Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Ν. Μηταράκης: Κλείσιμο της ΒΙΑΛ σημαίνει ΠΡΟΚΕΚΑ στη Βόρεια Χίο

Αυτά που έλεγα χθες λέω και σήμερα
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 22/11/2019 - 20:42

Η κυβέρνηση έχει θέση. Παρέλαβε ένα τεράστιο εθνικό θέμα που ήταν στον «αυτόματο» και παραδίδει πλήρη σχεδιασμό.

Ότι υποσχεθήκαμε προεκλογικά αυτό κάνουμε και σήμερα, αυτά που σας έλεγα χθες στην αντιπολίτευση σας λέω και τώρα που είμαστε κυβέρνηση.

Σε αυτό το πνεύμα και επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα είπε στο Ράδιο -αλήθεια για τον Κυβερνητικό σχεδιασμό του προσφυγικού, κινήθηκε η εισήγηση του υφυπουργού Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου σημείωσε τα εξής:

"Κυρίες και Κύριοι,

Θεώρησα άμεση υποχρέωση μου να ζητήσω να παραστώ σήμερα στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Ζήτησα επίσης από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Μάνο Λογοθέτη να με συνοδεύσει σήμερα.

Αντιλαμβάνομαι όπως όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Δεν μας εξέλεξαν για να περιγράφουμε προβλήματα, ούτε να προτείνουμε ανεφάρμοστες εναλλακτικές, έξω από τις δυνατότητες μας.

Και θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας, όλων των αιρετών αντιπροσώπων της Χίου, στο Δήμο, στην Περιφέρεια και τη Βουλή, να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι για το καλό του τόπου!

Πράγματι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο έχει βιώσει πολύ έντονα το νησί μας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κοντινής απόστασής του από τα τουρκικά παράλια. Θλιβερές εικόνες, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου, υπονομεύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και εν γένει την εικόνα της χώρας μας.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται, μετανάστες να στέκονται χαμένοι σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, με τους κατοίκους να έχουν ξεσηκωθεί για ακόμα μια φορά μπροστά σε αυτές τις εικόνες.

Πριν από λίγο καιρό, σε μια ανοιχτή συζήτηση στο Χαλκειός μίλησα με ανθρώπους που είδαν τα χωράφια τους ξαφνικά να γεμίζουν από σκηνές και από πρόχειρα καταλύματα. Ανθρώπους που φοβούνταν το βράδυ να κυκλοφορήσουν και που ανησυχούσαν για τα παιδιά τους και το μέλλον τους.

Η σημερινή κυβέρνηση τραβάει μια κόκκινη γραμμή στα μέχρι τώρα πεπραγμένα και προχωρά στην ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Επαναφέρει την ασφάλεια και την τάξη, στους Έλληνες πολίτες που έζησαν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια τον πολιτικό τραγέλαφο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά είπε ο κ. Αντρέας Μιχαηλίδης εχθές ότι η πολιτική μας «συνιστά θεμελιώδη αλλαγή φιλοσοφίας διαχείρισης του προσφυγικού».

Το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που ανακοινώσαμε, βασίζεται σε τέσσερις βραχίονες, όπως ακριβώς είπαμε προεκλογικά:

1. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων
2. Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
3. Αύξηση στην επιστροφή μεταναστών
4. Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

1. Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην αποτροπή: Οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας εντατικοποιούνται:

• Προωθείται η συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων υπό ενιαία διοίκηση
• Η φύλαξη των νησιών θα ενισχυθεί συνολικά με 800 συνοριοφύλακες
• Ενισχύεται ο ρόλος της Frontex
• Τέλος, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, για την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)

2. Άσυλο: Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του νόμου για την αυστηροποίηση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα εκείνων που πράγματι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να τους παρέχεται άμεσα στη χώρα μας άσυλο.

Οι υπηρεσίες ασύλου ενισχύονται με 500 άτομα προσωπικό, προκειμένου να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος όσο και η προώθηση μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο που θα αντικαταστήσει την θλιβερά ανεπαρκή και άδικη για την Ελλάδα συμφωνία του Δουβλίνου, καθίσταται επιτακτική. Και αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

3. Αυξημένες επιστροφές μεταναστών: Το νησί μας σύντομα θα δει πολύ σημαντική μείωση στον πληθυσμό των μεταναστών που φιλοξενούνται εδώ, καθώς δρομολογείται, εντός τριμήνου, η επιστροφή 20.000 μεταναστών συνολικά από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση, το ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο ως πρώτο σημείο στην απόφαση της 2ας Οκτωβρίου 2019. Και το υλοποιούμε.

Με την αλλαγή της πολιτικής μας, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι σε όσους επιχειρούν να πληρώσουν τους διακινητές και να εισέλθουν παρανόμως στο έδαφός μας, πως θα χάσουν τα λεφτά τους και θα επιστρέψουν πάλι πίσω. Και αυτή θα είναι και η βασική μας επιτυχία.

Φυσικά, ο ισόποσος επιμερισμός των βαρών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, αποτελεί προϋπόθεση της δικαιοσύνης και της έμπρακτης αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού—προσφυγικού προβλήματος για όλα τα ΚΜ της ΕΕ και τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν μόνα τους το βάρος για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό ήταν και παραμένει πάγια θέση και για το νησί μας.

