Παρουσίαση από τον  Α. Μιχαηλίδη του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση νησιωτικών και απομακρυσμένων δομών υγείας

Τετ, 17/06/2020 - 19:40

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του τομέα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υγειονομικούς συντάκτες, με τη συμμετοχή του τομεάρχη και πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή τομεάρχη, βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.  

Μετά την παρουσίαση των κύριων σημείων του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία από τον Α. Ξανθό, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στην τοποθέτησή του παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κίνητρα στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής κινήτρων σε γιατρούς, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης επεξεργασίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση την διαπίστωση ότι η στελέχωση νησιωτικών και άλλων απομακρυσμένων νοσοκομείων και λοιπών δομών υγείας συναντά μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενίσχυση του πλαισίου κινήτρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια (αύξηση επιδόματος αγροτικών γιατρών, δυνατότητα υπηρέτησης οπλιτών ιατρών ως αγροτικοί γιατροί, κ.ά), το σχέδιο αυτό σκοπεύει να ενισχύσει με προσωπικό το δημόσιο σύστημα υγείας στις γεωγραφικά απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας, να στηρίξει τον ιατρικό κόσμο που υπηρετεί εκεί και να συμβάλει στην ανάσχεση του ιατρικού brain drain.

Με βάση μια λεπτομερή αποτύπωση των οικονομικών, διοικητικών, εργασιακών, επιστημονικών και προσωπικών λόγων που λειτουργούν ως εμπόδια στην απόφαση των γιατρών να στελεχώσουν νησιωτικές δομές, τα κύρια κίνητρα που εισηγείται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • Θέσπιση αφορολόγητου επιδόματος άγονου για τους ειδικευμένους ιατρούς ΕΣΥ ύψους σχεδόν 1.000€ ανά μήνα (διπλάσιο του σημερινού ύψους επιδόματος άγονων αγροτικών ιατρείων).
  • Εξομοίωσημε με αξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων (σίτιση σε λέσχες, πρόσβαση σε πρατήρια) και μια σειρά από στοχευμένα στεγαστικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Διοικητικά κίνητρα: νέοι Οργανισμοί νοσοκομείων με πρόσθετες θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμες ειδικότητες και ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη σε περίπτωση 10ετούς παραμονής.
  • Επιστημονικά κίνητρα: υποχρεωτική μετεκπαίδευση ανά διετία και κάλυψη κόστους τυχόν κόστους διδάκτρων εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

Όπως τόνισε,  τέλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης το συνολικό πλαίσιο αυτό κινήτρων έχει κοστολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σε 50 εκατομμύρια ετησίως, δαπάνη η οποία δεν είναι δυσβάστακτή και αναμένεται, επιπλέον, να έχει πολλαπλές ωφέλειες για την πρόσβαση των κατοίκων νησιωτικών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας, δωρεάν υγείας.

Σχετικά Άρθρα