Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Νότης Μηταράκης: Μεγάλο στοίχημα η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 10/09/2019 - 19:32

Την ανάγκη να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική χώρα για να έρθουν νέες επενδύσεις και να «ξεμπλοκάρουν» όσες βαλτώνουν εδώ και χρόνια,  υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή του ALPHA «Εκτός γραμμής» και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και παράλληλα η στήριξη της πλήρους απασχόλησης. 

«Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που δεν ξεκινούν και μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας. Αυτό που είπε πετυχημένα ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είναι ότι μειώνουμε φόρους, κάνουμε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στη χώρα, αλλάζουμε διαδικασίες, π.χ. μέσω της δημιουργίας του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Θέλω να πιστεύω ότι από το 2020 πολλές από αυτές τις επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μηταράκης, ενώ όταν εκλήθη να σχολιάσει βίντεο που προβλήθηκε για νέους πτυχιούχους που δεν βρίσκουν εργασία στο αντικείμενό τους, διερωτήθηκε: «Όταν δεν επιτρέπουμε ως χώρα οι επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, γιατί μας προκαλεί έκπληξη να δουλεύει ένας μηχανολόγος σε λαϊκή, αφού δεν υπάρχουν έργα;»

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, κρίσιμο θέμα αποτελεί το ποσοστό όσων εργάζονται με σχέση πλήρους απασχόλησης. «Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα για να μετατρέψουμε θέσεις εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα τώρα. Δεν είναι μόνο να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας από το 17% στο 16%». 

Για την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης», ο κ. Μηταράκης είπε:

«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπερδέψει τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε αυτή τη νομοθεσία. Αυτή η νομοθεσία ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, με εξαίρεση λίγες εβδομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Άρα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εφάρμοσε τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, δεν συμπεριέλαβε τέτοια διάταξη. Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης πράγματι αναφέρεται στη βάσιμη απόλυση ως αιτιολογία να μην δώσει καμία αποζημίωση. Δηλαδή σου δίνει δύο δυνατότητες: ή τον απολύεις χωρίς λόγο και του καταβάλλεις τη νόμιμη αποζημίωση, όπως ισχύει στην Ελλάδα ή έκανε κάτι “κακό” αυτός ο εργαζόμενος και δεν του δίνεις τίποτα. Το ελληνικό σύστημα τονίζει την ανάγκη να υπάρχει αποζημίωση. Αυτό λοιπόν που κάναμε με την επιστροφή στην παλαιότερη διάταξη είναι οποιαδήποτε απόλυση για οποιονδήποτε λόγο να καταλήγει στην καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Αν συντρέχουν πολλοί ειδικοί λόγοι καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, η ελληνική νομοθεσία είναι αυστηρή και υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Αλλά, κανείς εργαζόμενος δεν απολύεται χωρίς αποζημίωση». 
«Η ύπαρξη αποζημίωσης είναι ένα αντικίνητρο. Κανείς δεν απολύει  χωρίς λόγο αν χρειάζεται πράγματι έναν εργαζόμενο και δεν καταβάλλει κάποιους μήνες αποζημίωσης χωρίς λόγο. Για να γίνει μια απόλυση πάντα υπάρχει ένας λόγος. Καμία επιχείρηση δεν απολύει πληρώνοντας έξι μήνες αποζημίωση και παίρνει έναν άλλον για την επόμενη μέρα. Επίσης, αποτελεί αντικίνητρο στην πράξη η επιχείρηση να προσλαμβάνει μόνο ευκαιριακά.

Το κίνητρο μιας κοινωνικής πολιτικής είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και για να γίνει αυτό χρειάζονται και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Συνεπώς, όταν βλέπουμε στην ΕΡΓΑΝΗ τον Ιούλιο να αυξάνονται οι απολύσεις, ως αποτέλεσμα των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι καθόλου κοινωνικό. Τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι απολύσεις, τον Αύγουστο μειώθηκαν. Μπορεί να μην έχουμε στοιχεία πολλών μηνών, αλλά μόλις εφαρμόστηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης, η αγορά αντέδρασε αρνητικά και χάθηκαν θέσεις εργασίας. Ο Αύγουστος του 2019 είναι ο καλύτερος Αύγουστος εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης

Σχετικά με τα περί «ρήτρας εξαίρεσης» επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις, ξεκαθάρισε: « Η πρόθεση είναι να νομοθετήσουμε μια πολύ μικρή εξαίρεση για εταιρείες που βρίσκονται σε οργανωμένη αναδιάρθρωση,  που είναι στο όριο επιβίωσης και πιθανότητα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν αν δεν στηριχθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει πρόθεση γενικευμένης εξαίρεσης που να αλλάζει το πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων».

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε πως  το σχέδιο νόμου  για το νέο «επικουρικό», θα είναι έτοιμο μέχρι τον Νοέμβριο.
 

megalo_stoihima_i_dimioyrgia_poiotikon_theseon_ergasias_pliroys_apasholisis

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωσή της "Χιακής Συμπολιτείας" κατά νέου κλειστού κέντρου στο Αίπος
Τετ, 11/12/2019 - 11:11

Την γνωστή θέση της ενάντια στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων - μεταναστών επαναφέρει η δημοτική παράταξη της "Χιακής Συμπολιτείας", με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση Περιφέρειας και Δήμων.

Αναλυτικά επισημαίνει:

"Κυβέρνηση και τοπικές αρχές παίζουν ένα μακάβριο γαϊτανάκι με χιλιομετρικές αποστάσεις για το Γκουαντανάμο, την ντροπή – φυλακή της Χίου. Την μαύρη τρύπα που θα εξαφανίζει πρόσφυγες, οικογένειες, παιδιά. Κατατρεγμένους ανθρώπους που θέλουν να εξαποστείλουν στη μέση του πουθενά, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην παγωνιά και στο καμίνι του Αίπους.

Με ένα εξωπραγματικό κόστος (βορά των συμφερόντων) προτίθενται να κατασκευάσουν τη νέα σούπερ φυλακή, να στιγματίσουν το νησί μας.

Αντιταχθήκαμε από την αρχή στην αποτρόπαια ΒΙΑΛ, και σήμερα λέμε:

  • Απεγκλωβισμός των προσφύγων. Μετακίνηση στην ενδοχώρα. Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες προορισμού.
  • Όχι νησιά φυλακές – όχι κοινωνίες δεσμοφύλακες.
  • Αλληλεγγύη/ στήριξη / συμπαράσταση στους κατατρεγμένους που μας χτυπούν την πόρτα.

Πέρα από τις ανούσιες και με θολό και κατά βάθος ξενοφοβικό πλαίσιο  «κινητοποιήσεις» υπογραμμίζουμε:

Δεν φτάνουν οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί, ο νεογέννητος Ιησούς ήταν ένας προ αιώνων πρόσφυγας, οι αρχές της εποχής ήταν ο Ηρώδης, και οι απάνθρωπες εξουσίες.

Ουαί υμίν!"