Παρέμβαση του Γ. Αμπαζή στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας 

Κυρ, 27/11/2022 - 20:02

Προτάσεις και διεκδικήσεις για μέτρα βελτίωσης και προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του εισοδήματος του λαού κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με τις τοποθετήσεις τους, στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται στην Ρόδο.

Ο Γιώργος Αμπαζής, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε λόγο για «πυκνά σύννεφα πολέμου στην περιοχή», με την ηγεσία της Τουρκίας κλιμακώνει μια ρητορική σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Για αυτή την κατάσταση, τόνισε, φταίνε όλοι αυτοί που έχουν εναποθέσει την ασφάλεια της Ελλάδας στη συμμετοχή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να διαμορφωθεί καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Ακόμα ανέφερε ότι απαιτείται διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση να δοθούν χρήματα στις περιφέρειες για μέτρα όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, αντιπυρική προστασία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ψηφιακή διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι το κύριο είναι για το συμφέρον ποιου θα λειτουργεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε ήταν ότι σε ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου τα μηχανήματα της ψηφιακής ιατρικής είναι ανενεργά, καθώς δεν υπάρχουν οι γιατροί, οι τεχνολόγοι, οι νοσηλευτές.

Αναλυτικά η παρέμβαση του ήταν η εξής:

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι. Βρισκόμαστε στην παραμεθόρια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τη Ρόδο, βρισκόμαστε στα ακριτικά σύνορα της Ελλάδας, με γείτονα την Τουρκία.

Οι στιγμές, που ζούμε είναι σημαντικές και κρίσιμες!

Η ηγεσία της Τουρκίας -συνεχώς- κλιμακώνει μεν τη ρητορική,σε βάρος της Ελλάδας αυξάνει δε τις παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Όμως στην ουσία, δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία σε νησιά, που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς Συνθήκες (γκριζάρισμα), ούτε μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα (αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ), αμφισβητεί πλέον την κυριαρχία των νησιών, συνδέοντας την, με την “αποστρατιωτικοποίηση” τους.

ΠΟΙΟΙ ΦΤΑIΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ EΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Η εναπόθεση της ασφάλειας της Ελλάδας, απ’ τα αστικά κόμματα, στη συμμετοχή μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ -ΕΕ., που έχει οδηγήσει σε πρακτικές που υποθάλπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα όπως:

• Δεν αναγνωρίζουν  σύνορα στο Αιγαίο, αφού τα θεωρούν “ενιαίο επιχειρησιακό χώρο” ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα της αμφισβήτησης  της Τουρκίας.

• Ισχύει η αμερικανική σύσταση: "ΌΧΙ ΌΠΛΑ- ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ-ΣΗΜΑΙΕΣ!” στα Ίμια, απ’ το 1997.

• Συνέβαλαν σημαντικά στις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που αναγνώρισαν τουρκικά “νόμιμα ζωτικά συμφέροντα” και “συνοριακές διαφορές" στο Αιγαίο στρώνοντας το έδαφος για συν διαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

• Η μετατροπή των νησιών του Αιγαίου, σε ζώνες εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών.( Συμφωνία ΕΕ. - Τουρκίας, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με την ανοχή των άλλων αστικών κομμάτων).

Η ΣΤOΧΕΥΣΗ ΕIΝΑΙ ΣΑΦΗΣ:

 

Να διαμορφωθεί καθεστώς ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ- ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ, όπου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο, (ΝΑΤΟ- ΗΠΑ-ΕΕ), για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των δικών τους ομίλων εξόρυξης- εκμετάλλευσης.

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ: “ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ απαντά ότι είναι ψεύτικο, είναι παγίδα!

Αφού οι δύο αστικές τάξεις επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Οι επιδιώξεις τους, δε θα έχουν τέρμα, είτε με πόλεμο, είτε με συμβιβασμό, αφού μια θα είναι η έννοια τους, να αναβαθμίσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους.

Ο Λαός, δεν έχει να περιμένει τίποτα, απ’ την ένταξη της χώρας στους επικίνδυνους  -νατοϊκούς και  Ε.Ε σχεδιασμούς, γιατί αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων, διότι αυτό συμφέρει τα πιο ισχυρά τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης( εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες κ.λπ.), γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σ’ όλους για να παλέψουμε:

• Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

• Να απαιτήσουμε καμιά συμμετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

• Να αντιπαλέψουμε και να αποτρέψουμε τον επικίνδυνο σχεδιασμό, για επιβολή καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

• Να αγωνιστούμε για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέμου.

• Να φύγουν οι βάσεις και να αποδεσμευτούμε απ’ το ΝΑΤΟ-ΕΕ.

• Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το λαό της Τουρκίας, γιατί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε μαζί για καμιά αλλαγή των συνόρων - Συνθηκών, κατά της συμμετοχής των χωρών μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμμαχίες.

                                                                       

 

 

Σχετικά Άρθρα