Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

Ωρα ΜΗΔΕΝ για τις προσφερόμενες Δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο νησί μας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Πέμ, 31/01/2019 - 15:24

Η Ελλάδα σήμερα και κατά συνέπεια η Χίος - μετά το τέλος των μνημονίων, κατά ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση – εισέρχεται δήθεν «εις την κανονικότητα».

Δέκα χρόνια πέρασαν από την πρωτόγνωρη και βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση που έπληξε και την χώρα μας και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, συνεχίζουν να βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις που αντί να αμβλύνονται, αντιθέτως, χειροτερεύουν!!!

Οι μισθολογικές απώλειες, η υποστελέχωση, η μειωμένη χρηματοδότηση του οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου από το υπουργείο, οι κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου με τα γνωστά προβλήματα και τις συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις. Η ανύπαρκτη υποδομή ορισμένων τμημάτων που παρά την πρόσφατη πρόσληψη κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως του αγγειοχειρούργου και του νευροχειρούργου καθιστούν προβληματική τη διενέργεια επεμβάσεων, είναι ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που καθημερινά όλο το προσωπικό, αλλά και οι πολίτες της Χίου, αντιμετωπίζουν. Προβλήματα σημαντικά που καμία κυβέρνηση ή διορισμένη Διοίκηση, έως σήμερα δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα

Το Νοσοκομείο, το Κ.Υ. Πυργίου καθώς και τα Αγροτικά Περιφερικά Ιατρεία του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση προϊούσας αποσύνθεσης.

Γενάρης του 2019και το Νοσοκομείο βρίσκεται να αντιμετωπίζει τα πολυπληθή και ιδιαίτερα σύνθετα ιατρικά συμβάντα των συμπολιτών μας, με κτιριακές υποδομές του προηγούμενου αιώνα, με πρόχειρες κατασκευές, όπως προκάτ οικίσκους και χρυσοπληρωμένες μεν, ανολοκλήρωτες δε, εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να εξυπηρετηθούν επαρκώς τα καθημερινά πολλαπλά περιστατικά.

Συνέπεια των ρυθμών χελώνας στην υποτιθέμενη προσπάθεια αποκατάστασης της παλιάς πτέρυγας παθολογικής – χειρουργικής, μας καθηλώνει στην τραγική καθημερινή πραγματικότητα μέσα σε ερειπωμένα κτίρια, να γίνονται, αναγκαστικά, ιατρικές πράξεις.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η διορισμένη Διοίκηση του Νοσοκομείου και όλοι οι υπεύθυνοι που κρύβονται πίσω από την μακρόσυρτη γραφειοκρατική αλληλουχία των χρονοβόρων διαδικασιών, έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ώστε το ταχύτερο δυνατό, αν όχι, χθες, να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μελέτη & δημοπράτηση των έργων, δίχως καμία άλλη αναβολή.

Είναι απαράδεκτη και τραγική η διασπορά των περιστατικών της παθολογικής κλινικής σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι ασθενείς περιμένουν στα επείγοντα, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, καταλήγουν σε κάποιο ράντζο της Παθολογικής!!

Σε αυτόν τον καθημερινό κυκεώνα, οι νοσηλευτές, οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό δίνουμε το δικό μας αγώνα! Πασχίζουμε καθημερινά να κρατήσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε αξιοπρεπή επίπεδα για τους πάσχοντες και να εκτελέσουμε με συνέπεια το καθήκον μας προς στους συνανθρώπους μας!

Οι δαπάνες για την υγεία, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα από την Κεντρική Κυβέρνηση, παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του βαθμιαία γηράσκοντος πληθυσμού της Χώρας μας.

Τα λαϊκά στρώματα λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, της ανεργίας , των χαμηλών εισοδημάτων και μην έχοντας άλλη εναλλακτική πρωτοβάθμια περίθαλψη, τόσο στα χωριά όσο και στην πόλη, συρρέουν καθημερινά στο Νοσοκομείο για υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, η προσφυγική κρίση δημιουργεί περαιτέρω επιβάρυνση της νοσοκομειακής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι στην υγεία υπερβάλλουν εαυτούς, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις άνισες διαμορφούμενες συνθήκες και να σταθούν στο ύψος των αναγκών της υγείας του Λαού.

Ο ΣΕΣΝΟΧ κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου! Πριν ακόμα, την κατάρρευση της στέγης της παθολογικής κλινικής. Αλλά οι κυβερνώντες και όλοι όσοι εξυπηρετούν τις πολιτικές τους , κωφεύουν σκόπιμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές της ΕΕ που υπηρετούν πιστά, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της υγείας και βάζουν σε κίνδυνο την περίθαλψη των συμπολιτών μας.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την άθλια πραγματικότητα!

Η παθολογική και οι λοιπές κλινικές να ασφυκτιούν, η μαιευτική να γεμίζει νερά, οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται.

Απαιτούμε την εδώ και ΤΩΡΑ χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαιτούμε την άμεση αποπεράτωση της Παλαιάς Παθολογικής Κλινικής .

Απαιτούμε οι συνάνθρωποι μας να έχουν δωρεάν, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη! Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα.

