Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Ν. Μηταράκης: Σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια δρομολογείται το χωροταξικό, μείζονος σημασίας ζήτημα για τη Χίο

Σάβ, 14/12/2019 - 07:15

Με σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, δόθηκε νέα παράταση της εξαίρεσης των Δ.Ε. Ομηρούπολης, Ιωνίας και Χίου, μέχρι και τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, από την εφαρμογή των διατάξεων των παλαιών Γ.Π.Σ.

Έτσι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020, εξαιρούνται από την εφαρμογή του Άρθρου 51 παρ. 15 του Ν. 4178/2013 που αφορά στις χρήσεις γης και δεν εφαρμόζονται δεσμευτικά οι διατάξεις των παλαιών  Γ.Π.Σ. η εφαρμογή των οποίων θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Δημοτικών Ενοτήτων.

Σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε καταθέσει και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για το νησί της Χίου.

Ο υφυπουργός κ Μηταράκης δήλωσε σχετικά:

«Στόχος της Κυβέρνησης, είναι μέσα από την εκπόνηση των απαραίτητων πολεοδομικών μελετών, να προωθηθεί τόσο η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, θα δρομολογήσουμε το σημαντικό ζήτημα του χωροταξικού, που αποτελεί ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για το νησί μας».

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 18:23

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Καθημερινή