Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

Ν. Μηταράκης: Οι σημερινοί 18άρηδες στην Ελλάδα είναι μια αδικημένη γενιά

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή εκπομπή «Στο Δρόμο προς την Κάλπη" με τον Γιάννη Δάρρα.
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 14/05/2019 - 06:19

 

Οι εθνικές εκλογές που έρχονται, έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξε την Αθήνα για να ξεκινήσει ο κ. Weber την ευρωπαϊκή του καμπάνια και να στείλει από την Αθήνα τα μηνύματα της ευρωπαϊκής του πολιτικής. Είναι μια πραγματικότητα πως οι εκλογές έχουν πάρει ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία «σηκώνοντας το γάντι», ανταπάντησε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις ευρωεκλογές- κάτι το οποίο για εμάς είναι δεδομένο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει αμέσως να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές.

Στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια έντονη ανασφάλεια της μεσαίας τάξης

 

Στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια έντονη ανασφάλεια της μεσαίας τάξης. Αυτή την ανασφάλεια δεν την βιώνουμε μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης: «Η γενιά μου είναι η πρώτη γενιά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν έχει τη βεβαιότητα ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από ότι ζήσαμε εμείς». Αυτή η ανασφάλεια οδήγησε σε κινήματα ακραίου λαϊκισμού και αυτόν τον ακραίο λαϊκισμό τον έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικά κόμματα και ταμπέλες, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την εύκολη λύση. Αυτές οι φασίζουσες συμπεριφορές δείχνουν πως έχουμε πάψει να εκτιμάμε τα καλά της Δημοκρατίας και να θεωρούμε ως δεδομένα την κοινωνική ευημερία, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ειρήνη, τα οποία είναι κατακτήσεις της γενιάς των πατέρων μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που τοποθετεί τον άνθρωπο και τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής, πιστεύοντας σε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία δημιουργεί μια βιώσιμη κοινωνική πολιτική.

Οι σημερινοί 18άρηδες στην Ελλάδα είναι μια αδικημένη γενιά

 

Οι σημερινοί 18άρηδες στην Ελλάδα είναι μια αδικημένη γενιά. Είναι μια γενιά που θυμάται μόνο την κρίση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γενιά αυτή να έχει μια εικόνα της Ευρώπης διαστρεβλωμένη, όχι σαν μιας ανοιχτής Ευρώπης που δίνει δυνατότητες- όπως η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων και των φοιτητών- αλλά μιας Ευρώπης με τα αρνητικά ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας.

Όσον αφορά το ζήτημα του διαφορετικού εργατικού δικαίου εντός της ΕΕ, η λύση βρίσκεται σε δύο επίπεδα: αφενός όπως τονίστηκε και από τον κ. Weber, η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει με τρίτες χώρες, με την υποχρέωση των χωρών αυτών να ακολουθούν πρακτικές εργατικού δικαίου της ΕΕ. Αφετέρου η χώρα μας πρέπει να βρει το δικό της παραγωγικό μοντέλο, χωρίς να γίνουμε μια χώρα φθηνών εργατικών χεριών. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία μας, στην καινοτομία, στις επενδύσεις, σε μια πιο αποτελεσματική οικονομία, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις μας στην Ευρώπη με το εργατικό κόστος που έχουν σήμερα, να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Περισσότερες επενδύσεις, λιγότεροι φόροι και ασφαλές περιβάλλον είναι αυτά που πρεσβεύει ο Κ. Μητσοτάκης

 

Σέβομαι τον 18χρονο που δεν μας πιστεύει. Καταλαβαίνω πως έχει βιώσει στη ζωή του μόνο δυσκολίες, με αποτέλεσμα αυτό να τον κάνει δύσπιστο. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει αντιληπτό από αυτές τις νέες γενιές πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Αυτό το παιδί θα πρέπει να σκεφτεί πως αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον με περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ασφάλεια. Αυτά πρεσβεύει ο Κ. Μητσοτάκης.

 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 18:05
φωτο αρχείου

Απελευθέρωση Προκυμαίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από οχήματα παντός τύπου, πλην οχημάτων ειδικού σκοπού (Ε.Κ.Α.Β. – Π.Υ. – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ κ.λπ.)

α) Εφαρμογή άμεσης λύσης με μέτρα συν – αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού

β) Προώθηση και εφαρμογή της μεσομακροπρόθεσμης λύσης του πολλαπλασιασμού των δυνατοτήτων του Κεντρικού Λιμένα Χίου (πρόταση Σταύρου Μιχαηλίδη και λοιπών εθελοντών Μηχανικών)

ΣΧΕΤ: Επιστολή μου από 22/05/2020

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κυρία και Κύριοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Φορέων και Πολιτών.

Για το άνω θέμα που καλείσθε να αποφασίσετε σήμερα είναι γνωστές οι διαδοχικές προσεγγίσεις για την λύση του αρχικά από το 2003 -  αρχιτέκτων κυκλοφοριολόγος Ιορδάνης Πετρίδης μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος σε Δήμο της Μεγάλης Βρετανίας και μετέπειτα από τα μέσα του 2004 που κατατέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Χίου η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη, αλλά και από πέρσι που περατώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο Περιφερειακός Δρόμος της Πόλης.

Κατά την ίδια εποχή είχε κατατεθεί πρόταση της Δ.Α. 20022006 για την κατασκευή προσωρινού χωματόδρομου σε επαφή με το εξωτερικό – παραθαλάσσιο τείχος του φρουρίου, με υποχρέωση να καθαιρεθεί όταν αποπερατωθεί ο περιφερειακός δρόμος της πόλης.

Τελικά για διάφορους λόγους: δεν εγκρίθηκε το πιο πάνω έργο από το Κ.Α. Συμβούλιο.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μου (σχετ. 1) που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, είναι δυνατό το κλείσιμο της Προκυμαίας για όλα τα οχήματα πλην του ειδικού -άνω- σκοπού. Εφόσον ΟΛΟΙ μας με πρώτη την Δημοτική Αρχή, ασχοληθούμε και επανασχεδιάσουμε σωστά το κυκλοφοριακό της Πόλης, όπως έχει γίνει και στους υπόλοιπους μικρούς και μεγάλους Δήμους της πατρίδας, δίδοντας προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πεζού (στις μαμάδες με καρότσια, στα ΑΜΕΑ κ.λπ.) και στα καθαρά μέσα μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κ.λπ.).

Αυτό προϋποθέτει: σωστή οδοσήμανση, φωτιζόμενες διαβάσεις πεζών, νέο παραθαλάσσιο μέτωπο πολλαπλών χρήσεων, νέους χώρους στάθμευσης, χρήση των υπαρχόντων και σύνδεσή τους με την πόλη με ευέλικτα μεσαίου μεγέθους Λεωφορεία.

Η Χίος του Πολιτισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μαστίχας, δεν επιτρέπεται να ανέχεται την χρήση της Προκυμαίας από θορυβώδη και επικίνδυνα μικρά και μεγάλα οχήματα που μηδενίζουν εκτός από την ποιότητα ζωής και την τουριστική της ανάπτυξη.

Εφόσον εφαρμοσθούν τα προηγούμενα, θα γίνει δυνατή η Πυροσβεστική Υποστήριξη του Κέντρου και των Περιχώρων της Πόλης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που πρόσφατα ο Διοικητής την χαρακτήρισε για λόγους παραβατικής στάθμευσης και έλλειψη οργάνωσης την πόλη ΑΒΑΤΟ, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των Δημοτών.Ως Φίλοι του Πεζού, τασσόμαστε: υπέρ του κλεισίματος της Προκυμαίας, εφόσον διατηρηθούν τα πεζοδρόμια της στην σημερινή θέση τους.

Τέλος, ως προς την μεσομακροπρόθεσμη ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση του προβλήματος, πρέπει έστω και με καθυστέρηση 15-16 ετών (!!) να προωθηθεί η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη εκ νέου, όπως έπραξε στις 22/02/2005 ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος – τότε – του Λιμενικού Ταμείου Χίου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο άνω έγγραφό του με Α.Π. 258/22-02-2005, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα τοποθέτησή μου, προκειμένου να επαναπροωθηθεί αρμοδίως.

Εξ άλλου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συναποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ για την ανάθεση μελέτης ποσού 690.000 ΕΥΡΩ για την αναβάθμιση και συμπλήρωση του παραθαλάσσιου μετώπου από Δασκαλόπετρα μέχρι Κεραμεία που πρωτοκατατέθηκε ως αίτημα, από το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων (Φίλοι του Πεζού, Ποδηλάτες Χίου, Ποδηλατείν, Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – CHIOS RUNNING).

Τέλος ως άνθρωποι που πρέπει να κοιτάμε ψηλά, απαιτείται να συναποφασίσουμε τόσο για την προώθηση των κολλημένων ή εσφαλμένων έργων, όσο και για τα νέα που χρειαζόμαστε, όπως: η εφαρμογή της πρότασης Στ. Μιχαηλίδη, η ολοκλήρωση των Λιμενικών και των Οδικών Υποδομών του Λιμένα Μεστών και των Μαστιχοχωρίων, αλλά και της Λιμνοδεξαμενής στο Σαραπειό, από την οποία: θα υδρευθεί με ΠΟΣΙΜΟ νερό όλη η Ανατολική πλευρά του νησιού, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Νένητα.

 

Με τιμή, για τους φίλους του Πεζού: Δήμης Μυλωνάδης