Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

ΟΧΙ στην υπερδομή στο Αίπος και απόφαση μεταφοράς μηχανημάτων στο 17

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 21/02/2020 - 22:32

Χρειάστηκαν 3 ώρες συνεδρίασης για να αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων με όλα τα μέσα που διαθέτει, την ανάληψη δράσεων προς υποστήριξη των αποφάσεων του, εκφράζοντας την αντίθεσή του, στη δημιουργία δομής στη Χίο και την αντίθεση στη συνέχιση της λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ.

Παράλληλα αποφάσισε αντισταθμιστικά μέτρα μέσω της προστασίας της φύσης, με προγράμματα αυτεπιστασίας, ώστε νομικά να υπάρχει κάλυψη για τη μετακίνηση μηχανημάτων στην περιοχή που θα εμποδίσουν την έναρξη εργασιών στο "17".

«Να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όλο αυτό και να αφήσουμε έξω ότι μας χωρίζει», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διγλωσσία της Δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Προτείνουμε ο Δήμος Χίου να είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων με κάθε κόστος», ανέφερε ο Κώστας Τριαντάφυλλος ενώ για προάσπιση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου με κάθε τρόπο έκανε λόγο ο Μανώλης Βουρνούς.

Στο ίδιο πλαίσιο της προάσπισης των ειλημμένων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κινήθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις  με τον Γιάννη Καραβασίλη να τονίζει ότι αυτό που ζητούν τα νησιά είναι η ίδια αντιμετώπιση με την περιοχή του Έβρου και τον Μάρκο Σκούφαλο να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση  τονίζοντας ότι «έχει επιλέξει την σύγκρουση με την κοινωνία».

«Στον παραλογισμό της κυβέρνησης να βάλουμε τα σώματα μας», υπογράμμισε ο Μανώλης Στάθης με τον Δημήτρη Αντωνόγλου να συμπληρώνει ότι στις κινητοποιήσεις του λαού πρέπει να μπαίνουν μπροστά οι εκπρόσωποι του.

Στην συνεδρίαση ήταν παρόντες ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης που αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν επιτάσσει εκτάσεις για δημιουργία δομών στην ενδοχώρα, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος που κάλεσε όλους να δώσουν την μάχη για κλείσιμο των υφιστάμενων δομών και την  αποτροπή δημιουργίας νέων.

 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έφερε χειροκρότημα αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων του Χαλκειούς, που ένιωσαν αδικημένοι από την αντιμετώπιση τους όλο αυτό το διάστημα, ζητώντας επιτακτικά να οριστούν τα μέτρα που  θα λάβει ο Δήμος προκειμένου να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Κατά την διάρκεια της ήρεμης, παρά τον κόσμο συνεδρίασης, διάχυτη ήταν η δυσπιστία  όλων απέναντι στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού αλλά και η καταδίκη της επίταξης  που έγινε προκειμένου  αυτός να εφαρμοστεί.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Δευ, 30/03/2020 - 22:51

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ,για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου ,για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων .
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής,κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού..Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες ) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους , σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον .