Ν. Μηταράκης: Οι τουρκικές αρχές έσπρωξαν τους μετανάστες προς την Ελλάδα με την απειλή βίας

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 16/08/2022 - 16:56

Οι τουρκικές αρχές έσπρωξαν την ομάδα των 38 προσφύγων και μεταναστών προς τη νησίδα, πιέζοντάς τους με την απειλή βίας να έρθουν προς την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε στο ΚΥΤ φυλακίου στον Έβρο.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των προσφύγων και μεταναστών, ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. «Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως, βάσει των καταθέσεων «ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο».  «Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακομη πως από τους 38 αλλοδαπούς, 35 είναι Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι. «Κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους» δήλωσε. Επανέλαβε ακόμη πως μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

diloseis_mitaraki

Σχετικά Άρθρα