Χίος, Πέμπτη 6 Αυγούστου

N.Μηταράκης: Τιμώ την ψήφο σας με σκληρή δουλειά

Δήλωση του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου, Βουλευτή Χίου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 07/07/2020 - 11:07

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φίλες και φίλοι, αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των τελευταίων 12 μηνών. Μια δύσκολη περίοδο, στην οποία η χώρα είχε την τύχη να έχει στο τιμόνι της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βγήκαμε το 2019 από την πολύχρονη οικονομική κρίση, επιστρέψαμε στην κανονικότητα ως χώρα. Δανειζόμαστε πλέον χωρίς επαχθείς όρους για την κοινωνία.

Παράλληλα, παρότι βιώσαμε μια έντονη πίεση στα εθνικά μας σύνορα, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πρόκληση.

Και σήμερα, βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο μεταναστευτικό. Με μηδενικές ροές στη Χίο το τελευταίο τρίμηνο, με μείωση των ροών κατά 92% το ίδιο διάστημα σε όλη την επικράτεια. Με μεταφορά από τα νησιά μας 17 χιλιάδων ατόμων το 2020, ενώ είχαν φύγει μόνο 7 χιλιάδες το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, οι αποφάσεις ασύλου που εκδώσαμε, αυξήθηκαν κατά 88% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με πέρυσι. Ο συνδυασμός της μείωσης των ροών και της επιτάχυνσης του ασύλου, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε συνολικά μείωση των δομών εντός του έτους σε όλη την επικράτεια, καθώς και μείωση του μεγέθους των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά μας.

Και επιτέλους, με σοβαρότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ΒΙΑΛ το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για τα Καμπόχωρα, με έμφαση στη βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας και των κατοίκων της Χίου αλλά και των διαμενόντων. Αφήνοντας πίσω μας τα πάθη των προηγούμενων μηνών και τα δυσάρεστα γεγονότα που βιώσαμε. Γεγονότα για τα οποία έχω από καιρό εκφράσει τη βαθύτατη λύπη μου.

Βιώσαμε την κρίση της πανδημίας και την ξεπεράσαμε χωρίς επιπτώσεις στην υγεία για τις Χιώτισσες και τους Χιώτες, και, κυρίως, χωρίς κανένα κρούσμα στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα πέντε νησιά του Αιγίου.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, καθώς η πανδημία επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Και η Κυβέρνηση καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη Χίο, υλοποιούνται κρίσιμες υποδομές, τις οποίες δεσμεύομαι να ολοκληρώσουμε σε αυτή την τετραετία.

To αεροδρόμιο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Επιτέλους, εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι και άναψε το πράσινο φως για την πρόοδο των εργασιών. Ολοκληρώνονται τώρα οι μελέτες, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου ώστε να γίνει φέτος η προκήρυξή του. Για να δούμε τις μπουλντόζες να ξεκινάνε.

Όπως σύντομα θα προκηρυχθεί και το Νέο Δικαστικό Μέγαρο. Αφού ολοκληρώθηκε το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου, διαδικασία που εκκρεμούσε από το 2015 όταν και είχε αποφασισθεί η λύση της εργολαβίας. Μάλιστα προ ημερών, ξεπεράστηκε και το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό του χώρου, καθώς ανανεώθηκε η παραχώρηση της έκτασης εντός της οποίας ανεγείρεται το κτίριο. Έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.

Αναφορικά με το παλαιό κτίριο, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη για την αποκατάσταση των προβλημάτων του υφιστάμενου κτηρίου. Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση αυτού του έργου και αναμένουμε την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας που θα επιτρέψει την εκκίνηση των εργασιών.

Πρόοδο βλέπουμε και στο Φράγμα «Κόρης Γεφύρι». Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επανεκκίνηση του έργου και ο απαραίτητος έλεγχος της υφιστάμενης κατασκευής.

Τα επόμενα χρόνια φίλες και φίλοι, η Χίος θα εκπέμπει μια πολύ διαφορετική, μια πολύ καλύτερη εικόνα διεθνώς. Με ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων από τη μεταναστευτική κρίση που μας βαραίνουν από το 2015. Με έργα πνοής, αυτά που συζητάμε για δεκαετίες και πλέον ξεκινάνε.

Το 2019 με τιμήσατε για δεύτερη φορά με την ψήφο σας. Και θέλω να ξέρετε ότι αυτή τη βαριά ευθύνη την τιμώ καθημερινά με τη δική μου σκληρή δουλειά. Με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Χίου.

Είμαι και θα παραμείνω κοντά σας. Στα εύκολα αλλά ειδικά στα δύσκολα.

Ζήσαμε μια δύσκολη περίοδο, με έντονα συναισθήματα. Ξεπεράσαμε όμως τα προβλήματα.

Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, προ πάντων συνεχίζουμε μαζί».

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Τετ, 05/08/2020 - 18:06

 Με «οριστική» αναστολή της λειτουργίας του βρίσκεται αντιμέτωπο το Εργαστήριο Απεικονιστικής Ιατρικής του Νοσοκομείου της Χίου,  του μοναδικού δημόσιου που διαθέτει σήμερα το Νησί μας, καθώς οι τρείς  εναπομείναντες ιατροί του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με  την επικείμενη συνταξιοδότηση  ενός εκ των τριών γιατρών του.

       Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η τεράστιες λίστες αναμονής στα ραντεβού του αξονικού, μαγνητικού τομογράφου και του τμήματος υπερήχων οι οποίες έχουν συμπληρωθεί ως και το τέλος Δεκέμβριου του 2020, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες εξετάσεις από το νέο έτος!!!

       Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε ακτινοχειριστές είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων, αφού οι 8 μόνιμοι ακτινοχειριστές του καλούνται να καλύψουν πέρα από την 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου 7 διαφορετικά πόστα (ακτινολογικό, μαγνητικό, αξονικό, μαστογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, χειρουργείο και φορητό ακτινολογικό μηχάνημα ).

       Η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτεται μόνο από ένα χειριστή, ο οποίος υποχρεούται να   έχει παράλληλα υπό την εποπτεία του πολλαπλούς χώρους ευθύνης (ακτινογραφικό μηχάνημα, αξονικό  τομογράφο, φορητό ακτινολογικό μηχάνημα).  Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση των περιστατικών αυξάνει δυσανάλογα τον φόρτο εργασίας, καθώς  και την ασφαλή διενέργεια των εξετάσεων.

      Να σημειωθεί ότι, η προκήρυξη 2Κ/2019 δεν προσθέτει κανένα νέο μόνιμο υπάλληλο, αφού επί της ουσίας αντικαθιστά ισάριθμο αριθμό  επικουρικού προσωπικού, ωστόσο η διαδικασία επιλογής προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ στη νέα προκήρυξη 6Κ/2020 δεν υπάρχει ούτε μια θέση ακτινοχειριστή  για το Νοσοκομείο της Χίου, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του σωματείου μας προς το Υπουργείο Υγείας, την 2η ΥΠΕ και την διοίκηση του Νοσοκομείου για τα οξυμένα προβλήματα του εργαστηρίου.     

       Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων!!!   

       Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του  νοσοκομείου μας, αφού σήμερα σύμφωνα με τον ανεπαρκή οργασμό του στις 214 θέσεις που προβλέπονται για τη νοσηλευτική υπηρεσία υπηρετούν 109 άτομα, στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.  Ενώ, στη νέα προκήρυξη 6Κ/2020 ο αριθμός των θέσεων που προβλέπονται για το νοσοκομείο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Χίου (νοσηλευτική,  διοικητική κλπ), αφού  δεν καλύπτουν ούτε καν τις θέσεις που κενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.  

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση. Γι’ αυτό, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πολιτική αυτή που τσακίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών με στόχο  να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων .    

Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Χίου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να ενισχυθεί άμεσα το εργαστήριο απεικονιστικής ιατρικής με μόνιμους γιατρούς και ακτινοχειριστές    

Ø Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την αναγκαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή,
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                     Κουβαρά Ολυμπία