Ο ΝΟΧ έστειλε το λιμάνι στα Μεστά!

Άρθρο του Χρήστου Παπαχρήστου
Τρί, 28/05/2024 - 06:09

Αναμφίβολα ευχάριστα ήταν τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων για την ανάπλαση του συγκροτήματος του ΝΟΧ. Οι δε συντελεστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων διότι τα έβαλαν με το τέρας του ελληνικού Δημοσίου και τα κατάφεραν! Το στοίχημα τωρα είναι το κατά πόσο όλο αυτό το εγχείρημα θα τελεσφορήσει. Μακάρι! Ίσως στο κομμάτι της χρηματοδότησης της ανάπλασης θα άξιζε να αναζητηθεί και κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που θα συμπληρώσει τις χορηγίες.

Κατά τα άλλα η κυριότερη παρελκόμενη είδηση έχει να κάνει με το λιμάνι της Χίου και το περιβόητο Master plan το οποίο παρουσιάσθηκε κακήν κακώς στη δύση της προηγούμενης δημοτικής θητείας. 

Τι έλεγε το master plan; Στο περίπου αυτά που πρότεινε ο Σταύρος Μιχαηλίδης πριν καμιά 20αριά χρόνια (στο πιο δύσκολο και πιο ακριβό). 

Τι μας είπαν οι υπεύθυνοι του ΝΟΧ σχετικά με το Master plan του λιμανιού;

Πως οι μελετητές λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και πως πρακτικά όλα είναι μετέωρα και υπό αναίρεση!

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Πως όλα αυτά που προτείνονται στο Master plan και που έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ χλωμό να υλοποιηθούν (τουλάχιστον σε αυτή τη ζωή), τώρα γίνονται ακόμα πιο απίθανα.

Θα πάρει το ρίσκο ο Δήμος και η Πολιτεία να έρθουν σε αντιπαράθεση και ενδεχομένως σε δικαστική διένεξη με τον ΝΟΧ για το νεο λιμάνι και να καθυστερήσουμε άλλα 10 χρόνια ή θα αντικρίσουμε επιτέλους την πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα είναι πως το λιμάνι της Χίου είναι μια χαίνουσα πληγή μέσα στον αστικό ιστό και μια τεράστια όχληση. 

Για ποιό τουρισμό και ποιά εστίαση μιλάμε όταν στην Προκυμαία περπατάς ή πίνεις τον καφέ σου με τα τριαξονικά να περνούν στα 2 μέτρα; Που από το θόρυβο αδυνατείς να καταλάβεις τι σου λέει ο διπλανός σου στο μισό μέτρο; Που βρωμάει παντού καυσαέριο; 

Έχουμε βάλει την τουαλέτα και τη σάλα στον ίδιο χώρο κι αυτό πρέπει να αλλάξει! Κι επειδή η σάλα δεν μπορεί να φύγει θα πρέπει επιτέλους να φύγει η τουαλέτα.

Η μόνη λύση;

Ο Δήμος Χίου να τολμήσει αυτό που προτείνεται εδώ και χρόνια και που θα μεταμορφώσει το νησί: Να μεταφέρει όλη την ακτοπλοΐα (πλην από/προς Οινούσσες, Ψαρά και Τουρκία) από την πόλη της Χίου στο λιμάνι των Μεστών."

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε μαζί με όλη την ομάδα της νέας δημοτικής αρχής, κλείστε τα αυτιά σας στις αντιδράσεις, σχεδιάστε αυτό που πρέπει να γίνει (π.χ σωστή συγκοινωνία από/προς Λιμάνι Μεστών, αίθουσα αναχωρήσεων κλπ), συννενοηθείτε με την ακτοπλοϊκή εταιρεία και κάν'τε το! Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία.

Χρήστος Παπαχρήστου

28.05.2024

 

Σχετικά Άρθρα