Ναι στη Δομή απομόνωσης κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευθύνη της Κυβέρνησης

Παρ, 10/04/2020 - 06:49

 

Μετά από αρκετό προβληματισμό το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου κατέληξε στο αυτονόητο, ότι χρειάζεται Δομή απομόνωσης για νεοεισερχόμενους μετανάστες – πρόσφυγες στο νησί μας, ώστε αυτοί να μην συγχρωτιστούν με τους παραμένοντες στην ΒΙΑΛ.

Αυτό ψήφισαν οι παρατάξεις του νυν και του πρώην Δημάρχου, κάτι που συνοψίζεται στην παρακάτω απόφαση.

 

"Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καταστάσεων η παράταξη “Σύμπραξη Δημιουργίας” προτείνει ο χώρος του περιορισμού προσφύγων και μεταναστών λόγω της πανδημίας να έχει αυστηρά προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην παρουσιάσει μορφή δεύτερης δομής αλλά να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα.

Η επιλογή του χώρου με διαφανείς διαδικασίες που θα συνάδει με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και λειτουργία του, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η ενέργεια αυτή να συνδεθεί με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου και με την αναγκαία στελέχωσή του καθώς και με την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου που να οδηγεί στο κλείσιμο του.

Αυτό εξάλλου προτρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτό να συνιστά μία εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας τέλεια η πρόταση έλαβε 19 ψήφους σε σύνολο 38 ψηφισάντων".

 

Η πρόταση της παράταξης του Κ. Τριαντάφυλλου ήταν η εξής:

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εμμένει στην προηγούμενη απόφαση του για καμία νέα δομή στη Χίο. Καταδικάζει την μέχρι σήμερα αδιαφανή διαδικασία και απαιτεί ενίσχυση νοσοκομείου της Χίου.

Απαιτεί την υιοθέτηση των πρακτικών και των προτύπων που έχει επιλέξει η εθνική επιτροπή, ο ΕΟΔΥ, οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αθήνα και άλλους νομούς (π.χ Αττική, Ξάνθη κλπ), κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κατάλληλων καλά εξοπλισμένων χώρων και όχι στην δημιουργία νέας δομής .

Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα προκύψουν μέσα από δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες (δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Απαιτεί την ολοκληρωτική αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ."

Η πρόταση του Συνδυασμού του Γιάννη Καραβασίλη ήταν η εξής:

 

«Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής».

 

Τέλος η «Χιακή Συμπολιτεία» και το «Δίκτυο Πολιτών» συμφώνησαν με πρόταση της ΛΑΣ, η δομή Απομόνωσης να μην έχει προσωρινό και όχι χαρακτηριστικά δεύτερης δομής.

Πρότειναν να χρησιμοποιηθεί ξενοδοχειακή μονάδα, ενίσχυση του Σκυλίτσειου και σταδιακή αποσυμφόρηση και κλείσιμο της ΒΙΑΛ, καταδικάζοντας κάθε αδιαφανή διαδικασία.

Αναλυτικά η θέση της ΛΑΣ ήταν η εξής: 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η ύπαρξη χώρου καραντίνας λόγω της πανδημίας πρέπει να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μη συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ύπαρξη δεύτερης δομής  στη Χίο .
Να ισχύσει, ό τι ισχύει για όλους τους Έλληνες και ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα και είναι απαραίτητη η καραντίνα , δηλαδή διαμόρφωση με επιστημονικούς όρους χώρου καραντίνας σε ξενοδοχειακή μονάδα , όπως έγινε στη Θράκη , Αθήνα κλπ.
Να συνδέεται αυτή η ενέργεια με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου με την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ και με τις 7 κλίνες,  με άμεσες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και ενίσχυση υλικών σε γάντια , μάσκες , αναπνευστήρες κλπ.
Με την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον υπερπληθυσμό και την ενίσχυση του ΚΥΤ σε Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες , όσο και για το προσωπικό που δουλεύει εκεί συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού αστυνομίας και λιμενικού.Τέλος να συνδέεται με την προοπτική κλεισίματος της ΒΙΑΛ

Καταδικάζουμε όλες τις αδιαφανείς διαδικασίες και που ακολουθεί στο θέμα αυτό  μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

 

Σχετικά Άρθρα