Ν. Μηταράκης: "O στόχος μας είναι κανένας μετανάστης στη Χίο"

Δεν κάνω προσωπική πολιτική. Eίμαστε ανοικτοί σε άλλη πρόταση πλην Θόλους
Πέμ, 04/02/2021 - 20:53
Διαδικτυακή συζήτηση Νότη Μηταράκη με τους πολίτες της Χίου

Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, ως προς τον τρόπο που επέλεξε, ήταν η διαδικτυακή συζήτηση του βουλευτή Χίου και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το βράδυ της Πέμπτης με τους πολίτες της Χίου, σχετικά με το φλέγον θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και διαχειρίζεται ο ίδιος: το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ο Υπουργός απάντησε σε 50 ερωτήσεις πολιτών μέσω της συνομιλίας που προσφέρει το facebook, ενώ ταυτόχρονα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του προβάλλονταν στην Αλήθεια ΤV και στην ιστοσελίδα του «Πολίτη».

Ο κ. Μηταράκης έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του έργου του μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένη και με τις απαραίτητες διαφάνειες όπου προβλήθηκαν οι αριθμοί και τα σχέδια για το μέλλον. Στα οποία σχέδια της κυβερνητικής και όχι της προσωπικής του πολιτικής, όπως διευκρίνισε, είναι η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα 5 νησιά του Αιγαίου, απόφαση που ειδικά σε Λέσβο και Χίο έχει δημιουργήσει από πέρσι θύελλα αντιδράσεων.

Επί της ουσίας ο Υπουργός δεν έδωσε κάποια καινούρια είδηση, αλλά με πολύ υπομονή εξήγησε γιατί κλειστά κέντρα, γιατί με υποδομές -όχι μόνιμου πάντως αλλά προσωρινού χαρακτήρα-, γιατί η εξέταση ασύλου στα νησιά και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί στο Θόλος, γιατί όχι στα… Αντίψαρα. Γνωστά και χιλιοειπωμένα από πλευράς του όλα, πλην ίσως του ότι μόλις λήξει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα τα νησιά θα αποκτήσουν 24% ΦΠΑ! Όχι με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που φαίνεται ότι ούτε η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει…

Κατά τα άλλα ο Νότης Μηταράκης φάνηκε έτοιμος να συζητήσει με τη δημοτική αρχή και αν του παραχωρηθεί αλλού χώρος, δημοτικός, να κάνει εκεί το υπουργείο Μετανάστευσης την κλειστή δομή, που θα λειτουργεί εκτός των άλλων αποτρεπτικά για την έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών. Ανέλαβε γι’ ακόμη μία φορά το μέρος της συλλογικής ευθύνης που του αναλογεί για τα θλιβερά επεισόδια που διαδραματίστηκαν πριν ένα χρόνο περίπου με την έλευση των ΜΑΤ στη Χίο, αλλά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν θα επαναληφθεί το σκηνικό, αυτή τη φορά στο Θόλος.

Οπότε τώρα αναμένουμε την αντίδραση της δημοτικής αρχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ξεκαθάρισε:

• Τα νησιά δεν είναι χώρος μόνιμης παραμονής προσφύγων και μεταναστών.

• Ταχεία μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, σημαίνει επιστροφή στο 2015 με λάθος μήνυμα, δοκιμασμένη συνταγή και αποτυχημένη επί Σύριζα.

• Το νέο μήνυμα σήμερα είναι: Φύλαξη συνόρων, κράτηση παρανόμως εισερχομένων σε οργανωμένα ΚΥΤ, γρήγορη απονομή ασύλου, επιστροφές στην Τουρκία, όταν υπάρχει απόρριψή του.

• Συγκεκριμένη χωρητικότητα ΚΥΤ, για το νησί μας 1500 ατόμων, όχι για να γεμίζει, αφού στόχος είναι το Πάσχα του 2021 να μην υπάρχει κανένας μετανάστης στη Χίο, αλλά γιατί μια τέτοια υποδομή είναι αναγκαία σε ένα οργανωμένο κράτος. Η παραμονή σε αυτό των νεοεισερχομένων θα είναι το πολύ 4 μήνες.

• Το νέο ΚΥΤ στο νησί μας επιβάλλεται όχι μόνο για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική αλλά και για να κλείσει η ΒΙΑΛ, που είναι εντός αστικού ιστού και επιβάλλεται να κλείσει επιπρόσθετα γιατί υπάρχει επ’ αυτού  δικαστική απόφαση.

• Ο Νότης Μηταράκης στις απαντήσεις του εξήρε το πολιτικό θάρρος του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, την υπεύθυνη στάση των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού της Χρ. Καλογήρου για τις θέσεις τους και ζήτησε να σταματήσει η αδιέξοδη αντιπολίτευση που γίνεται με εμμονικά και προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρουσα εξαιρετικά ήταν και η απάντησή του στο ερώτημα αν συζητά κάτι άλλο εκτός Θόλους: "Βεβαίως και το συζητάμε, αλλά επιτέλους πόσο θα περιμένουμε; Αλήθεια, τι άλλαξε από το 2017 όταν καταλήξαμε μαζί με τον έτερο χιώτη Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χίου στη θέση του 18ου χιλιομέτρου Χίου - Βολισσού; Ας καταλήξουμε σε άλλη αλλά να μας προταθεί και να μας παραχωρηθεί."

 

Σχετικά Άρθρα