Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Να το μέλλον στην διαχείριση των σκουπιδιών

Το Γερμανικό μοντέλο καύσης με παράλληλη παραγωγή ρεύματος δείχνει ο Δήμαρχος
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/06/2017 - 16:01

Το πρόβλημα δεν είναι το σήμερα αλλά το αύριο. Με αυτό το άγχος και ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη λογική “ας έρθει το πρόβλημα και βλέποντας και κάνοντας” ο Δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς πηδάει σκαλοπάτια βλέποντας ότι ο νεότατος ΧΥΤΑ στον Πόδορα σε λίγο θα είναι “κουρασμένος γέροντας”.

“Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα”, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, “ο ΧΥΤΑ στον Πόδορα είναι αδειοδοτημένος και με πολλά χρόνια μπροστά του, όμως έχει ημερομηνία λήξης και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ασύμφορος. Ταυτόχρονα, ποτέ δεν βρέθηκε χώρος για ΧΥΤΑ στη βόρεια Χίο, αν και ο ΧΥΤΑ σε λίγο θα είναι ληγμένος και πανελλαδικά, αφού θα μιλάμε πλέον για χώρους διαχείρισης υπολειμμάτων.”

Με όλα αυτά στο μυαλό ο Δήμαρχος Χίου αξιοποίησε επαφές με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ζήτησε επαφή με ένα χώρο στη Γερμανία, στα δικά μας μεγέθη, που διαχειρίζεται τα απορρίμματά του με σύγχρονο τρόπο. “Επισκεφθήκαμε”, μας είπε, “ένα τέτοιο εργοστάσιο”, δείχνοντας και σχετικές διαφάνειες, όπου τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται καίγονται με μεθόδους που δεν προκαλούν ρύπανση και τη θερμική ενέργεια της καύσης τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, την οποία πουλάνε στην αντίστοιχη… ΔΕΗ.

“Αυτό σκεφτόμαστε να κάνουμε πιλοτικά ως πρώτος Δήμος της χώρας, μπαίνοντας σε σχετικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων, αφού το κόστος μιας τέτοιας μονάδας αποτιμάται σε 5 εκ. ευρώ.

Πρέπει να δούμε το αύριο”, τόνισε ο Μ. Βουρνούς “και αυτό πρέπει να είναι λιγότερα απορρίμματα, σωστότερη ανακύκλωση και ό,τι μένει να γίνεται ηλεκτρική ενέργεια.”

Τέλος, μεταφέροντας πάντα τη γερμανική εμπειρία, όπου σημειωτέον δεν υπάρχει παιδεία, που να… επιβάλλει το ξεφόρτωμα παλιών ηλεκτρικών συσκευών στους… χειμάρρους, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία προσεχώς στο Δήμο Χίου τριών “πράσινων σημείων” που θα είναι προκαθορισμένοι χώροι, όπου σε ξεχωριστούς κάδους θα μπορεί να αφήνει κανείς το όποιο αντικείμενο ή συσκευή δεν χρειάζεται.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού Σύμπραξη Δημιουργίας
Παρ, 07/08/2020 - 18:21

Όταν ένα ανιδιοτελές και αυθόρμητο κάλεσμα  προς άξιους  και εργατικούς δημοτικούς συμβούλους για κοινή δράση και δημιουργικό έργο, μια ενωτική προσπάθεια ώστε κάθε μέρα, οι Χιώτισσες και οι Χιώτες  να βλέπουν κάτι νέο, όμορφο και λειτουργικό που θα αναβαθμίζει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, ορίζεται αποστασία, αυτό λέγεται ξεκάθαρη προσπάθεια για διχόνοια του λαού εις βάρος του λαού.

 

Ο Δήμαρχος  Σταμάτης Κάρμαντζης και η δημοτική αρχή- συνεχίζουν αποφασιστικά και δυναμικά   για το κοινό συμφέρον  και για ένα εντελώς διαφορετικό αύριο της Χίου μας  και των πολιτών. Βλέπουν μόνο μπροστά ενωτικά και παραγωγικά, γιατί εν τέλει μόνο αυτό ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας.