Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

ΠΕΣΝΑΤ/ΧΙΟΥ: Διαίρει και βασίλευε από το Ν. Μηταράκη

Τρί, 14/01/2020 - 16:04

Έντονη είναι η κριτική που ασκεί η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ στον Βουλευτή Χίου της Ν.Δ. , Νότη Μηταράκη για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τα οσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Παράλληλα η Ένωση εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος, καθώς και τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν εκ μέρους της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Στην χθεσινή πολυτάραχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία του Βουλευτή Χίου και Υφυπουργού κου Μηταράκη, διαπιστώσαμε ότι ο κος Μηταράκης ενεργούσε ως Κυβερνητικός Βουλευτής και ΟΧΙ σαν Βουλευτής Χίου παρότι τιμήθηκε και εκλέχθηκε Βουλευτής με την ψήφο των Χιωτών.

Με την γνωστή συνταγή των κυβερνώντων ‘’Για να κυβερνάς με ασφάλεια και να διατηρείς την εξουσία σου, φρόντισε να σπείρεις τη διχόνοια ανάμεσα στους αντιπάλους σου’’, έτσι και ο κος Μηταράκης προσπάθησε να σπείρει την διχόνοια μεταξύ των κατοίκων του Χαλκειούς και του Βροντάδου, και που κατά κάποιο τρόπο τα κατάφερε, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι Παγχιακό και όχι μόνο μεταξύ των δύο περιοχών.

Ο κος Μηταράκης, αντί να παραβρεθεί σαν Βουλευτής Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να υπερασπίσει τις θέσεις και τις απαιτήσεις του λαού της Χίου, ήρθε να μας υπενθυμίσει σαν Κυβερνητικός Βουλευτής ότι εδώ ‘’Εμείς αποφασίζουμε και διατάζουμε’’.

Οι κυβερνητικές αυτές προσπάθειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή βούληση τόσο στη Χίο όσο και στα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι έχουν επιλέξει να αφήσουν τα νησιά μας στην τύχη τους.

Κύριε Μηταράκη, καλώς ή κακώς όπως εμφανιστήκατε σαν μετεωρίτης στην Χίο έτσι πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστείτε με το πέρας της πολιτικής σας καριέρας, ενώ εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είμαστε εδώ να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που θέλετε να μας προσκομίσετε με την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.

Η ΠΕΣΝΑΤ/ΧΙΟΥ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος ή οπουδήποτε αλλού και ζητάμε:

Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 άτομα..

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και μεταφορά τους στην ενδοχώρα, και εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου, κ.λπ. και σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν

Να εξαφανισθούν από την Χίο οι ΜΚΟ που μόνο προβλήματα έχουν φέρει στο νησί.

Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

Πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου η ματαίωση των σχεδίων που η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει στον τόπο μας μη λαμβάνοντας υπόψιν τις δικές μας απόψεις περί του ζητήματος.»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06