Χίος, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Να οργανωθούμε...

Ο Ν. Μηταράκης επαναφέρει το θέμα των τακτικών συναντήσεων συνεργασίας
Πέμ, 12/03/2015 - 17:31

Με αφορμή την κοινή συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού,  Έλενας Κουντουρά, με το Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, και το Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο Βουλευτής Χίου  Νότης Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι επισκέψεις αυτές αναμφίβολα αναδεικνύουν τα προβλήματα του νησιού μας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Είναι θετικές πρωτοβουλίες και πρέπει να συνεχιστούν. Αναδεικνύουν όμως και την ανάγκη μεγαλύτερης και συστηματικής συνεννόησης μεταξύ όλων των Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου καθώς μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Υπουργός Τουρισμού είχε δεσμευθεί γραπτά (απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα) ότι το έργο της θωράκισης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών των Λημνιών, θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Επίσης χτες είχα κι εγώ τηλεφωνική συνομιλία με την κα Υπουργό για το ίδιο θέμα. Με αυτήν την αφορμή, θα ήθελα να επαναφέρω την πρόταση για την καθιέρωση τακτικών συναντήσεων μεταξύ Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου προκειμένου οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο μέλλον να πραγματοποιούνται συντονισμένα και να επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019