Χίος, Τετάρτη 15 Αυγούστου

Παραμένει χωρίς πυρασφάλεια η ΒΙΑΛ

Πέμ, 08/02/2018 - 19:02
Παγχιακή

Το επισημαίνει νε ανακοίνωση της η παγχιακή επιτροπή αγώνα για το προσφυγικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Στις 17/10/2015, η Ύπατη Αρμοστεία προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή της Ύδρευσης και Αποχέτευσης, και κυκλοφορεί σχέδια με αποτυπωμένη την χωροθέτηση των κοντέινερ, στη ΒΙΑΛ. Ο χώρος της ΒΙΑΛ παραχωρήθηκε από τον Δήμο Χίου στις 7/1/2016, ενώ η μελέτη ήταν έτοιμη 2,5 μήνες πριν (!) υποδηλώνοντας ξεκάθαρα το ποιος κάνει κουμάντο στο νησί.

Στη φωτογραφία, το σημείο που δείχνει το πάνω κόκκινο βέλος είναι αυτό που προβλεπόταν από την μελέτη να γίνεται η συλλογή ακαθάρτων .

Από τις σημερινές φωτογραφίες (κάτω από τον μεγεθυντικό φακό), είναι εμφανές ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη αλλά αντίθετα ο υποτιθέμενος χώρος συλλογής είναι αυτός που τώρα έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να τοποθετηθούν τα νέα κοντέινερ! Ο ίδιος χώρος αποτελεί την περιμετρική ζώνη πυρασφάλειας για τον καταυλισμό η οποία με την εγκατάσταση νέων οικίσκων εκμηδενίζεται.

Έχουν γίνει αυτοψίες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (9/5/2016, 24/4/2017) με πιο πρόσφατη αυτήν στις 27/10/2017. Σε όλες αναφέρεται ότι υπάρχει ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ για την υγεία αυτών που διαμένουν η εργάζονται στην ΒΙΑΛ αλλά και για την Δημόσια Υγεία γενικά. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας επίσης γι αυτές τις εγκαταστάσεις που "αποθηκεύονται" άνθρωποι σε λαμαρινένια κουτιά δεν υπάρχει.

Παρά την νοσηρή και επικίνδυνη αυτή κατάσταση, μόλις τέσσερις ημέρες μετά (1/11/2017) η Ύπατη Αρμοστεία αποφασίζει με προκήρυξη της σαν να βρίσκεται σε αφρικανική χώρα τσαλαπατώντας τους νόμους, την επέκταση της ΒΙΑΛ χωρίς καμία αδειοδότηση, με τα λύματα να τρέχουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ακόμα και σήμερα.

Έχουν πληρωθεί μελέτες που δεν εφαρμόστηκαν, υπάρχουν άνθρωποι που παρέλαβαν ως καλώς εκτελεσμένα τα διάφορα έργα, ενώ κάποιοι αναλαμβάνουν χρέη διοίκησης η διαχείρισης της ΒΙΑΛ γνωρίζοντας την τραγική αυτή κατάσταση .

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό κ. Μουζάλα, τον Υφυπουργό, τον Διοικητή της ΒΙΑΛ και τους προκατόχους του, αλλά και όλους γενικά τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι μένουν παγερά αδιάφοροι μπροστά στις άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες που επικρατούν και ζητάμε την άμεση επέμβαση Εισαγγελέα και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας (Υγιεινής & Αγροτικής Ανάπτυξης) . Είναι όλοι συνυπεύθυνοι για την εμμονική επιθυμία της διόγκωσης ενός παράνομου και επικίνδυνου καταυλισμού που δεν διαθέτει καμία απολύτως άδεια . Δεν απευθυνόμαστε αυτήν την φορά στον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αφού τηρώντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει θα προτιμήσει να κρυφτεί ακόμη μία φορά ενώ συντελείται η καταστροφή του τόπου του.

 

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 15/08/2018 - 06:26
Στην αγκαλιά των δικών τους

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στις 03:20 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, βάζοντας τέλος στον απίστευτο Γολγοθά που έζησαν από τις 2 Μάρτιου.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Τους δύο στρατιωτικούς υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής. Άγημα της στρατονομίας παρατάχτηκε προκειμένου να τους αποδώσει τιμές.

Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα και εν συνεχεία παρουσιάσθηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οι  Μητρετώδης και Κούκλατζης αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, που με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της ανακούφισης βλέποντας ξανά, τα παιδιά τους στην Ελλάδα. 

Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου». «Θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ' αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ' αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους. Είπε ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν». Υπογράμμισε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Ο Άγγελος Μητρετώδης είπε «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πριν τα μεσάνυχτα, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer με προορισμό αεροδρόμιο στην περιοχή της Ανδριανούπολης. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρος. Εκεί κατέφθασαν οδικώς από την Ανδριανούπολη οι δύο στρατιωτικοί τους οποίους συνόδευε η πρόξενος της Ελλάδας. 

Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Οι Μητρεώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις. Στην συνέχεια με μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άγνωστο που, όπου θα καταθέσουν λεπτομερώς για όλα όσα συνέβησαν.

Πηγή: http://www.skai.

i_afixi_ton_2_ellinon_stratiotikon_sto_aerodromio_tis_thessalonikis