Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

«Πάσχουμε από Εθνική αμεριμνησία»

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ο Κώστας Μαρδάς
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 01/09/2019 - 08:47

Η Χίος ανάμεσα στα τέκνα που υπερηφανεύεται είναι και  αυτό, αν και ο Κώστας Μαρδάς δηλώνει μεν Χιώτης, αλλά διευκρινίζει ότι για την ακρίβεια προέρχεται από το μοναδικό χωριό εν Ελλάδι ίσως, με… Ινδιάνικο όνομα, καθ' ότι… Θολοποταμούσης.

Ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος, στην σύνταξη μεν αλλά πάντα μάχιμος, πολιτικός αναλυτής, παραγωγός εκπομπών, οξύ πνεύμα, διερευνητικός σε ότι καταπιαστεί μέχρι εξαντλήσεως και απίστευτος χιουμορίστας και όλα αυτά σε ένα.

Κυρίως όμως, μετά από ποιητής, ο Κώστας Μαρδάς είναι από τους ελάχιστους στη χώρα μας που έχει μελετήσει σε βάθος τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και  κρίσεις, ακτινογραφώντας τις στην κυριολεξία, αφού όπως σημειώνει εύστοχα στο βιβλίο του «Προ-ίμια πολέμου»  είναι «Μια αφηγηματική μελέτη, πέρα από τον εθνομηδενισμό και τον εθνικισμό, για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαχείρισης κρίσεων, μιας κουλτούρας αξιοπρεπούς ειρήνης, μιας κουλτούρας συνόρων».

Αφορμή για την συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. είναι η επανέκδοση αυτού του βιβλίου.

Κατ’ αρχήν πρόκειται για επανέκδοση που έχει… τριπλάσιο μέγεθος από την αρχική, μετά πρόκειται για ένα βιβλίο, που θα έπρεπε… υποχρεωτικά να διδάσκεται στη Σχολή Διπλωματών, στην Σχολή Ευελπίδων, στις Πανεπιστημιακές αίθουσες και γενικά να μην λείπει απλά καμιά  βιβλιοθήκη, τουλάχιστον όσων θέλουν να πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα στοιχειώδη για να προσεγγίσουν  το θέμα των ελληνοτουρκικών κρίσεων.

Ο Κώστας Μαρδάς χωρίς καμιά… φιλοπόλεμη διάθεση λέει τα πράγματα στην ουσία όπως τα γράφει, τονίζοντας ότι βαδίζουμε ολοταχώς μετά την οικονομική χρεωκοπία και σε χρεωκοπία στο Αιγαίο.

Παίρνοντας μια γεύση της συνέντευξης, στο ερώτημα αν θα έχουμε «θερμό επεισόδιο» απάντησε όχι, αν έχουμε άλλη μια «Θερμή υποχώρηση». Στον ερώτημα αν το πολιτικό μας δυναμικό γνωρίζει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα απαντά… κομψά, ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν έχουν έλλειψη στρατηγικής κουλτούρας. Στο ερώτημα αν θα πάμε τελικά σε πόλεμο, απαντά ναι, αν κάνουμε απερίσκεπτες ενέργειες.

Αναλύει με απλά λόγια δύσκολες ορολογίες. Τι είναι ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, τι είναι παραβιάσεις και παραβάσεις. Αναλύει πιά είναι η συμπεριφορά των συμμάχων μας και ειδικά των ΗΠΑ.

Περισσότερα τηλεοπτικά, είναι από τις συνεντεύξεις που δεν… χάνονται.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 15:57

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μετέβη στο Λονδίνο προκειμένου να εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Κυρού Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου πρώην Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Ακολουθεί δήλωση του υφυπουργού κ. Μηταράκη:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με αίσθημα αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του εκλιπόντος, εκπροσωπώ σήμερα τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Κυρού Γρηγορίου. Νιώθω σήμερα, μια προσωπική απώλεια, του γέροντά μου, που με χειροθέτησε, με πάντρεψε, του ανθρώπου που ήταν κοντά μας, τα χρόνια που ζούσαμε οικογενειακά στο Λονδίνο. Χάσαμε όλοι τον δικό μας άνθρωπο. Το σεμνό ιεράρχη, που για δεκαετίες ήταν πάντα παρών, δίπλα μας, στις ελληνικές και κυπριακές κοινότητες όλης της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Του ιεράρχη που άοκνα, με πάρα πολύ ενέργεια, είχε για τον καθένα μια ευχή να δώσει, ενώ παράλληλα διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο στη θρησκευτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εκπρόσωπος του Οικονομικού Θρόνου και της ορθοδοξίας. Η παρακαταθήκη του θα συνεχίσει να μας εμπνέει και στο μέλλον. Αιωνία του η μνήμη.»