Πήραν μπροστά και οι ποιμένες της Χίου

Συγκέντρωση και κινητοποίηση την Παρασκευή
Τετ, 10/12/2025 - 06:30
φωτο αρχείου

Πήραν μπροστά και οι Χιώτες κτηνοτρόφοι και παραγωγοί και ενώνουν την φωνή τους με αυτή των αγροτών της χώρας. με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποιμένων, που προγραμματίζει συγκέντρωση την Παρασκευή στις 11.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Περ. Ενότητας με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην περιοχή Καστρομηνά.

Σχετικό είναι το παρακάτω κάλεσμα:

"Ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου «Άγιος Μάμας» καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, μαστιχοπαραγωγούς και αλιείςτουνησιού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής 12Δεκεμβρίου 2025 10:30 π.μ. προσυγκέντρωση στο Καστρομηνά 11:30 π.μ. συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, συλλόγους, συνεταιρισμούς και κοινωνικούς φορείς της Χίου να συμπαρασταθούν στον αγώνα του πρωτογενούς τομέα για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής στο νησί.

Οι Χιώτες βιοπαλαιστές του αγροτικού χώρου εκφράζουμε αγωνία, αγανάκτηση και αποφασιστικότητα καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν στη συρρίκνωση και εξαφάνιση της παραγωγής και στην οικονομική καταστροφή των οικογενειών μας. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους μας σε όλο το Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ελλάδα για την υπεράσπιση του αγροτικού κόσμου και διεκδικούμε:

Βασικά αιτήματα

- Άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων από το κράτος ενισχύσεων που αδίκως μας περιέκοψαν ήδη.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

- Μείωση του κόστους παραγωγής (καύσιμα, ρεύμα, μέσαπαραγωγής).

- Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο αγροτικό ρεύμα.

- Τροποποίηση του κανονισμού ΕΛΓΑ με πλήρη κάλυψη ζημιών από φυσικούς κινδύνους.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του 2025.

- Σύνδεση ενισχύσεων με την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

- Υλοποίηση κρίσιμων έργων αγροτικής υποδομής.

- Πάγωμα οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ, τράπεζες και ΔΕΗ.

- Καμία μείωση ττων πόρων της ΚΑΠ.

-  Να εξαιρεθούν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι-μαστιχοπαραγωγοί από την υποχρεωτική τήρηση των ηλεκτρονικών δελτίων διακίνησης των προϊόντων.

Ειδικότερα για τη Χίο – Αιτήματα πυρόπληκτων

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μαστιχοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι τηςΧίου, που επλήγησαν από τις φωτιές του Ιουνίου και Αυγούστου2025, αντιμετωπίζουν σοβαρά και άλυτα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Ζητούμε:

1. Χρηματοδότηση αποκατάστασης μαντριών και στεγάστρων.

2. Κατασκευή αποθηκευτικών χώρων και αγορά εξοπλισμού αρμεγμάτων και διατήρησης προϊόντων.

3. Αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος βοσκήσιμης γης λόγω συνεχών πυρκαγιών των τελευταίων ετών.

4. Άμεση ενίσχυση μελισσοκόμων για αγορά κυψελών και αντικατάσταση χαμένων μελισσιών.

5. Επιδότηση για αγορά τροφής των μελισσών.

6. Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου των μαστιχοπαραγωγών, ελαιοκαλλιεργητώνκαι κηπευτικών καλλιεργειών.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την παραγωγή, την επιβίωσητωνοικογενειών μας και την προοπτική του νησιού μας"

Σχετικά Άρθρα