Ζητήσατε κατάργηση του γεωγραφικού προσδιορισμού (3ο σημείο) και αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας. Κακώς το δέχθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

4. Κλείσιμο ΒΙΑΛ- ΠΡΟΚΕΚΑ:

Για το τέλος της εισήγησης μου άφησα το σημαντικότερο ζήτημα.

Έχω τονίσει ξανά και ξανά πως δεν θα πρέπει κανένα από τα ακριτικά μας νησιά, να φιλοξενεί μόνιμα μετανάστες και πρόσφυγες στο έδαφος του γι’ αυτό πάγια θέση μου αποτέλεσε το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

Το ζήτησε ως δεύτερο σημείο το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση σας. Και το υλοποιούμε.

Μιας δομής αναποτελεσματικής, η οποία εκτός του ότι δεν διασφαλίζει τις προσήκουσες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που καταλήγουν εκεί, αποτελεί παράλληλα και μια «υγειονομική βόμβα», για την τοπική κοινωνία.

Μέχρι προσφάτως υπήρχαν εκείνες οι φωνές που έθεταν εν αμφιβόλω τη δέσμευσή μου πως η ΒΙΑΛ θα κλείσει.

Κυρίες και Κύριοι,

Έρχομαι σήμερα ενώπιόν σας και σας λέω πως η ΒΙΑΛ κλείνει!

Η κοινωνία του Χαλκειούς, θα αναπνεύσει ξανά!
Η ασφάλεια και η τάξη θα επανέλθει στην κοινωνία της Χίου!

Επιπλέον, μπαίνει τέλος στην άναρχη επέκταση των αυτοσχέδιων καταλυμάτων στα χωράφια και σε χώρους «δορυφορικά» της ΒΙΑΛ που είχαν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε την θέση μου. Μάλιστα ήταν μια στρατηγική που είχε συμφωνηθεί, με παραλλαγές από την σημερινή αυτονόητα, με τους κ. κ. Μιχαηλίδη, Κάρμαντζη και Βουρνούς το 2017. Βάζοντας στην άκρη όποιες διαφορές συμφωνήσαμε τότε σε βασικές αρχές:

1. Κλείσιμο ΒΙΑΛ
2. Μεταφορά προς το 18, εκτός αστικού ιστού
3. Δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ για λόγους αποτροπής και επιστροφών.

Τώρα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, θα έχει δημιουργηθεί η νέα κλειστή δομή, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς και η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.).

Χωρητικότητας 5.000 θέσεων, ώστε να αποτελέσει πραγματική τροχοπέδη στις ροές. Θα αποτελέσει ισχυρό όπλο αποτροπής νέων παράνομων αφίξεων.

Έπειτα και από συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, μπορούμε να βεβαιώσουμε πως ο χρόνος παράλληλης λειτουργίας της ΒΙΑΛ και του νέου χώρου δεν θα υπερβαίνει τις 20 ημέρες δηλαδή ένα εύλογο διάστημα μετάβασης.

Δεν θα υπάρχει πλέον ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και η τοπική κοινωνία δεν θα επωμίζεται πλέον το βάρος του προβλήματος. Το φαινόμενο πλέον, θα είναι περιορισμένο και ελεγχόμενο από τους εργαζόμενους στις νέες δομές.

Επιπλέον, η δράση των ΜΚΟ οριοθετείται από συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες της Χίου θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν μέσα από μια σειρά ανταποδοτικών μέτρων που προβλέπει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, πέρα από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που διατηρούνται μέχρι το τέλος του 2020.

Εισάγεται ο παράγοντας της εντοπιότητας στις προσλήψεις του προσωπικού.

Τελικός στόχος είναι η νέα δομή να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των φυλακών Χίου, οι οποίες αποτελούν ένα από τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του νησιού. Μάλιστα, μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής και τους αρμόδιους, προκειμένου να εξετάσουμε συνολικά το σχέδιο υλοποίησης του πλάνου αυτού.

Επομένως η πόλη θα κερδίσει και τη ΒΙΑΛ η οποία θα παραδοθεί στη δημοτική αρχή μετά το κλείσιμό της, ενώ και οι παλιές φυλακές μετά από χρόνια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Τέλος, η κυβέρνηση προέβλεψε και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Το νησί μας σύντομα θα αλλάξει σελίδα και αυτό αποτελεί για εμένα πέρα από πολιτική δέσμευση και μια προσωπική ευθύνη. Μια ευθύνη που συνεχίζει να αποτελεί το υψηλότερο κίνητρο να συνεχίσω να δουλεύω για το καλό του τόπου.

Σας ευχαριστώ".

Σχετικά Άρθρα

Αναμένεται επέκταση του μέτρου και στην Περιφέρεια
Παρ, 14/08/2020 - 18:27

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης/ διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωΐ στην περιφέρεια Αττικής, και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο - Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

"Τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και σε νεότερες ηλικίες και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους" ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υφυπουργός κάνοντας έκκληση στους νέους για ατομική ευθύνη.

"Δεν είστε άτρωτοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.  

"Τίποτε, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους" υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
- Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: skai.gr

 

geniki_grammateia_politikis_prostasias_live_stream