Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Nότης Μηταράκης: "Αν υπήρχε η δομή στο Αίπος η ΒΙΑΛ θα είχε κλείσει"

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 10/07/2020 - 15:03

Την πεποίθηση ότι η νέα κλειστή Δομή στο Αίπος θα έκλεινε οριστικά την ΒΙΑΛ  ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι του 2020 μετέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το θέμα της Χίου σε σχέση με τα άλλα νησιά παραμένει ανοικτό και προσωπικά πιστεύω ότι αν είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός για το κλειστό κέντρο εκτός αστικού ιστού η ΒΙΑΛ, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι θα είχε κλείσει», συμπληρώνοντας ότι τα Καμπόχωρα συνεχίζουν να  σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος.

«Οι αλλαγές στην πολιτική, όπως η φύλαξη των συνόρων και η αποσυμφόρηση που γίνεται στα νησιά μας επιτρέπει να μιλάμε για μικρές κλειστές δομές, εκτός αστικού ιστού», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι «οι αποφάσεις για αυτό θα ληφθούν από τις τοπικές κοινωνίες».

« Η Χίος πρέπει να αναρωτηθεί αν η ανοιχτή ΒΙΑΛ είναι αυτό που της αξίζει. Αν είναι η βέλτιστη λύση για το νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι όπου λειτουργούν κλειστές δομές, για παράδειγμα στην Σαμο, οι ανοικτές κλείνουν ενώ αναφορικά με το μέγεθος της σχεδιαζόμενης δομής στο «17», ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την χωρητικότητα, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αριθμό διαμονής.

«Όταν σχεδιάζεις κάτι, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, είσαι υποχρεωμένος να προβλέψεις το πιο ακραίο σενάριο για να μην βρεθείς σε μια εικόνα όπως της ΒΙΑΛ που σχεδιάστηκε για 1000 άτομα και φιλοξενεί 5000», τόνισε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του υπουργείου παραμένει σε ισχύ.

Αναφερόμενος στην διαχείριση του Μεταναστευτικού ο υπουργός μετανάστευσης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθείται από την Κυβέρνηση λέγοντας ότι η αποσυμφόρηση προχωρά στα νησιά  αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς ανά περιοχή, αναλογικά με τον αριθμό μεταναστών που υπάρχει σε κάθε ΚΥΤ.

Παράλληλα αναφερόμενος στην Συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας για τις επιστροφές, ο κ Μηταράκης τόνισε ότι η συμφωνία είχε παγώσει λόγω κορωνοϊού και του κλεισίματος των συνόρων με την γείτονα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών στις τρίτες χώρες.

Ο Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο  και τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη με την ατζέντα να περιλαμβάνει ενημέρωση γύρω από τα τοπικά ζητήματα.

Στην συνέντευξη μπορεί να κυριάρχησε το μεταναστευτικό και η διαχείριση του ωστόσο ο βουλευτής Χίου αναφέρθηκε και σε μεγάλα έργα της Χίου όπως το Αεροδρόμιο και το Φράγμα τονίζοντας ότι το 2023 έργα που βαλτώνουν δεκαετίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.