Χίος, Πέμπτη 6 Αυγούστου

Παρουσίαση από τον  Α. Μιχαηλίδη του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση νησιωτικών και απομακρυσμένων δομών υγείας

Τετ, 17/06/2020 - 19:40

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του τομέα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υγειονομικούς συντάκτες, με τη συμμετοχή του τομεάρχη και πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή τομεάρχη, βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.  

Μετά την παρουσίαση των κύριων σημείων του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία από τον Α. Ξανθό, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στην τοποθέτησή του παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κίνητρα στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής κινήτρων σε γιατρούς, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης επεξεργασίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση την διαπίστωση ότι η στελέχωση νησιωτικών και άλλων απομακρυσμένων νοσοκομείων και λοιπών δομών υγείας συναντά μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενίσχυση του πλαισίου κινήτρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια (αύξηση επιδόματος αγροτικών γιατρών, δυνατότητα υπηρέτησης οπλιτών ιατρών ως αγροτικοί γιατροί, κ.ά), το σχέδιο αυτό σκοπεύει να ενισχύσει με προσωπικό το δημόσιο σύστημα υγείας στις γεωγραφικά απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας, να στηρίξει τον ιατρικό κόσμο που υπηρετεί εκεί και να συμβάλει στην ανάσχεση του ιατρικού brain drain.

Με βάση μια λεπτομερή αποτύπωση των οικονομικών, διοικητικών, εργασιακών, επιστημονικών και προσωπικών λόγων που λειτουργούν ως εμπόδια στην απόφαση των γιατρών να στελεχώσουν νησιωτικές δομές, τα κύρια κίνητρα που εισηγείται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Θέσπιση αφορολόγητου επιδόματος άγονου για τους ειδικευμένους ιατρούς ΕΣΥ ύψους σχεδόν 1.000€ ανά μήνα (διπλάσιο του σημερινού ύψους επιδόματος άγονων αγροτικών ιατρείων).
  • Εξομοίωσημε με αξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων (σίτιση σε λέσχες, πρόσβαση σε πρατήρια) και μια σειρά από στοχευμένα στεγαστικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Διοικητικά κίνητρα: νέοι Οργανισμοί νοσοκομείων με πρόσθετες θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμες ειδικότητες και ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη σε περίπτωση 10ετούς παραμονής.
  • Επιστημονικά κίνητρα: υποχρεωτική μετεκπαίδευση ανά διετία και κάλυψη κόστους τυχόν κόστους διδάκτρων εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

Όπως τόνισε,  τέλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης το συνολικό πλαίσιο αυτό κινήτρων έχει κοστολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σε 50 εκατομμύρια ετησίως, δαπάνη η οποία δεν είναι δυσβάστακτή και αναμένεται, επιπλέον, να έχει πολλαπλές ωφέλειες για την πρόσβαση των κατοίκων νησιωτικών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας, δωρεάν υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Τετ, 05/08/2020 - 18:06

 Με «οριστική» αναστολή της λειτουργίας του βρίσκεται αντιμέτωπο το Εργαστήριο Απεικονιστικής Ιατρικής του Νοσοκομείου της Χίου,  του μοναδικού δημόσιου που διαθέτει σήμερα το Νησί μας, καθώς οι τρείς  εναπομείναντες ιατροί του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με  την επικείμενη συνταξιοδότηση  ενός εκ των τριών γιατρών του.

       Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η τεράστιες λίστες αναμονής στα ραντεβού του αξονικού, μαγνητικού τομογράφου και του τμήματος υπερήχων οι οποίες έχουν συμπληρωθεί ως και το τέλος Δεκέμβριου του 2020, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες εξετάσεις από το νέο έτος!!!

       Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε ακτινοχειριστές είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων, αφού οι 8 μόνιμοι ακτινοχειριστές του καλούνται να καλύψουν πέρα από την 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου 7 διαφορετικά πόστα (ακτινολογικό, μαγνητικό, αξονικό, μαστογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, χειρουργείο και φορητό ακτινολογικό μηχάνημα ).

       Η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτεται μόνο από ένα χειριστή, ο οποίος υποχρεούται να   έχει παράλληλα υπό την εποπτεία του πολλαπλούς χώρους ευθύνης (ακτινογραφικό μηχάνημα, αξονικό  τομογράφο, φορητό ακτινολογικό μηχάνημα).  Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση των περιστατικών αυξάνει δυσανάλογα τον φόρτο εργασίας, καθώς  και την ασφαλή διενέργεια των εξετάσεων.

      Να σημειωθεί ότι, η προκήρυξη 2Κ/2019 δεν προσθέτει κανένα νέο μόνιμο υπάλληλο, αφού επί της ουσίας αντικαθιστά ισάριθμο αριθμό  επικουρικού προσωπικού, ωστόσο η διαδικασία επιλογής προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ στη νέα προκήρυξη 6Κ/2020 δεν υπάρχει ούτε μια θέση ακτινοχειριστή  για το Νοσοκομείο της Χίου, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του σωματείου μας προς το Υπουργείο Υγείας, την 2η ΥΠΕ και την διοίκηση του Νοσοκομείου για τα οξυμένα προβλήματα του εργαστηρίου.     

       Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων!!!   

       Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του  νοσοκομείου μας, αφού σήμερα σύμφωνα με τον ανεπαρκή οργασμό του στις 214 θέσεις που προβλέπονται για τη νοσηλευτική υπηρεσία υπηρετούν 109 άτομα, στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.  Ενώ, στη νέα προκήρυξη 6Κ/2020 ο αριθμός των θέσεων που προβλέπονται για το νοσοκομείο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Χίου (νοσηλευτική,  διοικητική κλπ), αφού  δεν καλύπτουν ούτε καν τις θέσεις που κενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.  

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση. Γι’ αυτό, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πολιτική αυτή που τσακίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών με στόχο  να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων .    

Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Χίου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να ενισχυθεί άμεσα το εργαστήριο απεικονιστικής ιατρικής με μόνιμους γιατρούς και ακτινοχειριστές    

Ø Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την αναγκαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή,
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                     Κουβαρά Ολυμπία