Ναι σε νέα Δομή για να κλείσει η ΒΙΑΛ

Σταμάτης Κάρμαντζης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 26/01/2021 - 13:41

Να δούμε την αλήθεια κατάματα προέτρεψε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί επικεντρώνοντας στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, συντασσόμενος με τη θέση της Κυβέρνησης που εκφράζεται δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας δομής για παραμονή λίγων μηνών, των παράνομα εισελθόντων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

«Δεν αποδεχόμαστε δομή 7.000 ατόμων», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε αποδεκτό αριθμό φιλοξενίας μεταναστών, σημείωσε ωστόσο ότι εκείνο που προέχει είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και αυτό θα γίνει με τη δημιουργία μιας νέας δομής, εκτός αστικού ιστού, που θα είναι κλειστή το βράδυ και ελεγχόμενη.

Και όταν επιχειρήθηκε η δομή καραντίνας υπήρχε ξεσηκωμός, είπε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, υποστηρίζοντας όμως ότι με την λειτουργία της δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και επιτεύχθηκε ο στόχος που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει και για το κατά πόσον η θέση του παρεκκλίνει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αναφέρεται στη δημιουργία μιας και μόνο δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση με χωρητικότητα 500 ατόμων.

Αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα για να μην μετακινηθούν μετανάστες στην περιοχή τους, είπε, σημειώνοντας ότι αν αυτές εφαρμόζονταν θα είχαμε χιλιάδες στα νησιά.

«Το σωστό και το δίκαιο είναι να κλείσε η ΒΙΑΛ, να γίνει μια δομή κι ας μην έχει κανέναν μέσα», τόνισε αναφέροντας τα παραδείγματα των δημάρχων των άλλων νησιών που προχωρούν οι δομές.

«Δεν υπολογίζω το πολιτικό κόστος», σχολίασε συμπληρώνοντας ότι εκείνο που προέχει -και εκεί θα αποδειχθεί αν πέτυχε- είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και του τόπου.

«Η θέση μου είναι σταθερή και απαρέγκλιτη», είπε, κάνοντας αναδρομή από το 2015, όταν υπηρετούσε στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, θυμίζοντας την πρότασή του για το «18», λύση -που όπως τόνισε- λόγω αστοχιών δεν κατέστη δυνατή.

Επί του προκειμένου και όσον αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κι αν χρειάζεται το θέμα της δημιουργίας νέας δομής να επανέλθει στο Σώμα απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να φέρει το θέμα προς συζήτηση.

«Δεν μιλάμε για δημοτικό χώρο, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε», ανέφερε και έβαλε κατά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι επιδιώκουν το χάος. Μάλιστα μίλησε για αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που οι παρατάξεις θέλουν να εφαρμόζουν «α λα καρτ», λέγοντας ότι απόφαση έλαβε το Σώμα για τη μονάδα αφαλάτωσης στον Βροντάδο την οποία τώρα αμφισβητούν παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Είναι -υπογράμμισε- ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα και ευθύνη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο -ανέφερε- υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα και να προτείνουν λύσεις.

«Γι’ αυτό», συνέχισε, «χαιρετίζω την απόφαση των τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Καλογήρου που πήραν θέση αφού αποσυμφορηθεί η ΒΙΑΛ να μιλήσουν για νέα δομή».

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε, τέλος, και για το εάν σκοπεύει ο Δήμος να καταθέσει έφεση επί της δικαστικής απόφασης για επιστροφή της ΒΙΑΛ, λέγοντας ότι θα επιλέξει τη λύση εκείνη που δεν θα επιφέρει νέα καθυστέρηση στη διαδικασία (ενδεχομένως αγωγή), δεσμευόμενος – σε περίπτωση που δικαιωθεί ο δήμος στη διεκδίκηση αποζημίωσης- τα χρήματα να διατεθούν για τις πληγείσες περιοχές του Χαλκειούς και των Καμποχώρων.

nea_kleisti_domi_gia_na_kleisei_i_vial

Σχετικά Άρθρα