Μπήκαν μέσα στο... κλουβί

Πολίτες διαμαρτύρονται για την ΒΙΑΛ, η οποία πάντως είναι ανοικτή και οι πρόσφυγες μετά την καταγραφή αναχωρούν αμέσως για τον Πειραιά
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 20/02/2016 - 12:17

Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία πολιτών εξελίσσεται από το πρωί στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, όπου συμπολίτες μας, διαμαρτύρονται για την προσωρινή διαμονή μεταναστών - προσφύγων στην ΒΙΑλ μπαίνοντας οι ίδιοι σε ένα... κλουβί. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους "H μετανάστευση δεν είναι έγκλημα.
Αλληλεγγύη, όχι φυλακή". 

Αναλυτικά σ' αυτήν σημειώνουν:

"το πρωϊ της 20ής Φεβρουαρίου εγκαταστήσαμε ένα συμβολικό κλουβί στην κεντρική πλατεία της Χίου, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη φυλάκιση των ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δυστυχία. Οι ακτιβιστές θα παραμείνουν κλειδωμένοι στο κλουβί, βασιζόμενοι σε ανθρώπους έξω από το κλουβί για φαγητό, στεγνά ρούχα αν βρέχει ή ιατρική υποστήριξη και χαρτί τουαλέτας.

Ως μια ομάδα τοπικών και διεθνών εθελοντών διαμαρτυρόμαστε για το hotspot στη ΒΙΑΛ στο νησί της Χίου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή τη φτώχεια. Το νέο hotspot βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, μακριά από την τουριστική ακτή, όπου όλοι εκείνοι που έρχονται στην Eυρώπη για να αναζητήσουν καταφύγιο είναι υποχρεωμένοι να καταγράφονται και όπου προορίζεται να μείνουν μετά την άφιξή τους στο νησί.

Όλες οι πιθανότητες αυτάρκειας των προσφύγων θα περιοριστούν, λόγω της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της απομακρυσμένης τοποθεσίας από καταστήματα και δημόσιους χώρους. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του στρατοπέδου είναι ήδη περιφραγμένο. Πιστεύουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί θα φυλακιστούν, θα κρατηθούν σαν να είναι εγκληματίες και θα απελαθούν. Αυτό αποτελεί ρατσιστική υποβάθμιση των μεταναστών, καθώς αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του χωρίς σοβαρή αιτία! Βλέπουμε την μεταναστευτική κίνηση ως συνέπεια του δυτικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε καθήκον μας να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που υποφέρουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Καλούμε όλους να έρθουν και να συζητήσουμε για την κατάσταση της μετανάστευσης στη Χίο."

Να σημειωθεί πάντως ότι στην ΒΙΑΛ επιτρέπεται η πρόσβαση και οι πόρτες είναι ανοικτές. Οι μετανάστες - πρόσφυγες καταγράφονται απλά και αμέσως αναχωρούν με το πρώτο πλοίο της γραμμής. Επίσης ότι λόγω του μεγάλου αριθμού προσερχομένων αρκετοί βρίσκονται περιμένοντας την σειρά τους για καταγραφή στα Ταμπάκικα και την Σούδα.

 

 

Σχετικά Άρθρα