Θετική διάθεση από τον υπουργό... αλλά ακόμη στην αναμονή οι κτηνοτρόφοι

Ακούστε το ηχιτικό
Παρ, 26/09/2025 - 15:16
Ηχητικό απόσπασμα: 

Θετική διάθεση για παροχή βοήθειας στους κτηνοτρόφους της Χίου, που επλήγησαν από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού,  εισέπραξαν στην χθεσινή σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα τα μέλη του του Συλλόγου Ποιμένων Χίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο «Α» η εκπρόσωπός τους, Αριέττα Νταούτη, δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο και άμεσα υλοποιήσιμο, όμως υπήρξε από τον υπουργό διάθεση βοήθειας προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα κάποια πράγματα, όπως η αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που κάηκαν τα στέγαστρά τους.

Επίσης υπήρξε από μέρους του δέσμευση να εισηγηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια ζωωτροφών, όμως χωρίς να είναι γνωστό σε τι βάθος χρόνου αυτός θα πραγματοποιηθεί.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι όλα ζητήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - είναι τα περισσότερα από εκείνα που θέσαμε-  εντούτοις και σε άλλα θέματα μπορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να δοθούν κάποιες λύσεις, από τους αρμόδιους φορείς», ανέφερε η κα Νταούτη.

 Η εκπρόσωπος του συλλόγου ποιμένων επεσήμανε ότι δεν μιλούν μόνο για την αναγκαιότητα της άμεσης προμήθεια ζωοτροφών αλλά για μία λύση σε βάθος χρόνου, μιας και πρόβλημα της έλλειψης βοσκοτόπων θα επιδεινωθεί , δεδομένης της κήρυξη των εκτάσεων που κάηκαν ως αναδασωτέες.

Στην ατζέντα των αιτημάτων που παρέθεσαν στον υπουργό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- αναγκαιότητα της δημιουργίας ζωνών βόσκησης γύρω από τα νομίμως εγκατεστημένα ποιμνιοστάσια

-  διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια ζωοτροφών (κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Ρόδο.

- εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων  που έχουν να κάνουν με την κατανομή των βοσκοτόπων.

Σχετικά Άρθρα