Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Να το μέλλον στην διαχείριση των σκουπιδιών

Το Γερμανικό μοντέλο καύσης με παράλληλη παραγωγή ρεύματος δείχνει ο Δήμαρχος
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/06/2017 - 16:01

Το πρόβλημα δεν είναι το σήμερα αλλά το αύριο. Με αυτό το άγχος και ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη λογική “ας έρθει το πρόβλημα και βλέποντας και κάνοντας” ο Δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς πηδάει σκαλοπάτια βλέποντας ότι ο νεότατος ΧΥΤΑ στον Πόδορα σε λίγο θα είναι “κουρασμένος γέροντας”.

“Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα”, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, “ο ΧΥΤΑ στον Πόδορα είναι αδειοδοτημένος και με πολλά χρόνια μπροστά του, όμως έχει ημερομηνία λήξης και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ασύμφορος. Ταυτόχρονα, ποτέ δεν βρέθηκε χώρος για ΧΥΤΑ στη βόρεια Χίο, αν και ο ΧΥΤΑ σε λίγο θα είναι ληγμένος και πανελλαδικά, αφού θα μιλάμε πλέον για χώρους διαχείρισης υπολειμμάτων.”

Με όλα αυτά στο μυαλό ο Δήμαρχος Χίου αξιοποίησε επαφές με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ζήτησε επαφή με ένα χώρο στη Γερμανία, στα δικά μας μεγέθη, που διαχειρίζεται τα απορρίμματά του με σύγχρονο τρόπο. “Επισκεφθήκαμε”, μας είπε, “ένα τέτοιο εργοστάσιο”, δείχνοντας και σχετικές διαφάνειες, όπου τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται καίγονται με μεθόδους που δεν προκαλούν ρύπανση και τη θερμική ενέργεια της καύσης τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, την οποία πουλάνε στην αντίστοιχη… ΔΕΗ.

“Αυτό σκεφτόμαστε να κάνουμε πιλοτικά ως πρώτος Δήμος της χώρας, μπαίνοντας σε σχετικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων, αφού το κόστος μιας τέτοιας μονάδας αποτιμάται σε 5 εκ. ευρώ.

Πρέπει να δούμε το αύριο”, τόνισε ο Μ. Βουρνούς “και αυτό πρέπει να είναι λιγότερα απορρίμματα, σωστότερη ανακύκλωση και ό,τι μένει να γίνεται ηλεκτρική ενέργεια.”

Τέλος, μεταφέροντας πάντα τη γερμανική εμπειρία, όπου σημειωτέον δεν υπάρχει παιδεία, που να… επιβάλλει το ξεφόρτωμα παλιών ηλεκτρικών συσκευών στους… χειμάρρους, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία προσεχώς στο Δήμο Χίου τριών “πράσινων σημείων” που θα είναι προκαθορισμένοι χώροι, όπου σε ξεχωριστούς κάδους θα μπορεί να αφήνει κανείς το όποιο αντικείμενο ή συσκευή δεν χρειάζεται.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06