Ν. Μηταράκης: Τα έργα της γενιάς μας στη Χίο έχουν μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης

Ο χαιρετισμός του στην παρουσίαση έργου των 3 χρόνων της Δημοτικής αρχής Κάρμαντζη
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 02/11/2022 - 19:41

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, στον απολογισμό τριετίας της δημοτικής αρχής, απηύθυνε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης. 

  

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως σε μια εποχή που ο θόρυβος, οι έντονες αντεγκλήσεις, οι αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται, σε μια τέτοια εποχή είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν και να μπορούν να κρίνουν τους πολιτικούς από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. 

  

«Ο Δήμος το κατάλαβε, έκανε ουσιαστικές προτάσεις. Άλλοι προτίμησαν τον εύκολο λαϊκισμό, αυτοί δεν δικαιούνται μέρισμα της πολιτικής επιτυχίας και της πλήρους αντιμετώπισης της κρίσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «συνολικά, το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει καταβάλει ή εγκρίνει ποσό άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ από το 2020, εκ των οποίων 1,7 εκατομμύρια αφορούν δημοτικά τέλη, 3 εκατομμύρια έκτακτες επιχορηγήσεις & αποζημιώσεις και 8 εκατομμύρια αφορούν 10 έργα υποδομής». 

  

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε τα έργα τα οποία έχουν γίνει ή δρομολογηθεί στο νησί, «τα έργα της γενιάς μας», όπως χαρακτηριστικά τα ανέφερε, κάνοντας αναφορά στο αεροδρόμιο, το Τελωνείο αλλά και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ μεταξύ άλλων. «Σήμερα ελάχιστοι έχουν παραμείνει στο νησί, και αυτοί για σύντομο χρονικό διάστημα. Έκλεισαν τα διαμερίσματα στην πόλη, σε λίγες βδομάδες θα κλείσει και η δομή καραντίνας», είπε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. 

  

  

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Νότη Μηταράκη:  

  

Αγαπητέ Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, 

  

Λυπάμαι που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ σήμερα στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Χίου. Σε μια εποχή που ο θόρυβος, οι έντονες αντεγκλήσεις, οι αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται, σε μια τέτοια εποχή είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν και να μπορούν να κρίνουν τους πολιτικούς από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Το συγκεκριμένο, το έργο, το αποτέλεσμα. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερη σημαντική η διαφάνεια που προσδίδει η σημερινή εκδήλωση. 

  

Φίλες και φίλοι, 

  

Τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορά, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χίου ήταν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Όλη η Χίος είχε μετατραπεί σε μια υπερδομή, στη Σούδα, τα Ταμπάκικα, την υπερχειλισμένη ΒΙΑΛ. Σήμερα ελάχιστοι έχουν παραμείνει στο νησί, και αυτοί για σύντομο χρονικό διάστημα. Έκλεισαν τα διαμερίσματα στην πόλη, σε λίγες βδομάδες θα κλείσει και η δομή καραντίνας. 

  

Τα σύνορα φυλάσσονται, οι διαδικασίες είναι ταχύτατες, οι δομές λειτουργούν με κανόνες. Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης απαιτείτο συνεργασία. Ο Δήμος το κατάλαβε, έκανε ουσιαστικές προτάσεις. Άλλοι προτίμησαν τον εύκολο λαϊκισμό, αυτοί δεν δικαιούνται μέρισμα της πολιτικής επιτυχίας και της πλήρους αντιμετώπισης της κρίσης. 

  

Παράλληλα η συνεργασία είναι απαραίτητη για τα μεγάλα έργα υποδομών. “Τα έργα της γενιάς μας” - όπως τα αποκαλώ - έχουν μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Η συνεργασία του Δήμου είναι ουσιαστική στα συνοδά έργα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου του αεροδρομίου.  

  

Πλέον, με την επέκταση του διαδρόμου και την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου, που για ολόκληρες δεκαετίες υποδεχόταν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όντας εξαιρετικά παραμελημένο και ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης ουσιαστική η συνεργασία στο θέμα του Λιμένα Χίου, του νέου Τελωνείου που θα ολοκληρωθεί το 2023. Έπρεπε να λυθούν ζητήματα ετών, να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε συμμόρφωση με την αρχαιολογία και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με 3 εκατομμύρια ευρώ. 

  

Συνολικά, το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει καταβάλει ή εγκρίνει ποσό άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ από το 2020, εκ των οποίων 1,7 εκατομμύρια αφορούν δημοτικά τέλη, 3 εκατομμύρια έκτακτες επιχορηγήσεις & αποζημιώσεις και 8 εκατομμύρια αφορούν 10 έργα υποδομής. Να σημειώσω ως παραδείγματα εξαιρετικής συνεργασίας με το Δήμο. Στόχος του Δημάρχου η ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου Χίου αξίας 1,6 εκατομμυρίων ευρώ και η επισκευή του τάπητα του στίβου του Δημοτικού Σταδίου Χίου αξίας 265 χιλιάδων ευρώ. Έργα τα οποία χρηματοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Όπως χρηματοδοτούμε την τουριστική προβολή του νησιού, που υλοποιείται τα τελευταία τρία έτη σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.  

  

Φίλες και φίλοι, 

  

Η Χίος σήμερα βρίσκεται σε ένα πολύ καλύτερο δρόμο. Έχει δουλειά ακόμα, αλλά υπάρχει και σχέδιο και αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε μαζί. "

hairetismos_gia_apologismo_trietias

Σχετικά Άρθρα