Απευθύνουμε κάλεσμα κοινωνικής συλλογικής συμπόρευσης προς όλα τα Σωματεία του Νομού, να γίνουν συνοδοιπόροι μας στον αγώνα μας για δωρεάν υγεία για όλους !!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΑΜΠΑΔΟΧΥΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ         ΚΟΥΒΑΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 18/07/2019 - 17:30

Αξιοποίηση των Βάσεων για εξασφάλιση από τις ΗΠΑ αποτροπής μιας τουρκικής επίθεσης στο Αιγαίο -  σταδιακή αποδέσμευση από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς -  ανάπτυξη ενός συστήματος Παλλαϊκής Άμυνας χωρίς εθνοφυλετισμό -  αποφυγή παρορμητικών ενεργειών ανεξέλεγκτων προσώπων -  συντονισμό των αδελφών μας κυπρίων με το  «εθνικό κέντρο- Αθήνα», ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια ανάφλεξη από έναν «ενεργειακό μεγαλοϊδεατισμό».

Αυτό το στρατηγικό πεντάπτυχο  ανέπτυξε ο Κώστας Μαρδάς, βάσει του πρόσφατου βιβλίου του ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, καλεσμένος στο αθηναϊκό κανάλι ΑΡΤ , την Τετάρτη .

Ο συμπατριώτης μας , κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ,  αφού χαρακτήρισε τις κυρώσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης «χάδι» μπροστά στο μέγεθος της προσβολής,  μίλησε για «παραμύθιασμα από Τσίπρα- Αναστασιάδη σχετικά με τις… ισχυρές συμμαχίες που θα εμπόδιζαν τους Τούρκους». 

   Και ανέδειξε το ανησυχητικό γεγονός των ελληνοκυπριακών λαθών :

« Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, μήτε η Ρωσία, μήτε ο ΟΗΕ, αναγνωρίζουν στις ανακοινώσεις τους την νομιμότητα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μιλούν γενικά για «Ανατολική Μεσόγειο» και «διεκδικούμενα κυπριακά ύδατα». Διότι η Λευκωσία , δρώντας πέραν των δυνάμεών της,  όχι μόνο δεν εξασφάλισε την αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ αλλά και δεν οριοθέτησε τη θαλάσσια  πλευρά προς την Τουρκία  και προς τη Συρία, δίνοντας- χωρίς, βέβαια,  να το θέλει-  πάτημα σε …εχθρούς, φίλους και συμμάχους, να ανεχθούν την πολιορκία της Μεγαλονήσου από τρία τουρκικά πλοία γεωτρύπανα και ένα ερευνητικό και έπεται και τέταρτο …».

Παραδεχόμενος πως, πράγματι, οι δαιμόνιοι Κύπριοι έφεραν τους κολοσσούς Exxon Mobil , Νοble Energy  στα οικόπεδα 10 και 12 ,  επεσήμανε   ότι – εκτός απροόπτου - έφθασαν στο όριό τους προκαλώντας την , μέχρι πρότινος, σύμμαχό τους Ρωσία. Γιατί; Διότι στο πολυδιαφημισμένη νομοσχέδιο του αμερικανού φιλέλληνα Μενέντεζ, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην ελεύθερη Κύπρο, μπήκε τελευταία στιγμή τροπολογία η οποία ορίζει ότι για να γίνει αυτή η άρση, πρέπει η κυβέρνηση της Κύπρου να επιβάλλει εμπάργκο στα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που ανεφοδιάζονται από τα κυπριακά λιμάνια, δρώντας στην Ανατολική Μεσόγειο!

 «Δυστυχώς στα ελληνικά μίντια έχει περάσει στο… ντούκου αυτή η είδηση», παρατήρησε ο Κώστας Μαρδάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται στον κλασικό τίτλο… «χαστούκι στον Ερντογάν!»… Μόνο που, από τα πολλά χαστούκια που του έχουν δώσει,  θα έπρεπε να είχε πέσει λιπόθυμος…».

Για την αποκοπή της Τουρκίας από την αγορά των F-35, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν έχασε στρατηγικά, αλλά προοπτικά θα βρεθεί κερδισμένος οικονομικά, καθώς δικαιούται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από διαφυγόντα κέρδη ύψους 9 δις δολαρίων!

Σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, τόνισε πως πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους, ότι δεν υπάρχει λόγος να  … φιλοξενούμε πέντέξι Βάσεις, μέσω των οποίων βομβαρδίζουν τον μισό πλανήτη, προκαλώντας κύματα κατατρεγμένων και να αφήνουν ανεξέλεγκτη την Τουρκία να ετοιμάζει επίθεση στο μέτωπο Κύπρος- Αιγαίο … «Φονιάδες των λαών… σας ευχαριστούμε που μας σώσατε από την υπαγωγή της Ελλάδας το 1949 στο σοβιετικό μπλοκ, αλλά το κάνατε για να μας μετατρέψετε σε στρατιωτικό προτεκτοράτο !». 

Προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα ανέτοιμη σε μια τουρκική ενέργεια , πρότεινε να ακολουθηθεί το σουηδικό μοντέλο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης  που προβλέπει ετήσια ολιγοήμερη επανεκπαίδευση ανδρών και γυναικών στα όπλα και στις υπηρεσίες,  αντιστοίχως.   

Όσο για τους παρορμητικούς παράγοντες, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Χίου , στηλιτεύοντας, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη θέση του από την εκκλησία στα Ψαρρά, για μια ελληνική απάντηση με το… «γεωτρύπανο» του μπουρλοτιέρη Κανάρη, επισημαίνοντας πως τέτοιες πολεμικού χαρακτήρα αναφορές και μάλιστα μέσα στο ναό, εκ του ασφαλούς, από αναρμόδια χείλη, δημιουργούν πολεμική έξαψη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της  αδύναμης- ακόμη -  χώρας μας…