Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Ν. Μηταράκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: "Αναμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής για τη νέα επικουρική"

Τρί, 15/10/2019 - 19:07
Ν. Μηταράκης

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στο ροδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με τις αλλαγές που αναμένονται στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, καθώς και για την πορεία των αναδρομικών εν όψει των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ.

«Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική από 01.01.2021. Η Επιτροπή Σοφών απάντησε σε πάρα πολλά πρακτικά ερωτήματα τα οποία αφορούν στη νέα επικουρική και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε το τελικό πόρισμα.

Το νέο επικουρικό σύστημα που σχεδιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποία εφαρμόζεται ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου η επικουρική ασφάλιση είναι κεφαλαιοποιητική και έτσι αποφεύγονται οι δύο βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα: Πρώτον το δημοσιονομικό κίνδυνο, κάτι το οποίο ζήσαμε στα χρόνια της κρίσης, με το κράτος να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην ανάγκη αυξημένης επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που οδήγησε σε περικοπές συντάξεων.

Δεύτερον έχουμε τον δημογραφικό κίνδυνο, κάτι που αφορά άμεσα τη χώρα μας καθώς τις επόμενες δεκαετίες η πορεία στο δημογραφικό φαίνεται να επιδεινώνεται όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.

Επιπλέον, ο διανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής σήμερα, δημιουργεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό νοητής απόδοσης, περίπου στο 1,2% με 1,3%.»
Εν συνεχεία, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως:

«Βασικός πάροχος της νέας επικουρικής σύνταξης, θα παραμείνει το ΕΤΕΑΕΠ. Ο κρατικός πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων ήδη υπάρχει, είναι το Ταμείο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο η πραγματικότητα είναι πως στα 17 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει αξιοθαύμαστες αποδόσεις, με μέση απόδοση στα 17 χρόνια το 3,58%. Αν η επικουρική μας ήταν σήμερα με κεφαλαιοποίηση στο 3,58% αντί στο 1,2% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επικουρική θα ήταν αυξημένη κατά 35%.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα για τους ασφαλισμένους, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τον ατομικό λογαριασμό του. Η επικουρική του σύνταξη δεν θα εξαρτάται από πολιτικής ή δημοσιονομικής φύσεως παράγοντες. Η σύνταξή του θα βγαίνει από το δικό του «ατομικό κουμπαρά». Οι δύο συντάξεις όπως είναι δομημένες σήμερα ενέχουν ακριβώς το ίδιο προφίλ κινδύνου. Αυτό θα αλλάξει καθώς πλέον η κύρια θα ενέχει το δημοσιονομικό και το δημογραφικό, ενώ η επικουρική θα περιλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο. Έτσι, επιτυγχάνεται διάχυση κινδύνου και συνδυαστικά οδηγούν σε ένα καλύτερα θωρακισμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα δίνεται και η επιλογή της επικουρικής πολύ μειωμένου επενδυτικού ρίσκου, όπου θα προσομοιάζει αρκετά με τη σημερινή επικουρική.
Σχετικά με τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας, δήλωσε:

«Τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας από την ψήφιση τον Μάιο του 2019 θα καταβληθούν κανονικά. Κάποια έχουν καταβληθεί ήδη, ενώ κάποια άλλα θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο. Είναι ένα θέμα το οποίο καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε, επιλύοντας τα μηχανογραφικά ζητήματα που υπήρχαν. Η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων χηρείας έχει γίνει ήδη από το Σεπτέμβριο. Ακόμα ο ΕΦΚΑ έχει 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών δικαιούχων της ίδιας σύνταξης.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στην πορεία των αναδρομικών:

«Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που ακόμα εκκρεμούν και αν δεν έχουμε μια συνολική και τελική εικόνα των οφειλών του Δημοσίου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή τους. αυτό όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα γίνει μέσα στο 2019. Ευελπιστούμε πως από το 2020 θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποπληρωμών.»

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 07/12/2019 - 09:51

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, δήλωσε πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, οι συντάξεις Ιανουαρίου, θα καταβληθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και συγκεκριμένα από τις 18 Δεκεμβρίου εν όψει των Χριστουγέννων.

Εν συνεχεία, σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε:

«Στις απαράδεκτες περιπτώσεις που βλέπουμε εργοδότες να ζητούν πίσω το δώρο από τους εργαζόμενούς τους έπειτα από την καταβολή του σε αυτούς, προτρέπουμε τους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Υπάρχει τρόπος επιβεβαίωσης και εάν αυτό συμβαίνει, θα κινηθούμε και εμείς ποινικά.».

Εν συνεχεία ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το υπάρχων σύστημα έχει πολύ χαμηλή απόδοση, ενώ με τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική, αυτό θα αλλάξει. Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε:

«Η νέα επικουρική ξεκινάει από 01 Ιανουρίου 2021 για τους νέους ασφαλισμένους. Προχωράμε στην κεφαλαιοποίηση της επικουρικής, δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερες αποδόσεις στις επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς», ενώ συμπλήρωσε:

«Οι παλιοί συνταξιούχοι είναι απόλυτα διασφαλισμένοι όσον αφορά την καταβολή των συντάξεών τους και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για αυτόν που σήμερα εργάζεται ή έιναι συνταξιούχους. Το δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ θα στηρίξει αυτές τις παλιές συντάξεις.»

«Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, έχουμε επιταχύνει το ρυθμό έκδοσης και το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη, καθώς έχουμε στόχο από το καλοκαίρι του 2020 να εκδίδεται το 1/3 των συντάξεων ψηφιακά και από το 2021 το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90%», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.