ΒΙΑΛ, την ώρα που οι συνθήκες αθλιότητας εξακολουθούν να υφίστανται στην πρώτη. Και πραγματικά ευχόμαστε να μην δικαιωθούμε όπως έγινε με την δημιουργία του κολαστηρίου της ΒΙΑΛ πριν μερικά χρόνια. Αλλά εδώ τοπικά όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

· Θεωρούμε ότι με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικά σωστό πρέπει να τοποθετηθούν οι φορείς της υγείας του νησιού, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος. Η δημιουργία μιας δομής χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες προφύλαξης, χωρίς υποδομές υγειονομικής φροντίδας, μόνο και μόνο στη λογική «μαντρώματος» ανθρώπων είναι επικίνδυνη και εγκληματική.

· Μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες:

o Ενοικίαση ξενοδοχείων ή ενοικιαζομένων δωματίων που είναι κλειστά και διαμόρφωση χώρων υγειονομικής απομόνωσης για νεοεισερχόμενους σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές και ιατρικές προδιαγραφές.

o Άμεσα βήματα απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά. Σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με προσοχή στην παροχή ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

Χιακή Συμπολιτεία, 9/4/2020