Οι Τούρκοι ζητούν…εκκένωση της Χίου!

ΜΗΣΤΟΤΑΚΗΣ: Ούτε συζήτηση για αποστρατικοποίηση!
Τετ, 16/09/2020 - 14:52

 Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, συνεχίζει την προκλητικότητα, παρουσιάζοντας δηλώσεις κύριων εκπροσώπων ακραίων θεωριών και διεκδικήσεων κατά της χώρας μας, όπως είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ.

Με τίτλο «Τα νησιά πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία: τα χωρικά ύδατα της Χίου ανήκουν στην Τουρκία» ο Γιαλίμ, ισχυρίζεται προκλητικά πως η κυριαρχία και ιδιοκτησία της περιοχής όπου δήλωσε η Ελλάδα πώς θα κάνει άσκηση, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η περιοχή ΑΟΖ, ανήκουν στην Τουρκία. Δήλωσε συγκεκριμένα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης: «Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση του 1914 των έξι Μεγάλων Κρατών και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας. Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς» αναφέρει ο Γιαλίμ, φτάνοντας προκλητικά στο σημείο να ζητήσει την… εκκένωση εννέα ελληνικών νησιών και παράδοσή τους στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9 νησιά που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες. Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία».

«Αποκλεισμός των Στενών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τουρκιγιέ, που τονίζει προκλητικά πως η Τουρκία όχι μόνο έχει δικαίωμα να αποκλείσει τον Βόσπορο, αλλά να προχωρήσει ακόμη και στον αποκλεισμό ελληνικών νησιών, που -όπως ισχυρίζεται- στρατικοποιήθηκαν, αποκόπτοντάς τα από την Αθήνα. Το δημοσίευμα επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας» και δικαιώματος αυτοάμυνας της Τουρκίας, προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα και να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
 

Με την πρόσφατη κρίση Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών έχει γίνει «σημαία» για την τουρκική πλευρά, που επικαλείται διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο πως θα προσπαθήσει να το θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον αρχίσουν με την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε πως: «Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών» και πως ένα τέτοιο θέμα ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και ούτε πρόκειται ν’ αποτελέσει.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

 

 

Σχετικά Άρθρα