Πικετοφορία του Σύριζα για την 8η Μαρτίου

Τρί, 08/03/2022 - 06:47

«Η 8η του Μάρτη είναι μια μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου σημειώνοντας:

«Τιμούμε όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν πριν από εμάς και συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κατακτήσουμε, είναι πολλά αυτά που κατακτήσαμε και απειλούνται.

Tιμούμε τις εργάτριες στις βιομηχανίες - κάτεργα της Νέας Υόρκης που το 1857, για πρώτη φορά οργανωμένες, ύψωσαν τη φωνή τους και με διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο, ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.

Σήμερα, 8 του Μάρτη, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σε εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων όλο και συχνότερα, ακόμα και της ίδιας της ζωής, λόγω φύλου.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες, εξαιτίας μιας νοοτροπίας και στερεοτύπων που θέλουν την γυναίκα υποδεέστερη, υπόλογη, αντικείμενο ιδιοκτησίας.

Η Ελένη στη Ρόδο, η Καρολάιν στην Αθήνα, η Γαρυφαλιά στην Φολέγανδρο, η Μόνικα στην Κυπαρισσία, είναι μόνο κάποιες υποθέσεις γυναικοκτονίας που μας συγκλόνισαν ως άτομα και ως κοινωνία από μια λίστα 17 δολοφονιών μέσα στο 2021. Έμφυλα εγκλήματα κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων καιπανανθρώπινων αξιών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας υπέρ της ισότητας των φύλων ως απάντηση στη βία, στον συντηρητισμό, στον ρατσισμό, στον φασισμό. Για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, ανισότητες, βία και γυναικοκτονίες.

Καλούμε όλες τις γυναίκες και όλα τα νέα κορίτσια να ενώσουμε τις φωνές μας στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 11 η ώρα στην Απλωταριά, με πικετοφορία και τη συμμετοχή της μπάντας κρουστών BATALA για να ακουστεί δυνατά «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ».

Φανατισμένη δεν είμαι όμως πότε θα πάψω πια να ακούω ειδήσεις παράλογες και βίαιες πότε θα πάψω να διαβάζω για γυναικοκτονίες πότε θα πάψω πια να μαθαίνω λεπτομέρειες των φόνων.
Πότε θα πάψω πια να πιστεύω πως γυναίκα σημαίνει απάρνηση Μην βγαίνεις, μην ντύνεσαι, μην είσαι. Πως αν τολμήσεις ν αντισταθείς σε υποχρεώνουν σε σιωπή, σε χτυπούν, σε σκοτώνουν και στο τέλος σε ενοχοποιούν... ΠΙΛΑΡ ΑΡΑΝΤΑ».

Σχετικά Άρθρα